image

Apps op Google Play proberen Facebookwachtwoord te stelen

donderdag 9 juli 2015, 16:26 door Redactie, 5 reacties

Twee apps op Google Play, waaronder een redelijk populair spel met zo'n 500.000 tot 1.000.000 installaties, hebben geprobeerd om wachtwoorden van Facebookgebruikers te stelen. Of de apps hier ook in zijn geslaagd is echter onbekend. Dat melden anti-virusbedrijven ESET en Trustlook.

De apps, Cowboy Adventure en Jump Chess, waren van kwaadaardige functionaliteit voorzien. In tegenstelling tot andere Android-malware ging het hier om echt werkende spellen. Zodra de apps werden gestart verscheen er echter een malafide inlogvenster voor Facebook. Als gebruikers hier intrapten en de gegevens invulden werden die naar de aanvallers gestuurd. Na te zijn ingelicht verwijderde Google de apps van de online marktplaats.

Jump Chess, dat van dezelfde ontwikkelaar afkomstig was, bleek met 1.000 tot 5.000 installaties veel minder populair. Naast het verwijderen van de app waarschuwt Google nu ook als gebruikers de apps proberen te installeren. Hoewel de gelegenheid voor misbruik aanwezig was, is het onbekend of er slachtoffers zijn gemaakt. Veel gebruikers lieten negatieve reacties over Cowboy Adventure achter en waarschuwden dat de app inloggegevens probeerde te stelen.

Reacties (5)
09-07-2015, 16:40 door Anoniem
Detectie virustotal is nogal aan de lage kant: 6/55 op moment van schrijven (zie datum hierboven).
10-07-2015, 09:19 door Flashback956
Mocht ik hier intrappen, dan zal two-factor authentication mij nog redden van de "ondergang". Niet veel later zou ik dan een sms krijgen met mislukte inlog pogingen. Zouden meer mensen moeten doen...
10-07-2015, 10:33 door BaseMent
Beste oplossing tegen dit soort grappen is natuurlijk geen Facebook hebben, maar dat terzijde.
Wel een interessante ontwikkeling dat schijnbaar legitieme applicaties dit soort grappen uithalen.
10-07-2015, 11:41 door Anoniem
Door BaseMent: Beste oplossing tegen dit soort grappen is natuurlijk geen Facebook hebben, maar dat terzijde.
Wel een interessante ontwikkeling dat schijnbaar legitieme applicaties dit soort grappen uithalen.

Heb je helemaal gelijk in! Het beste om inbrekers tegen te gaan is gewoon geen huis hebben. Zo makkelijk heb ik het nog nooit bekeken.
12-07-2015, 12:08 door Anoniem
een huis heb je nodig om in te leven, slapen, relaxen, eten, bezoek ontvangen en eventueel mediteren. en voor wat heb je facebook nodig dan???

(voor facebook zijn er genoeg altenative voor als je wilt communiceren met andere mensen analoog & digitaal.)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.