image

Discussie over verwijderen FTP-support Chrome en Firefox

dinsdag 14 juli 2015, 16:40 door Redactie, 16 reacties

Op de bugtrackers van Google Chrome en Mozilla Firefox is er een verhitte discussie ontstaan over het voorstel om FTP-ondersteuning in de browsers te verwijderen. Anderhalf jaar geleden plaatste Chrome-ontwikkelaar Chris Bentzel het verzoek om de FTP-ondersteuning in de browser te staken.

FTP (File Transfer Protocol) is een protocol zoals de volledige naam al doet vermoeden om bestanden van de ene naar de andere computer te verplaatsen. Bentzel stelde dat de ingebouwde FTP-ondersteuning van Chrome kan worden verwijderd en de FTP-functionaliteit via een app moet worden aangeboden. Volgens de cijfers van Bentzel zou gedurende een periode van 7 dagen slechts 0,1% tot 0,2% van de Chrome-gebruikers een FTP-link hebben bezocht. Daarbij zouden het vooral Linux-gebruikers zijn die de FTP-links bezoeken.

Volgens Bentzel waren de gegevens al een jaar lang vrij stabiel. Als de FTP-ondersteuning wordt verwijderd zou er wel een app of extensie moeten komen zodat FTP-links toch kunnen worden bezocht, zo liet de ontwikkelaar destijds weten. Bentzel stelde niet veel later dat twee Chrome-ontwikkelaars er via een intern project naar zouden kijken. Het bleef vervolgens lange tijd stil, totdat begin juni iemand een link naar het verzoek van Bentzel op de bugtracker van Firefox plaatste.

De link lokte geen reacties uit en ook op de Chrome bugtracker bleef het stil, totdat iemand daar begin deze maand stelde dat de FTP-support moest worden verwijderd. Gisteren werd het verzoek om FTP uit de browsers te verwijderen door verschillende websites opgepikt, wat inmiddels tot een verhitte discussie op beide bugtrackers heeft geleid. Tegenstanders van het plan stellen dat FTP nog steeds erg nuttig is en het verstandiger is om Flash Player te blokkeren. Ook zou de FTP-code al vrij lange tijd stabiel zijn. Aangezien er lange tijd niets met het verzoek lijkt te zijn gedaan, is het de vraag of het ook zal worden doorgevoerd. De reacties laten in ieder geval zien dat sommige mensen FTP-ondersteuning in de browser erg belangrijk vinden.

Reacties (16)
14-07-2015, 17:06 door meinonA
Weg met die oude troep!
14-07-2015, 17:26 door Anoniem
Door meinonA: Weg met die oude troep!

Want alles wat oud is is slecht, en alles wat nieuw is is goed?
Welke argumenten heb je tegen FTP behalve dat het oud is?
Laten we anders meteen maar euthenasie of desintegratie invoeren voor alles wat ouder is dan 50 jaar.
14-07-2015, 17:38 door spatieman
lekker dan.
Moet je een FTP app installeren, waarvan je ook nog maar eens vanuit moet gaan dat ding niet bugged is.
14-07-2015, 17:39 door Anoniem
Door meinonA: Weg met die oude troep!
Je hebt dus geen idee wat FTP is en waarvoor je het in een browser kunt gebruiken. Triest.
14-07-2015, 18:12 door GerBNL
Ik lees nergens één enkel argument waarom het verwijderen van ftp een goed idee zou zijn. Dat het weinig gebruik zou worden lijkt me op z'n best een zwak argument, om nog maar te zwijgen van meinonA's angst om ouderwets gevonden te worden.

Iemand?

Ik zou zeggen, laat lekker zitten tot alle code zo stabiel en probleemloos is als de ftp code en dan tegen die tijd nog eens opnieuw kijken.
14-07-2015, 18:44 door Anoniem
Daarom
https://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/

Waarom moet ik per se aan een app?
Omdat alleen de macht van de meerderheid telt?
Omdat ene ontwikkelaar daar zelf voordeel aan heeft?

Het werkt prima zo, geen vooruitgang om de vooruitgang en het behangetje van het eigenbelangetje.
14-07-2015, 19:30 door karma4
Het internetprotocol is gebaseerd op het downloaden van bestanden (html/css) om door de browser een presentatie op het scherm te laten maken. Downloaden van bestanden = file transfer program (ftp).

Laten we het eens omdraaien.
We willen veel betere controle over wat dat ding automatische download zoiets als AD-blocking?
En voor instellingen.configuren om dat te programmeren gebruiken we het woordje APP, of een een snippet?
14-07-2015, 19:57 door atoom
FTP is heel handig in de browser,, maak er geregeld gebruik van.. tja Linux gebruiker hè :)
Op zich zijn er meerdere wegen naar Rome, het is vaak welke weg het handigste/makkelijkste is. Om een ander progie/app te openen moet je weer meer tekens inkloppen/muis klikken. Laat die functie er maar lekker inzitten.
14-07-2015, 20:55 door Anoniem
Het bedrijf HP gebruikt op grote schaal het ftp:// protocol op hun onbetrouwbare site voor het downloaden van
documentatie en firmware/software updates.

Het zou op zich goed zijn als dat gedrocht eens flink op de helling ging, maar voorlopig zit je er aan vast als je
spulletjes van HP hebt en je wilt ondersteuning.
14-07-2015, 21:26 door Anoniem
Ik de FTP functionaliteit in browsers toch altijd al erg beperkt gevonden. Zo kun je niet uploaden, dingen als SFTP kun je vergeten, net als het queuen van files, etc. Het is meer een soort noodmiddel imho, dan een echte FTP-ervaring. Mensen die serieus FTP nodig hebben, gebruiken vaak toch wel een 'echte' FTP client. En welke informatie/downloads kun je tegenwoordig gewoon niet via het web vinden, die wel op een FTP server staan? Denk bar weinig nog.

Dus ik begrijp wel dat FTP functionaliteit eruit wordt gesloopt, het is toch weer een stukje potentieel onveilige code die je daarmee niet meer hoeft te onderhouden in de main branch. En ja, wat ze zelf al aangeven, het wordt nog zelden meer gebruikt. Kent u Gopher nog? Ondersteuning voor dat protocol zat ook nog een tijd in de eerste browsers van vroeger en is op den duur ook vervangen. Waarom? Dezelfde reden dus. En de echte die-hard gopher gebruikers (kent u ze?) hebben nu nog steeds alternatieve clients te kiezen wanneer zij graag een Gopher sessie willen starten.

Op een bepaald moment worden protocollen gewoon een niche, en daarmee verdwijnen ze uit de standaardondersteuning van programma's. Vind dat gewoon een normale ontwikkeling, en heb er dan ook begrip voor als het gebeurt.
14-07-2015, 21:48 door Anoniem
Door karma4: Het internetprotocol is gebaseerd op het downloaden van bestanden (html/css) om door de browser een presentatie op het scherm te laten maken.
Het world wide web is niet het internet, en het internetprotocol is IP (dat staat nota bene voor Internet Protocol). En daar wordt FTP net zo goed over getransporteerd. Het protocol voor het world wide web is HTTP.
14-07-2015, 21:51 door Anoniem
Door karma4: Het internetprotocol is gebaseerd op het downloaden van bestanden (html/css) om door de browser een presentatie op het scherm te laten maken.
Uh, nee. Je haalt hier wat fundamenteel verschillende zaken doorelkaar.

Het internet is een verzameling internetten* en -netjes samengeknoopt met een protocol dat "internet protocol" (ip) heet (maar hiet het enige internetprocotol is, al is het wel veelgebruikt). Dat protocol maakt uitwisselingen van (data)pakketjes mogelijk tussen "hosts" aangesloten op het (inter)netwerk waar dat protocol in gebruik is, onafhankelijk van netwerktechnologien die de samen het tussenliggende (inter)netwerk vormen.

Je webbrowser maakt die presentatie op het scherm op basis van "documenten" in een formaat genaamd hypertext markup language (html), die meestal (maar niet altijd) opgehaald worden via "hypertext transfer protocol" (http)** dat bouwt op "transmission control protocol" (tcp) wat weer een dienst is die op dat ip bouwt.

Het stukje "hypertext" in html wijst op de mogelijkheid in het document doorverwijzingen naar "elders" op te nemen. Het idee van hypertext bestond al ruim voor html, overigens. Dat elders kan in hetzelfde document zijn, een ander document op dezelfde host, op een andere host, of zelfs iets compleet anders als een emailadres zijn.

Die doorverwijzingen vormen een conceptueel "web" van linkjes, en dat geheel noemen we dan het wereldwijde web.

Waar jij het over hebt is dat laatste, dat wereldwijde web. Dat bouwt op, maar is niet hetzelfde als, het internet. Op dezelfde wijze is http, "hypertext transfer protocol", niet hetzelfde als ip, het "internet protocol".

Net zo goed bouwt ftp op tcp (en dus op ip), ditmaal om een bestandsoverdrachtdienst te bieden. Maar het is toch net even een ander protocol en werkt ook net even anders. Je kan er prima bestanden in htmlformaat mee opserveren, daar niet van. Het is opgezet om "bestanden" te kunnen verschepen, terwijl http het over "documenten" heeft.


* Kort door de bocht, een internetwerk is een netwerk waar meerdere netwerktechnologieen in gebruik zijn.
** Eventueel met een laag encryptie ertussen, aangegeven met "https".
14-07-2015, 22:47 door Anoniem
Door spatieman: lekker dan.
Moet je een FTP app installeren, waarvan je ook nog maar eens vanuit moet gaan dat ding niet bugged is.
Toen ergens in de jaren '90 tot me doordrong dat FTP ook door webbrowsers werd ondersteund waren FTP-applicaties volop beschikbaar, vaak met een Commander-achtige GUI-interface waarin je je lokale bestanden en de FTP-site naast elkaar zag. Webbrowsers hebben dat in mijn ogen nog altijd niet geëvenaard qua bruikbaarheid.

Maar onder Linux heb ik al lang en breed een voorkeur ontwikkeld voor FUSE. Daarmee kan ik remote directories mounten via FTP, SSH en diverse andere protocollen. Zo kan ik ze benaderen met dezelfde tools als waarmee ik lokale bestanden benader (CLI en GUI). En het kan gelaagd gebruikt worden, ik kan met encfs een directory versleutelen die op een andere machine staat terwijl de versleuteling op mijn werkstation wordt geregeld. Het vergt natuurlijk wat handigheid met dit soort hulpmiddelen, maar dan zijn gespecialiseerde FTP-interfaces, ook die van een webbrowser, opeens erg beperkt en zelfs klungelig. Voor mij persoonlijk heeft FTP-ondersteuning in de webbrowser daarom geen toegevoegde waarde. FTP zelf kan wat mij betreft trouwens ook afgeschaft worden, SFTP (SSH File Transfer Protocol) voldoet voor mij veel beter, mede dankzij de public key authentication van SSH.
14-07-2015, 23:55 door [Account Verwijderd]
Helaas gebruiken groten (HP zoals hierboven al benoemd) het FTP protocol heel veel; ik ben geen voorstander van FTP in de browser maar het zal net als Flash heel lang gaan duren voordat zaken "omgebouwd" zijn.
Voor een leverancier als HP zal het enorme kosten (zonder return) met zich meebrengen en kan alleen afgedwongen worden door browsers.

Een voorbeeld is Juniper; na het beindigen van NPAPI support was Juniper gedwongen z'n appliances van nieuwe firmware te voorzien die géén gebruik maakten van java; belofte was vóór 30 juni. Nadat bleek dat het vervangen van Java door HTML5 niet voldoende was (chrome kan nog steeds NIET gebruik maken van de webinterface van VPN vlients) is er gecommuniceerd dat in Q4 een oplossing komt voor Chrome. Ze moeten wel, omdat anders klanten gaan weglopen.

Browsers hebben in dat opzicht veel macht. Silverlight, Java, NPAPI gebaseerde opties gaan eruit en leveranciers MOETEN dan wat doen. Ik hoop hetzelfde voor flash.
15-07-2015, 08:28 door Anoniem
ftp in de browser is 'convenience'. Ik zal het niet echt missen. Maar wat is het argument om het te verwijderen? Zo lek? Zoveel gezeik mee? Ik zie dan meer in gebruikers eens wat meer controle geven over wat er allemaal naar google gaat. Dat is nu elke keer weer uitvlooien en blokkeren. Daar zit duidelijk meer winst. Maar ja, dat is natuurlijk niet in het belang van ig brother dus het zal wel niet gebeuren.
15-07-2015, 13:29 door rsterenb
Door meinonA: Weg met die oude troep!

Trol.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.