image

Consumentenbond: Vodafone en T-Mobile traag met Android-updates

dinsdag 14 juli 2015, 12:21 door Redactie, 7 reacties

Zowel fabrikanten als telecomproviders zijn vaak traag met het uitbrengen van updates voor Android-toestellen, die vaak ook nog een beperkte tijd worden ondersteund, tot onvrede van consumenten. Dat laat de Consumentenbond weten. Onlangs startte de organisatie een actie waarbij consumenten konden aangeven dat fabrikanten toestellen langer met updates moeten ondersteunen. De actie is inmiddels al door meer dan 10.000 mensen gesteund.

Op de actiepagina laten veel consumenten weten welke Android-versie ze op hun telefoon hebben staan. Hieruit blijkt hetzelfde als uit het onderzoek van de Consumentenbond: de grote meerderheid van de Android-telefoons draait op een oude, vaak onveilige, versie van het besturingssysteem. De Consumentenbond heeft de onderzoeksresultaten inmiddels gedeeld met buitenlandse zusterorganisaties en bekijkt de mogelijkheden om gezamenlijk tegen fabrikanten op te trekken.

Providers

Ook klagen consumenten over het traag uitbrengen van updates door hun providers. Volgens de Consumentenbond voegen providers Vodafone en T-Mobile soms nog een extra 'laag' toe aan een update, zoals een voorgeprogrammeerd voicemailboxnummer of extra apps. Hierdoor duurt het langer voordat consumenten over die update kunnen beschikken. De Consumentenbond heeft de providers om uitleg gevraagd en ook bij hen op een oplossing aangedrongen.

Reacties (7)
14-07-2015, 12:27 door Anoniem
omdat ze misschien de aangepaste rom weer aan samsung moeten leveren, deze een check moeten doen en daarna pas de update kunnen aanbieden?

Schoenmaker, blijf bij je leest. Oid...
14-07-2015, 12:48 door Anoniem
En met Windows Phone is TMobile altijd de eerste die de updates goedkeurt en uitrolt (omdat Microsoft de updates allemaal zelf aanlevert) en is KPN de telco die de boel loopt te frustreren.
14-07-2015, 14:02 door Anoniem
Basis van de frustratie is het feit, dat fabrikanten zelf aan het OS zitten te sleutelen en vervolgens laat of nooit met een update komen. Zij hebben er ook geen belang bij, want ze hebben liever, dat mensen een nieuwer toestel kopen. Taak voor overheidsinstanties als de NVWA en aan rechters. De NVWA moet maatregelen treffen, waardoor fabrikanten die zo laks zijn een boete en uiteindelijk een verkoopverbod krijgen (maar dan liefst EU of wereldwijd) en de rechters moeten het met uitspraken mogelijk maken om hierdoor ontstane schade op de fabrikanten te verhalen. Dus wel en de directe schade én de kosten om het op te lossen, plus een toeslag van 100% wegens moedwillig schadelijk handelen.

Voor wie geen ellende wil van extra's die van zijn telco komen: koop een simlockvrij toestel bij een ander en pak een sim-nly abbonement. Dat is vaak ook veel goedkoper.
14-07-2015, 14:08 door johanw
Ik denk dat het met die onvrede van consumenten nogal meevalt hoor. Er is maar een kleine groep die dat soort zaken bijhoudt, en niet iedereen van de groep die weet dat er een nieuwere Android versie is wil graag updaten. Ik blijf voorlopig in elk geval op 4.4.4, hoewel 5.1 uit is voor mijn toestel. Pas als alle tools weer een beetje fatsoenlijk werken onder de nieuwere versies ga ik denken aan upgraden. Aangezien vrijwel alle Android apps toch werken onder vrij oude versies is dat, anders dan bij Apple, in de praktijk ook geen enkel probleem.
14-07-2015, 14:19 door N4ppy
http://www.consumentenbond.nl/campagnes/updaten/Kooptips-android-telefoon/

Kooptips Android-smartphone
Kies voor:

Een toestel met een nieuw besturingssysteem, dus minimaal Android 5.0.
Een toestel dat pas kort op de markt is.
Een topmodel: de duurdere, populaire telefoons waarvoor de fabrikant veel reclame maakt, zoals de Samsung Galaxy S-, de LG G- en de Sony Xperia Z-series.
Een technisch modern toestel met minimaal 1 GB werkgeheugen (RAM) en 8 GB opslagcapaciteit.


Wow wat een goede kooptips van de consumentenbond!!
14-07-2015, 15:33 door johanw
Je kunt juist beter een topmodel van een jaar geleden kopen. Dan heb je wel een goede afwerking, nog redelijk snelle hardware (zeker nu de SD 810 SoC een flop blijkt) en betaal je FORS minder.
14-07-2015, 22:06 door Anoniem
Ik zou andere kooptips geven voor Android:

- Overweeg een alternatief als langdurige support echt belangrijk voor je is: Het Apple en Blackberry ecosysteem zijn daar tot nu toe een stuk succesvoller in, ook niet zo gek als je je bedenkt dat zowel de hardware als de software van dezelfde fabrikant komt.

- Wil je langdurige officiële Android support, heb je maar één keuze en dat zijn de Google Nexus modellen. Alleen Google probeert/kan zelf zo'n ecosysteem op te bouwen met een combinatie van eigen OS en 'eigen' hardware. Kijk bijvoorbeeld naar de Nexus 4 die uitkwam in 2012, die kun je nog altijd voorzien van de laatste Android 5.1 versie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.