image

Zeker 500 Belgen slachtoffer van gehackte prepaid creditcard

dinsdag 19 mei 2015, 11:11 door Redactie, 4 reacties

In België zijn zeker 500 mensen het slachtoffer van een gehackte prepaid creditcard geworden. Prepaid creditcards zijn betaalkaarten die van tevoren met een geldbedrag moeten worden opgeladen, met een maximum van 8.000 euro, en vervolgens als een normale creditcard zijn te gebruiken.

Ze zijn anoniem aan te schaffen en maken het ook mogelijk om zonder het prijsgeven van de eigen identiteit aankopen te doen. Vooral voor online aankopen zouden de prepaid creditcards populair zijn. Nu meldt de Gazet van Antwerpen dat van verschillende financiële instellingen de kaarten zijn gehackt. De politie zou inmiddels een onderzoek hebben ingesteld en al zeker 500 slachtoffers hebben geïdentificeerd.

Nogal wat slachtoffers weten nog niet dat ze slachtoffer zijn geworden, omdat ze geen afschriften van de prepaidkaarten ontvangen en zodoende de fraude niet doorhebben. Hoe de aanvallen precies plaatsvonden is onbekend, maar mogelijk is dit via nagemaakte websites gebeurt waar gebruikers hun kaartgegevens hebben ingevuld die vervolgens door criminelen zijn gebruikt.

Reacties (4)
19-05-2015, 12:15 door tarunjj
Wacht even. Die prepaid creditcards zijn bedoeld om anoniem aanschaffen te doen. Hoe kan men dan 500 slachtoffers identificeren?
19-05-2015, 12:45 door johanw
Door tarunjj: Wacht even. Die prepaid creditcards zijn bedoeld om anoniem aanschaffen te doen. Hoe kan men dan 500 slachtoffers identificeren?
Als je er spullen mee bestelt en die naar je woonadres laat opsturen is dat met enig rechercheren (lees: even langssturen van een agent) makkelijk na te gaan. Wel iets meer werk dan even opzoeken in een uitdraai van Mastercard ja, dat wel. Degene die er veel moeite voor doet (opsturen naar schuiladres of zo) zullen ze hierbij niet achteraan gaan: als die de schade wil verhalen moet hij zich maar melden.

Behalve om anoniem iets te kopen worden die kaarten namelijk ook gebruikt door mensen die een gewone creditcard wel willen hebben maar niet kunnen krijgen vanwege bv. een slechte betaalgeschiedenis.
19-05-2015, 12:48 door Anoniem
Gewoon gehaxx0red man. Wat er gebeurd is? Geen idee. Doet er ook niet toe. HET WAS HAXX0RZ! -- de redactie doet een "industry best practices"-nieuwsbericht.
20-05-2015, 20:58 door dhr. Wiggers - Bijgewerkt: 20-05-2015, 20:59
Door Anoniem: Gewoon gehaxx0red man. Wat er gebeurd is? Geen idee. Doet er ook niet toe. HET WAS HAXX0RZ! -- de redactie doet een "industry best practices"-nieuwsbericht.
Uit het bronbericht blijkt niet dat er sprake is van een hack, enkel dat kaarthouders mogelijk zelf op phishingwebsites hun betaalgegevens hebben achtergelaten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.