image

Gehackte routers gebruikt voor verspreiding Dyre-malware

dinsdag 30 juni 2015, 10:45 door Redactie, 0 reacties

Cybercriminelen gebruiken gehackte routers om de Dyre-malware te verspreiden, zo ontdekte en meldt Bryan Campell, beveiligingsonderzoeker bij Fujitsu. Dyre, ook bekend als Dyreza, is een Trojaans paard speciaal ontwikkeld om geld van online bankrekeningen te stelen.

Voor de verspreiding van Dyre worden e-mails met besmette e-mailbijlagen gebruikt. De bijlagen doen zich bijvoorbeeld voor als een factuur, maar bevatten in werkelijkheid de Upatre-downloader die uiteindelijk de Dyre Trojan op de computer installeert. Eenmaal actief zal Dyre de gebruikte browser (Internet Explorer, Google Chrome of Firefox) kapen en inloggegevens voor internetbankieren naar de criminelen terugsturen. Vervolgens installeert de malware een spammodule op de computer en zal die gebruiken voor het versturen van nieuwe e-mails.

Campbell ontdekte dat Dyre voor het installeren van de "payload" gehackte routers gebruikt. Het gaat om routers van Ubiquiti Networks die als besturingssysteem AirOS gebruiken. Naast deze routers zouden ook routers van fabrikant MicroTiK, draaiend op RouterOS, het doelwit zijn. De onderzoeker laat op zijn eigen blog weten dat dat de Dyre-exemplaren die hij onderzocht met veel gehackte AirOS-routers verbinding maken. De routers worden waarschijnlijk via bekende beveiligingslekken of standaard inloggegevens gekaapt.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.