image

VN-privacychef: wereld nu erger dan 1984 voorspelde

dinsdag 25 augustus 2015, 16:48 door Redactie, 19 reacties

De wereld waarin we leven is als het om privacy gaat erger dan George Orwell in zijn roman 1984 voorspelde, zo stelt Joseph Cannataci, sinds juli de speciale rapporteur over het recht op privacy voor de Verenigde Naties en tevens professor verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In zijn dystopische toekomstroman 1984, die Orwell in 1949 schreef, schetste hij een somber beeld van hoe de mensheid er 35 jaar later uit zou zien: een totalitaire maatschappij onder de controle van Big Brother. Volgens Cannataci is het nu erger dan Orwell kon voorspellen. "Als je alleen naar cameratoezicht kijkt, kon Winston (Winston Smith in 1984) nog naar het platteland gaan en zonder toezicht onder een boom zitten. Tegenwoordig zijn er veel delen van het Engelse platteland waar er meer camera's zijn dan George Orwell zich ooit kon voorstellen. Dus de situatie is in sommige gevallen al veel erger", zo laat hij in een interview met de Guardian weten waarover Ars Technica bericht.

Orwell voorzag een technologie die alleen controlerend was, maar op dit moment blijft de technologie zich ontwikkelen en worden er steeds meer mogelijkheden ontwikkeld met mogelijk sinistere doeleinden, aldus de VN-rapporteur. Daarom waren de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden volgens hem zo belangrijk. De gelekte documenten hebben laten zien in hoeverre de situatie uit de hand is gelopen, stelt Cannataci. De professor pleit dan ook voor een soort van Geneefse conventie voor het internet om data te beschermen en grootschalige digitale surveillance tegen te gaan.

Reacties (19)
25-08-2015, 17:17 door Anoniem
Camera's op het platteland ... ? Wtf ! Om de kippen tegen de vos te beschermen ?

Moet niet gestoorder worden. Helpen doet het in ieder geval ook niet. Normale mensen raken alleen maar geïrriteerd door de argwaan waarmee ze bekeken worden. Op je gemak winkelen is er niet meer bij; afgaand op het aantal camera's wekt het de suggestie dat uit elke hoek of kier iets gevaarlijk kan spingen; waar zijn anders die camera's voor nodig...

Aan de andere kant is dat de wereldbevolking behoorlijk in omvang gezwollen is sinds Orwell zijn toekomstvisie aan de man bracht. En die mensenmassa reist meer en is meer egocentrisch. Sociale controle is bijna verdwenen. Ergens vraag je je af of dat maar kan blijven doorgroeien zonder controle. En of passieve controle (camera's en aftappen) wel de manier is. Als je met al je informatie weet dat iemand iets verkeerds moet gaan doen en je doet er niets mee, heeft die verzamerdrang ook eigenlijk totaal geen nut?

Maar we doen het omdat het kan, verder heeft het geen doel blijkbaar.
25-08-2015, 17:37 door Anoniem
Een conferentie is helaas al te laat. Het onheil is al aangericht. De overheid (maar niet die alleen) heeft zonder enige tegenkracht alle trouwtjes in handen gekregen. En altijd wordt de mantra :
"voor uw en onze veiligheid" gezongen, en wie durft zich daar nou tegen te verzetten. Dan wordt ver gezegd: heb je soms iets te verbergen? Zover is het dus nu al: dat je een afwijker bent, omdat je niet wil dat iedereen van alles over je weet.

Ik loop nu al risico door dit te schrijven, omdat ik de aandacht op mij vestig. Binnenkort zou er al een of andere binnenlandse dienst mijn sporen kunnen gaan natrekken. In de 2de wereldoorlog liepen mensen die risicos ook.

Wat een fijne Orworld
25-08-2015, 18:39 door Anoniem
Ik ben nu toevallig 1984 weer aan het lezen. Echt misselijkmakend hoeveel overeenkomsten je tegenkomt.
26-08-2015, 00:08 door Anoniem
Door Anoniem: De overheid (maar niet die alleen) heeft zonder enige tegenkracht alle trouwtjes in handen gekregen. En altijd wordt de mantra :
"voor uw en onze veiligheid" gezongen, en wie durft zich daar nou tegen te verzetten. Dan wordt ver gezegd: heb je soms iets te verbergen?
Anne frank had '((NIETS)) te verbergen' , doch had zij een eigenschap die opeens niet wenselijk was.
Deze geladen zin is 1 van de weinige die mensen nog duidelijk kan maken waarom je privacy nodig hebt.

17:37 door Anoniem ik sta achter je!
26-08-2015, 09:56 door Anoniem
Hmmmzz, 59% van het EenVandaag panel van gisteren had anders geen moeite met ongericht tappen door de AIVD ... blijkbaar hebben de brainwash/intimidatie/bangmakerij praktijken van de afgelopen 15 jaar goed gewerkt en kijkt niemand kritisch naar de feiten (niet minder criminaliteit of aanslagen, wel meer privacy schendingen !)
26-08-2015, 09:56 door potshot
Door Anoniem: Ik ben nu toevallig 1984 weer aan het lezen. Echt misselijkmakend hoeveel overeenkomsten je tegenkomt.

hoe vaak is de aivd bij je binnengevallen en heeft je gemarteld?
hoeveel ken je die dat overkwam?
hoeveel camera's heb je in je huis van de aivd ?
hoe vaak moest je je vriendinnen verraden en uitmaken?

alleen de camera bewaking in de straat komt enigzins overeen dus je idiote mening dat er 'Echt misselijkmakend hoeveel overeenkomsten' zijn met nu is hysterisch ouwe wijven gelul..
een echte drama queen ben je..de staat mag geen bange burgers maken en voorliegen zegt men altijd ,maar types als jij doen hetzelfde.
maar dan is het politiek correct zeker?
zeiken om het zeiken ,liefst onwaar en onnodig.
26-08-2015, 10:06 door superglitched
Ik vond Huxley geloofwaardiger:

https://therionorteline.files.wordpress.com/2014/08/huxley-vs-orwell.jpg
26-08-2015, 10:22 door Anoniem
Om de kippen tegen de vos te beschermen ?
Wellicht om putdeksels tegen koper-stropers te beschermen?
http://www.spitsnieuws.nl/buitenland/2015/08/putdeksels-shanghai-onder-streng-toezicht

Anne frank had '((NIETS)) te verbergen'
De zigeuners die gedeporteerd werden uit Frankrijk hadden om te beginnen nooit als dusdanig geregistreerd mogen worden.
http://www.bbc.com/news/magazine-25419423
Een beetje gemekker van EU Justice Commissioner Viviane Reding, maar dat was 't
http://www.bbc.com/news/world-europe-11301307
Nu komen er dagelijks duizenden mensen bij het huis van Anne Frank, terwijl ze er al een tijdje niet meer is,
maar moet die rij die die 3x om de Westerkerk heen gaat niet in Brussel staan?
Die lezen wel andermans historische dagboekjes, maar geen "fictie" over 1984?
26-08-2015, 10:27 door Mysterio
Overdrijven is ook een vak.
26-08-2015, 11:06 door Anoniem
Ik ben afgeluisterd door de MIVD. Ik weet dat, omdat ik toevallig een papier op mijn werk tegenkwam waarop dit vermeld stond (het was natuurlijk niet de bedoeling dat dit papier achterbleef). Maar waarom ik door een Militaire Inlichtingendienst ben gecheckt weet ik nog steeds niet: ik heb geen banden met het militaire apparaat, ik ben zelfs geen militair en heb mij nog nooit beziggehouden met strafbare feiten zoals terrorisme. Ook ben ik nooit in Syrie geweest. Mijn levenlang heb ik een blanco strafregister.

Ik vraag mij nog steeds af waarom ik ben nagetrokken en ik vind dit best heel griezelig.
26-08-2015, 12:13 door Mysterio
Door Anoniem: Ik ben afgeluisterd door de MIVD. Ik weet dat, omdat ik toevallig een papier op mijn werk tegenkwam waarop dit vermeld stond (het was natuurlijk niet de bedoeling dat dit papier achterbleef). Maar waarom ik door een Militaire Inlichtingendienst ben gecheckt weet ik nog steeds niet: ik heb geen banden met het militaire apparaat, ik ben zelfs geen militair en heb mij nog nooit beziggehouden met strafbare feiten zoals terrorisme. Ook ben ik nooit in Syrie geweest. Mijn levenlang heb ik een blanco strafregister.

Ik vraag mij nog steeds af waarom ik ben nagetrokken en ik vind dit best heel griezelig.
Dus jij hebt op papier staan dat jij bent afgeluisterd!? Hup, naar een advocaat met het bewijs en haal de boel maar boven water.
26-08-2015, 13:14 door Anoniem
Steeds als men bij toeval een terrorist boven water tovert (of beter, wanneer er eentje zelf in de openbaarheid treedt) dan wordt al snel duidelijk dat het om een goede bekende van de inlichtingendiensten gaat. Kennelijk zoeken ze die persoon dan op in al hun bestanden en he presto, hij staat erin.

Maar erg preventief lijkt het allemaal nog niet te werken, dus meer data opslaan gaat het niet worden. Beter interpreteren wel, maar dat zie ik nog niet zo gebeuren.

Waarschijnlijk ligt er dus van ons allemaal onwaarschijnlijk veel vast, maar wordt er niks mee gedaan, tenzij u of ik iets mafs doet en dan worden de gegevens achteraf uit de systemen naar boven gehaald: kijk, we hadden hem of haar in de smiezen.

Al die veiligheidsdiensten bestaan ook gewoon uit mensen die het bestaan van hun dienst willen rechtvaardigen. Het daadwerkelijk afremmen van terrorisme verdwijnt dan wel eens uit het oog. Begrijpelijk
26-08-2015, 13:25 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben afgeluisterd door de MIVD. Ik weet dat, omdat ik toevallig een papier op mijn werk tegenkwam waarop dit vermeld stond (het was natuurlijk niet de bedoeling dat dit papier achterbleef). Maar waarom ik door een Militaire Inlichtingendienst ben gecheckt weet ik nog steeds niet
En hoe kan het dat je dat op je werk tegenkwam? Kan het zijn dat je een vertrouwensfunctie bekleedt waarvoor een Verklaring van Geen Bezwaar nodig is? Dan wordt AIVD of MIVD ingeschakeld voor een veiligheidsonderzoek:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/wanneer-vindt-er-een-veiligheidsonderzoek-plaats
26-08-2015, 17:17 door Anoniem
Door potshot:
Door Anoniem: Ik ben nu toevallig 1984 weer aan het lezen. Echt misselijkmakend hoeveel overeenkomsten je tegenkomt.

hoe vaak is de aivd bij je binnengevallen en heeft je gemarteld?
hoeveel ken je die dat overkwam?
hoeveel camera's heb je in je huis van de aivd ?
hoe vaak moest je je vriendinnen verraden en uitmaken?

alleen de camera bewaking in de straat komt enigzins overeen dus je idiote mening dat er 'Echt misselijkmakend hoeveel overeenkomsten' zijn met nu is hysterisch ouwe wijven gelul..
een echte drama queen ben je..de staat mag geen bange burgers maken en voorliegen zegt men altijd ,maar types als jij doen hetzelfde.
maar dan is het politiek correct zeker?
zeiken om het zeiken ,liefst onwaar en onnodig.

Als jij de eindeloze oorlogen, overal gevolgd worden (anpr, ov chip, wifi tracking, telefoon locatie), overal camera's, overal televisies en schermen (telefoons, nota bene met front facing camera) en dat alles wordt afgeluisterd niet overeen vindt komen met 1984, dan zou ik mezelf maar eens af gaan vragen wie hier nou een 'idiote mening' heeft.
26-08-2015, 19:51 door Anoniem
De TOTALE CONTROLE gaat niet in één keer... Dat gaat rustig aan, in een glijdend tempo. Om de zoveel tijd wordt er een nieuwe, milde vorm, van privacyschending doorgeduwd. Even wachten... en dan weer een beetje, en nog een beetje. Steeds een beetje verder, net zolang tot het touwtje vastzit en er geen ontkomen meer is. Adolf zou hier garen bij spinnen en zich postuum in z'n graf keren, als hij die had.
26-08-2015, 20:29 door Anoniem
Door potshot:
Door Anoniem: Ik ben nu toevallig 1984 weer aan het lezen. Echt misselijkmakend hoeveel overeenkomsten je tegenkomt.

hoe vaak is de aivd bij je binnengevallen en heeft je gemarteld?
hoeveel ken je die dat overkwam?
hoeveel camera's heb je in je huis van de aivd ?
hoe vaak moest je je vriendinnen verraden en uitmaken?

alleen de camera bewaking in de straat komt enigzins overeen dus je idiote mening dat er 'Echt misselijkmakend hoeveel overeenkomsten' zijn met nu is hysterisch ouwe wijven gelul..
een echte drama queen ben je..de staat mag geen bange burgers maken en voorliegen zegt men altijd ,maar types als jij doen hetzelfde.
maar dan is het politiek correct zeker?
zeiken om het zeiken ,liefst onwaar en onnodig.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Trol_%28internet%29
27-08-2015, 11:32 door ben987
Door potshot:
Door Anoniem: Ik ben nu toevallig 1984 weer aan het lezen. Echt misselijkmakend hoeveel overeenkomsten je tegenkomt.

hoe vaak is de aivd bij je binnengevallen en heeft je gemarteld?
hoeveel ken je die dat overkwam?
hoeveel camera's heb je in je huis van de aivd ?
hoe vaak moest je je vriendinnen verraden en uitmaken?

alleen de camera bewaking in de straat komt enigzins overeen dus je idiote mening dat er 'Echt misselijkmakend hoeveel overeenkomsten' zijn met nu is hysterisch ouwe wijven gelul..
een echte drama queen ben je..de staat mag geen bange burgers maken en voorliegen zegt men altijd ,maar types als jij doen hetzelfde.
maar dan is het politiek correct zeker?
zeiken om het zeiken ,liefst onwaar en onnodig.
werkelijk ? ...tsss.tsss
27-08-2015, 11:49 door ben987 - Bijgewerkt: 27-08-2015, 11:50
Door Anoniem: De TOTALE CONTROLE gaat niet in één keer... Dat gaat rustig aan, in een glijdend tempo. Om de zoveel tijd wordt er een nieuwe, milde vorm, van privacyschending doorgeduwd. Even wachten... en dan weer een beetje, en nog een beetje. Steeds een beetje verder, net zolang tot het touwtje vastzit en er geen ontkomen meer is. Adolf zou hier garen bij spinnen en zich postuum in z'n graf keren, als hij die had.
uitspraak van juncker/eu, ik citeer der spegel in het jaar 1999 ;

‘We beslissen iets,’ legde Juncker uit. ‘Dan maken we het bekend, we wachten een tijdje om te zien wat er gebeurt. Wanneer er geen geschreeuw komt en geen opstand, omdat de meeste mensen toch geen idee hebben van wat er is besloten, dan gaan we door – stap voor stap tot er geen weg meer terug is.’
27-08-2015, 12:26 door Anoniem
In ieder geval vinden nu heel veel mensen dat andere mensen geen recht op privacy hebben.

Als je kijkt hoe makkelijk foto's van kinderen door hun ouders verspreid worden, namen van mensen of bedrijven op het Internet komen bij het geringste conflict waarna elke nieuwssite ermee aan de haal gaat tot tv en radio aan toe, mensen gefilmd worden als ze in een niet eens zo openbare ruimte zijn waarna dit breed gepubliceerd wordt, hoe niemand hier pal durft te staan voor het recht op privacy van de leden van Ashley Madison (alsof het om een pedofielennetwerk gaat, zo wordt er gereageerd) dan kan ik alleen maar concluderen dat heel erg veel mensen, ook heel veel reageerders hier, helemaal niet vinden dat anderen recht hebben op privacy. Ze vinden hooguit dat ze zelf recht hebben op privacy.

Er wordt een verwrongen soort moraal gehanteerd om te bepalen wie er wel of niet recht heeft op privacy, en wie er aan de schandpaal genageld mag worden. Een gesundenes Volksempfinden.
Het komt op mij nogal strijdig over met een rechtstaat, waarin ieders belangen gewaarborgd zijn en je niet afhankelijk bent van hoe de publieksopinie en de socialmedia wind waait.

Een heel benepen strak religieus gereguleerde gemeenschap is er niks bij: daar liggen de regels tenminste nog van tevoren vast en worden niet in de groepshysterie bepaald per incident.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.