image

Nederlanders voor miljoenen euro's via internet opgelicht

maandag 24 augustus 2015, 16:58 door Redactie, 5 reacties

Nederlanders zijn in de eerste zeven maanden van dit jaar voor bijna 5,5 miljoen euro via internet opgelicht. Het gaat voornamelijk om verschillende vormen van voorschotfraude, zo laat de Fraudehelpdesk tegenover Metro weten. Bij voorschotfraude claimen oplichters bijvoorbeeld dat iemand een loterij heeft gewonnen of een groot geldbedrag of erfenis kan krijgen.

Vervolgens vragen de oplichters geld van het slachtoffer om de zogenaamde miljoenen over te kunnen overmaken. Een andere bekende vorm van voorschotfraude is datingfraude, waarbij oplichters een relatie met iemand aangaan om vervolgens voor allerlei zaken geld te vragen. Van januari tot en met juli werden Nederlanders op deze manier voor een bedrag van in totaal 2,8 miljoen euro opgelicht. Daarmee is het totale schadebedrag van 2014 nu al geëvenaard.

Een categorie die in de eerste zeven maanden voor inmiddels meer schade heeft gezorgd is "cybercrime". Hieronder vallen zaken als phishing en "hacken". Vorig jaar kwam het totaalbedrag op 345.000 euro uit, terwijl de teller nu al op 655.000 euro staat. Ook de schade door identiteitsdiefstal is toegenomen. Het gaat dan om oplichters die andermans gegevens gebruiken om bestellingen te plaatsen. Op deze manier wisten oplichters dit jaar al 390.000 euro te stelen, tegenover 222.000 euro vorig jaar.

Reacties (5)
24-08-2015, 19:41 door Anoniem
Ik doe al zaken vanaf het begin. Ik ben nog nooit opgelicht. Misschien is dat meer geluk dan wijsheid?
24-08-2015, 21:33 door Anoniem
Rare cijfers met betrekking tot phishing, de NVB meldt over 2014 (en 2013) totáál andere cijfers:
De schade door fraude met internetbankieren was in 2014 bijna 4,7 miljoen euro. In 2013 was dat 9,6 miljoen euro.
Bron: http://www.nvb.nl/thema-s/veiligheid-fraude/166/fraude.html

345.000 euro in 7 maanden en 4,7 miljoen euro in 12 maanden (beiden in 2014), daar klopt iets niet. Enig idee waarom er zo'n enorm verschil zit tussen deze cijfers?
25-08-2015, 09:09 door Anoniem
Er is ook een firma Atlas/Provea die dit telefonisch doet en ze zeggen dat je meegedaan hebt aan een enquête en daarom krijg je een geschenkje opgestuurd via de post van hun en bij mij was dit een beeldje uit de collectie van Sarah Kay.
Een week later kreeg ik een brief thuis gestuurd, waarin ze me bedankten voor het prettige telefoongesprek, wat dus helemaal geen waar was, want ik had telefonisch gezegd dat ze me niets moesten sturen, omdat ik daar geen prijs op stelde en ik moest alleen maar de verzendkosten betalen, maar als je het één keer aangenomen, dan blijven ze iedere maand van die onzin sturen.
Maar een week later stond de postbode aan de deur met een wit pakket waar met blauwe letters ATLAS op staat en ik heb het geweigerd en terug mee gegeven met de postbode. (retour afzender)
Wanneer je het pakje wel zou accepteren, dan blijven ze je steeds van die onzin sturen en ook iedere keer een rekening die tussen de 20 en 30 euro ligt en ze sturen je steeds duurdere dingen op en veel mensen nemen dit gewoon aan en betalen het wat niet zo slim is, omdat je dit helemaal niet besteld hebt.
De firma is gevestigd in Lausanne in Zwitserland en ontloopt zo de EU wetgeving en kan gerechtelijk niet vervolgd worden.
Deze firma, die onder verschillende aliassen werkt , dat is gewoon het vroegere Lekturama dat toen door het gerecht opgedoekt is, wegens oneerlijke praktijken en fraude.
Ze bellen met een privé nummer de mensen op en proberen zaken zoals ondergoed en dergelijke naar je toe te sturen, wat je dus moet weigeren, want eenmaal je het eerste pakje aangenomen hebt dan blijven ze gewoon maandelijks pakjes sturen.
Mijn Vader van 83 jaar die heeft zo al een hele verzameling van autootjes van Kuifje staan, maar de pakketten worden nu niet meer aanvaard, maar direct teruggestuurd en dan dreigen ze met een incassobureau (dat in dienst van hun werkt) maar we laten ons daar niet bang mee maken want die hebben geen rechtsgeldigheid, dus let goed op als je de telefoon
opneemt !
Ze hebben je gegevens zoals naam,telefoonnummer en adres en hoe ze daar aan gekomen zijn is me een raadsel.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee hé ?
25-08-2015, 09:24 door potshot
meer geld dan verstand dus..deze sukkels moeten het maar zien als verkapte ontwikkelingshulp.
25-08-2015, 23:25 door Anoniem
Door Anoniem: Ik doe al zaken vanaf het begin. Ik ben nog nooit opgelicht. Misschien is dat meer geluk dan wijsheid?
Dat is meer geluk dan wijsheid. Als ze je vinden ben je het bokkie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.