image

Geheime e-mails voor Leeuwarden verdwalen

dinsdag 22 januari 2002, 16:19 door Redactie, 5 reacties

E-mailtjes die zijn bestemd voor de gemeente
Leeuwarden komen in een aantal gevallen terecht bij Karin
Leeuwaarden in Roermond. Dit gebeurt wanneer mensen een typefout
maken in de domeinnaam leeuwarden.nl. Karin Leeuwaarden kreeg op
deze manier veel vertrouwelijke gegevens onder ogen.

Vanaf november vorig jaar ontving Leeuwaarden talloze mailtjes
die voor de gemeente bestemd waren, aldus internetbeheerder J.
Wessels van de gemeente. Leeuwaarden kreeg onder meer
vertrouwelijke gegevens van de sociale dienst, vergaderstukken en
hotelreserveringen in haar mailbox. Ook ontving ze een stroom van
protestmailtjes toen de Leeuwarder trouwambtenaar N. Eringa werd
ontslagen omdat deze weigerde homostellen te trouwen.

Toen Leeuwaarden doorkreeg voor wie de berichten bestemd waren, nam ze contact op met de gemeente Leeuwarden. De gemeente was nog niet op de hoogte van het probleem, maar volgens Wessels was wel duidelijk dat bij er bij de onderlinge communicatie wel eens iets mis ging. ,,Verslagen van vergaderingen kwamen bijvoorbeeld wel eens niet door. We hadden echter niet in de gaten dat de
elektronische post aan het zwerven was.''

Leeuwarden zal iedereen die een fout geadresseerde e-mail heeft gestuurd wijzen op de juiste domeinnaam. Een permanente oplossing moet volgens Wessels gezocht worden in de verandering van domeinnaam van Karin Leeuwaarden. (Of mensen moeten misschien eens leren spellen, red.) Zij was zelf niet bereikbaar voor
commentaar. (ANP)

Reacties (5)
22-01-2002, 17:41 door Anoniem
...en dat al die zeer vertrouwelijke gegevens ook zonder moeite gewoon te lezen waren zeg, encrypten is zeker een handeling teveel voor de ambtenaren.
22-01-2002, 21:33 door Anoniem
Gemeente Leeuwarden dient e-mail domein alliassen te gebruiken - ooit een e-mail gestuurd naar [email]info@nasaa.org[/email] ?
De NASA antwoord professioneel terug ....
22-01-2002, 23:52 door pierpanda
Ja maar, spellen is al voor de meeste mensen al erg moeilijk. Ooit werd er op de TV gevraagd een gewoon Nederlands woord te spellen. Bijna niemand slaagde erin het goed te doen. En laten we het in hemelsnaam niet hebben over encrypten. Ambtenaren zijn al volledig encrypted: ze stoten woorden en zinnen uit die alleen zij begrijpen. Kijk maar naar de Tweede Kamer: geen hond begrijpt wat de dames en heren daar uitkramen!

Pierpanda.
23-01-2002, 01:03 door lkuunders
Mensen laten we eerlijk zijn. Het naar verkeerde e-mail adressen sturen van informatie, of het luistervinken door derden, is altijd, hoe dan ook, een probleem dat opgelost kan worden. Technieken daarvoor bestaan reeds lange (lange!) tijd.

Afgelopen jaar heb ik in een presentatie voor het NPI al een aantal vormen van e-mail encryptie toegelicht.

De vormen die zijn te gebruiken:
* [URL=http://www.nedsecure.nl/publicat/present/Secure%20e-mail_files/slide0008_image009.jpg]figuur 1. e-mail encryptie van pc naar pc[/URL]

* [URL=http://www.nedsecure.nl/publicat/present/Secure%20e-mail_files/slide0006_image011.jpg]figuur 2. e-mail encryptie tussen gateway encryptie product en pc[/URL]

* [URL=http://www.nedsecure.nl/publicat/present/Secure%20e-mail_files/slide0007_image013.jpg]figuur 3. e-mail encryptie tussen gateway en gateway[/URL]

De voordelen van het gebruiken van een gateway e-mail encryptie product zijn evidend: de gebruikersbelasting is minimaal, terwijl vertrouwelijkheid en integriteit gewaarborgd is. Instellingen als "verstuur e-mail niet indien publieke sleutel geadresseerde onbekend is" zijn met dit type producten mogelijk.

De volledige presentatie is [URL=http://www.nedsecure.nl/publicat/present/Secure%20e-mail_files/frame.htm]hier[/URL] te bekijken (alleen IE browsers, sorry). Ook beschikbaar in [URL=http://www.nedsecure.nl/publicat/present/secure_e-mail.pdf]PDF formaat[/URL].

Leon Kuunders
23-01-2002, 10:01 door Anoniem
Die Wessels is niet helemaal lekker als hij denkt dat het afpakken van een domeinnaam van iemand die daar gewoon recht op heeft een oplossing is voor hun eigen probleem.

Ik vindt eigenlijk dat het domein leeuwarden.nl van de gemeente moet worden afgepakt, en vervangen door gemeenteleeuwarden.nl.

Einde probleem!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.