image

Onderzoek: 49% Nederlanders bang voor cyberaanval

dinsdag 28 juli 2015, 14:05 door Redactie, 2 reacties

Bijna de helft van de Nederlanders is bang voor een cyberaanval in Nederland, zo blijkt uit onderzoek (pdf) dat onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in juni van dit jaar onder 949 Nederlanders via het internet uitvoerde.

Ten opzichte van de vorige meetperiode in oktober 2014 is het percentage Nederlanders dat zegt bang te zijn voor een cyberaanval met 2% toegenomen, van 47% naar 49%. In juni 2013 ging het echter nog om 58% van de Nederlanders. De grootste angst hebben Nederlanders nog altijd voor een terroristische aanslag, hoewel het percentage met 2% daalde en op 63% uitkwam.

Een internationale crisis was in oktober nog de grootste angst van Nederlanders, maar deze gebeurtenis is nu naar de tweede plek gezakt. Het aantal Nederlanders dat liet weten hiervoor bang te zijn daalde van 68% naar 57%. Een economische crisis staat met 56% op de derde plek en kende ook een daling (-3%) ten opzichte van de vorige meetperiode. Cyberaanvallen komen met 49% op een vierde plek.

Vertrouwen

De onderzoekers vroegen deelnemers aan het onderzoek ook naar hun vertrouwen in de overheid. Dan blijkt dat 53% van de Nederlanders geen vertrouwen in de overheid heeft. In oktober ging het nog om 55%. Verder heeft 52% van de Nederlanders geen vertrouwen in de informatievoorziening door de overheid bij een grote ramp. Het aantal Nederlanders dat denkt dat de overheid is voorbereid op een grote ramp daalde in het afgelopen jaar van 69% naar 61%

Net als een half jaar geleden gaan ruim negen op de tien Nederlanders bij een ramp zelf op zoek naar informatie. Dit gebeurt vooral op het internet maar wel in mindere mate dan een half jaar geleden. Ruim een derde van de Nederlanders verwacht via NL Alert van de overheid informatie te kunnen krijgen. Nederlanders verwachten nu minder vaak de website Nu.nl, Twitter en de websites van een krant of gemeente te raadplegen voor informatie over een ramp dan in oktober 2014.

Opleidingsniveau

Volgens de onderzoekers vrezen laag opgeleiden en ouderen vaker voor crises of rampen dan hoger opgeleiden en jongeren. Zo zijn 55-plussers en laag opgeleiden vaker bang voor een ramp met gevaarlijke stoffen, extreme weersomstandigheden en een grote brand dan hun jongere en hoog opgeleide landgenoten. Vrouwen maken zich in het algemeen meer zorgen en zijn vaker bang voor rampen en crises dan mannen. Ze vrezen vooral vaker voor een terroristische aanslag of een internationale crisis.

Verder blijkt dat hoger opgeleiden vaker zelf op zoek gaan naar informatie bij een ramp dan lager opgeleiden. Wat betreft informatievoorziening bij rampen gebruiken mannen vaker Twitter dan vrouwen. Vrouwen maken vaker gebruik van andere sociale netwerksites.

Image

Reacties (2)
28-07-2015, 19:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-07-2015, 16:22 door Anoniem
ik vind 949 personen nou niet echt een geschikte samplesize om daar heel nederland aan af te schilderen..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.