image

Privégegevens zorgverleners zichtbaar in Mijnpgb

dinsdag 9 juni 2015, 10:46 door Redactie, 5 reacties

Door een foute koppeling kunnen mensen met een persoonsgebonden budget soms persoonlijke gegevens van zorgverleners inzien die voor andere patiënten werken. Het probleem wordt veroorzaakt doordat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dossiers aan verkeerde zorgverleners heeft gekoppeld, zo meldt de NOS.

Na het inloggen via de online portal Mijnpgb kregen sommige gebruikers persoonlijke gegevens van onbekende zorgverleners te zien, zoals adresgegevens, BSN-nummer, bankrekening, uurtarieven, betalingen, het type verleende zorg en soms ook zorgovereenkomsten. Zowel bij de NOS als SVB kwamen verschillende meldingen over de fouten binnen. De problemen zouden doorgaans snel worden verholpen, hoewel een gebruiker laat weten dat hij ondanks zijn melding al maanden de gegevens van een onbekende zorgverlener te zien krijgt.

De SVB stelt dat medische gegevens niet zichtbaar zijn. Het CBP hanteert echter een andere definitie van medische gegevens. Volgens de toezichthouder valt alle persoonlijke gezondheidsinformatie wettelijk onder de bescherming van medische gegevens. "Dus ook informatie op basis waarvan je zaken kunt afleiden, zoals in dit geval de betalingen en het type zorg waarvoor wordt betaald", aldus een woordvoerder. De website van de SVB was op het moment van schrijven niet bereikbaar.

Reacties (5)
09-06-2015, 10:58 door Anoniem
Dat is wel heel erg sneu.
SVB zegt "er is geen formulier waarin staat dat een arts jou voor chlamidia behandelt" dus is het geen medische informatie.
Dat er staat "medische behalndeling voor geslachtsziekte a 12x 200 euro" is immers niet medisch..

Nou, zo lust ik er nog wel een.
09-06-2015, 12:10 door Anoniem
Te veel gegevens vastleggen en tonen valt ook onder de wetswijziging meldplicht datalekken.

Maak je borst maar nat....
09-06-2015, 13:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-06-2015, 14:36 door Eric-Jan H te D
Door Anoniem: "medische behalndeling voor geslachtsziekte a 12x 200 euro"

Weet je zeker dat deze arts je chlamydia behandelt. Of is hij bezig om het aan je over te dragen.
09-06-2015, 14:48 door Anoniem
Het probleem wordt veroorzaakt doordat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dossiers aan verkeerde zorgverleners heeft gekoppeld, zo meldt de NOS.
Het werkelijke probleem is dat de SVB geen flauw benul heeft wat de gegevens zijn die ze verwerken en dus maar een beetje loopt aan te kloten met medische gegevens onder het mom van das haben wir nicht gewust.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.