image

Britse overheid geeft geheime dienst hackbevoegdheden

maandag 18 mei 2015, 11:22 door Redactie, 9 reacties

De Britse overheid heeft stilletjes de wet aangepast zodat de geheime dienst GCHQ niet wegens hacking kan worden aangeklaagd. Dat laat privacyorganisatie Privacy International weten. De organisatie kreeg dit een dag voor een hoorzitting over de illegale hackingpraktijken van het GCHQ te horen.

Op 3 maart blijkt er een wetswijziging te zijn doorgevoerd waardoor inlichtingendiensten niet wegens illegale hackingoperaties kunnen worden vervolgd. Begin mei vorig jaar had Privacy International samen met zeven internetproviders, waaronder het Nederlandse Greenhost, een klacht tegen het GCHQ ingediend. De hackingpraktijken van de inlichtingendienst zouden namelijk in strijd met de Britse computerwetgeving zijn, die hacking verbiedt. Ook zou er geen juridische autoriteit zijn om de hackingpraktijken van het GCHQ goed te keuren.

Vorig jaar juni introduceerde de Britse overheid stilletjes wetgeving waardoor inlichtingendiensten niet aansprakelijk kunnen worden gehouden wegens hacking. Dit heeft volgens Privacy International niet alleen invloed op de aanklacht, maar biedt Britse opsporingsdiensten ook de mogelijkheid om cyberaanvallen binnen Groot-Brittannië uit te voeren. Uit de begeleidende tekst zou verder niet de impact van de aanpassing zijn vermeld. Ook zouden toezichthouders en andere partijen niet over de wetswijziging zijn ingelicht of om advies gevraagd. Het wetsvoorstel werd uiteindelijk op 3 maart van dit jaar aangenomen en is sinds 3 mei van kracht.

Privacy International merkt op dat het niet de eerste keer is dat de Britse overheid vanwege de aanklacht stilletjes aanpassingen aan de wet doorvoert. Zo werd in februari nog een "Code of Practice" opgesteld die de Britse inlichtingendiensten de bevoegdheid geeft om doelen te hacken, ook al zijn ze geen bedreiging voor de nationale veiligheid of worden ze niet van een misdrijf verdacht.

"De achterbakse en ondemocratische manier waarop de overheid de hackingoperaties van het GCHQ probeert te legaliseren is schandalig", zegt Eric King, adjunct-directeur van Privacy International. Hij merkt op dat hacking één van de meest indringende surveillancemogelijkheden is en het gebruik ervan door allerlei waarborgen moet zijn omgeven.

Reacties (9)
18-05-2015, 11:31 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 18-05-2015, 11:31
[Verwijderd]
18-05-2015, 11:33 door Anoniem
En niemand weet wat "hacking" precies is dus mogen ze absoluut alles.
18-05-2015, 14:35 door scrippie
"De achterbakse en ondemocratische manier waarop de overheid de hackingoperaties van het GCHQ probeert te legaliseren is schandalig"

Dus als burger toch maar alles versleutelen, met zo'n overheid heb je geen keus. Buiten dat ze zo informatie kunnen inzien kunnen ze zo ook informatie wijzigen en burgers of bedrijven beschadigen. Kwalijke zaak want geen controle.
18-05-2015, 16:54 door Anoniem
Je grootste vijand is de overheid, zo zie je maar weer.
18-05-2015, 17:42 door QaQa79
Het leuke is, veel geheime diensten van andere landen kunnen nu hun collega's van Engeland vragen om informatie te achterhalen van verdachten in hun eigen landen. Dit werd meestal al wel gedaan, maar nu is er compleet vrij spel.
18-05-2015, 17:48 door Anoniem
Door Anak Krakatau: dus inbreken zonder grond of reden mag gewoon? en dan komen ze er mee weg?
sinds wanneer mag een overheid zich bezig houden met criminele activiteiten?

Dat is de vraag. Een overheid maakt de wetten, en als de scheiding der machten niet goed geregeld is, kan dat dit soort eigenmachtig gedrag opleveren. Maar de hamvraag is of dit uitdraait op een schending van mensenrechten, want daarvoor bestaan dan weer precedenten die het mogelijk maken overheidsgedrag met terugwerkende kracht en regelrecht tegen wetten die zeiden dat het mocht in alsnog te vervolgen...
18-05-2015, 18:19 door Eric-Jan H te D
Eerste opdracht. Het uit Europa hakken van GB.
18-05-2015, 22:06 door Anoniem
Jammer dat de meeste reaguurders hier de overheid meer als vijand ziet, dan degenen die dit uit ideologische, financiële en criminele redenen doen. De bewondering voor Anonymous terroristen is daar denk ik wel een goed voorbeeld van.
19-05-2015, 10:28 door Profeet
Veiligheid/geheime diensten. De grootste bedreiging voor onze veiligheid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.