image

Overheid start campagne om smartphone boefproof te maken

donderdag 11 juni 2015, 13:26 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 15-06-2015, 12:03

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de telecomsector zijn deze week een campagne gestart om smartphones "boefproof" te maken. Wekelijks zouden in Nederland meer dan 300 smartphones worden gestolen. Om het aantal diefstallen terug te dringen moet de campagne "Maak in 15 seconden je smartphone boefproof" consumenten op de anti-diefstalfunctie van hun smartphone wijzen.

Sinds 9 juni hangen in de acht grote steden abriposters waarop precies is te zien hoe de gebruiker de anti-diefstalfunctie kan activeren. De telecomproviders ondersteunen de overheid in deze campagne met eigen activiteiten. Zo worden klanten via social media en websites, alsmede bij de aanschaf van een nieuwe smartphone, opgeroepen om het toestel boefproef te maken.

Op de website boefproof.nl is voor elke smartphone een stappenplan te vinden. "De samenwerking tussen het ministerie en de telecomsector moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk Nederlanders hun toestel waardeloos maken voor dieven en helers. Met het eenvoudig aanvinken van de anti-diefstalfunctie op de smartphone, kan de eigenaar op afstand zijn telefoon terugvinden of onbruikbaar en dus waardeloos maken voor een dief", aldus Nederland ICT.

Reacties (5)
11-06-2015, 13:56 door Anoniem
En natuurlijk heb je altijd thuis een up to date backup van al je gegevens, toch? Dat hoeft de overheid je dus niet te vertellen.
11-06-2015, 15:01 door iAm - Bijgewerkt: 11-06-2015, 15:12
Deze site bestaat al een tijdje. Mooi initiatief.

Jammergenoeg staat er niet de tip bij om op iPhones vooral de 'features' uit te schakelen die toegang geven tot het bepaalde functionaliteiten (zoals 'uitschakelen wifi', 'vliegtuig mode' of Siri) vanaf je home-screen. Op http://blog.dinosec.com/2014/09/bypassing-ios-lock-screens.html is een redelijk complete lijst te vinden van alle bugs die door die features toegang gaven tot het (hele) systeem. Door het uitschakelen van die 'home-screen features' voorkom je ook meteen dat een 'toevallige vinder van je telefoon' de 'vliegtuig-mode' kan inschakelen waardoor de 'find my iphone' functionaliteit niet zo nuttig meer is.
11-06-2015, 21:53 door Anoniem
Als eerste moet je er natuurlijk aan denken met zo een optie dat als jij het kan.. dan kan een 1984 scenario ook ieders telefoon wissen etc.
11-06-2015, 23:00 door Anoniem
Door Anoniem: Als eerste moet je er natuurlijk aan denken met zo een optie dat als jij het kan.. dan kan een 1984 scenario ook ieders telefoon wissen etc.

Precies. Ik heb er daarom voor gekozen het intern en extern geheugen te versleutelen. Op die manier kan niemand er bij (het zou zelfs voor de overheid lastig zijn die encryptie ongedaan te maken) en kan mijn toestel niet door buiten mijn wens om gereset worden.

Wat ik vooral mis in deze campagne is de mogelijkheid om je telefoon te lokaliseren. Want voorkomen dat dieven met je gegevens aan de haal gaan is leuk,maar als je kunt zorgen dat de pakkans groter wordt geef je criminelen pas echt een prikkel om geen telefoons te stelen en los je het probleem ook op.
12-06-2015, 07:25 door Anoniem
Ja, geweldig... Die telefoon aan een account knopen. Big Brother. Zucht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.