image

NCTV: terreurdreiging Nederland blijft substantieel

maandag 29 juni 2015, 16:47 door Redactie, 4 reacties

Net als afgelopen perioden blijft het dreigingsniveau terrorisme in Nederland gehandhaafd op "substantieel", wat inhoudt dat de kans op een terroristische aanslag in Nederland reëel is, zo laat de Nationaal Coordinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) aan de Tweede Kamer weten. Wel stelt de NCTV dat de cybercapaciteiten van terreurorganisatie IS en diens sympathisanten lijken toe te nemen.

De recente aanslagen in Tunesië, Frankrijk en Koeweit laten volgens de NCTV zien dat de jihadistische dreiging diffuus is. "Daarom is het belangrijk dat de professionele aandacht en inzet niet verslapt. Deze actuele ontwikkelingen worden meegenomen in de uitwerking en uitvoering van zowel het antiterrorismebeleid. Waar nodig zijn bestaande maatregelen verscherpt of aangepast."

Het gaat onder andere om diverse wetsvoorstellen die zijn voorgesteld. Zo wordt de procedure tot verwijdering van strafbare uitingen met jihadistische content van het internet (notice and take down) aangepast door middel van het wetsvoorstel Computercriminaliteit III. De NCTV zegt dat het streven is om dit wetsvoorstel kort na het zomerreces bij de Tweede Kamer in te dienen.

Cybercapaciteiten

Verder laat de NCTV in het rapport (pdf) weten dat er aanwijzingen zijn dat de "cybercapaciteiten" van IS en sympathisanten toenemen, maar nog niet voldoende zijn om maatschappij ontwrichtende schade aan te richten. Een dreiging die wel vaak wordt genoemd en voorkomt is het gebruik van open bronnen om informatie te verkrijgen over buitenlandse overheidsmedewerkers die IS als vijand beschouwt, waaronder politiemedewerkers en militairen in het westen.

Als het gaat om het gebruik van internet als wapen stellen deskundigen dat terroristen niet beschikken over voldoende vaardigheden en middelen om daadwerkelijk maatschappij ontwrichtende schade aan te richten. "Desondanks waren er de afgelopen DTN-periode enkele opvallende incidenten zoals de hack van de Franse tv-zender TV5 die geclaimd werd door het 'cybercaliphate'. Onduidelijk is echter wie er daadwerkelijk achter deze aanval zit en wat de mate van technische geavanceerdheid van deze aanval was", aldus de NCTV.

Daarnaast tonen jihadisten volgens de terreurbestrijder in toenemende mate de intentie om door hackactiviteiten schade toe te brengen. "Hun capaciteit daartoe stijgt echter in beperkte mate. Wel is het aantal DDOS-aanvallen en defacements toegenomen dat wordt opgeëist door personen die zich verbonden verklaren met een jihadistische groepering. Toch kunnen ook deze relatief eenvoudige aanvallen schade veroorzaken."

Reacties (4)
29-06-2015, 16:58 door Anoniem
"We motten onze baantjes nog niet kwijt, nee. Doe maar wat extra budget ook, als je toch bezig bent."
29-06-2015, 17:28 door Anoniem
Substantieel, whoaw... en nu? Moeten we ook maar substantiele maatregelen nemen? En houdt dat dan in? Lekker nikszeggende en nutteloos dit.
29-06-2015, 17:37 door Anoniem
Ach dar gezeur over die dreiging. Je wordt gewoon bang gemaakt. Laat ze maar komen hoor, ik ben er klaar voor.
29-06-2015, 17:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.