image

Onderzoek: vrouwen ondervertegenwoordigd in IT-security

maandag 28 september 2015, 13:39 door Redactie, 7 reacties

Vrouwen zijn zwaar ondervertegenwoordigd onder security-professionals, zo blijkt uit onderzoek (pdf) van het ISC2 in samenwerking met Booz Allen Hamilton dat wereldwijd onder bijna 14.000 professionals werd uitgevoerd. Tien procent van de werknemers in de informatiebeveiliging is namelijk vrouw.

"Het vakgebied van informatiebeveiliging zal als we geen proactieve maatregelen nemen om het gat te dichten naar verwachting in 2020 een tekort van 1,5 miljoen professionals hebben", zegt David Shearer, CEO van het ISC2. "Met dit in het achterhoofd is het frustrerend om te zien dat we niet meer vrouwen hebben die in de industrie werkzaam zijn. Slechts tien procent van de security-professionals is vrouw en dat moet veranderen." Volgens Shearer beschikken vrouwen over vaardigheden die essentieel voor de industrie zijn om te groeien.

Er is echter een IT-vakgebied waar vrouwen nu al domineren, namelijk governance, risk en compliance (GRC). De onderzoekers stellen dat vrouwen over belangrijke karaktereigenschappen beschikken waarom ze in GRC-rollen succesvol zijn. Verder blijkt dat vrouwen (58%) vaker over een master of doctoraat beschikken dan mannen (47%). Wel blijkt dat vrouwen in de GRC-subgroep 4,7% minder verdienen dan mannen. Het onderzoek laat verder zien dat mannen financiële compensatie iets belangrijker vinden dan vrouwen, maar dat vrouwen weer naar andere beloningen kijken, zoals flexibele werktijden.

Reacties (7)
28-09-2015, 13:46 door Anoniem
gelijke kansen voor allen, maar blijkbaar weer een of andere persoon op zijn teentjes getrapt.
Als vrouwen het werk willen doen prima.
28-09-2015, 17:04 door Anoniem
Als vrouw in de IT vind ik dit zowel bemoedigend als ergerniswekkend. Ik geloof best dat er nog stereotypen bestaan t.a.v. vrouwen en techniek die er in ieder geval deels voor verantwoordelijk zijn dat niet meer vrouwen dit veld in gaan. En ik vind ook dat acties gericht op het verminderen van die stereotypen, selectie-bias, etc. waarschijnlijk nodig zijn om die enigzins onnatuurlijke scheve verdeling te verhelpen.

Maar tegelijkertijd loopt Shearer hier weer lekker te generaliseren dat 'vrouwen over vaardigheden [beschikken] die essentieel zijn" en dergelijke. Vrouwen beslaan de helft van de wereldpopulatie. Die hebben, net als alle mannen ter wereld, niet allemaal identieke vaardigheden en talenten. Dit soort statements leiden juist weer opnieuw tot een tweedeling: 'mannen hebben deze talenten' en 'vrouwen hebben die talenten'.

Keer op keer komt uit allerlei onderzoek naar verschillen tussen de seksen dat de variantie binnen de groep (dus het verschil tussen de ene en de andere man, of de ene en andere vrouw) groter is dan het verschil tussen de groepsgemiddelden (dus het verschil tussen de gemiddelde man en de gemiddelde vrouw). De grap van de overlappende belcurves.*

Kunnen we het alsjeblieft gewoon over MENSEN hebben die wel of niet bepaalde vaardigheden hebben en die wel of niet in de IT / Security werken?

*https://sugarandslugs.wordpress.com/2011/02/13/sex-differences/ heeft een heldere uitleg
28-09-2015, 21:29 door Ron625
Er is een ander onderzoek:
Onderzoek: Mannen ondervertegenwoordigd in de verpleging en verzorging.

Vergeten ze de menselijke natuur?
Vrouwen hebben nu eenmaal (meestal) minder interesses in de techniek........
28-09-2015, 22:52 door Anoniem
Wat mij betreft krijgen we meer vrouwen in de cybersecurity, ik denk zelfs dat ze beter zijn in risicodenken en common sense dan mannen. Kom op dames, geef je op linkedin op bij de groep WICS, woman in cybersecurity voor een tegengeluid.
29-09-2015, 01:26 door Anoniem
Snel, tijd voor quota en grootschalige awareness acties. Bakken subsidiegelden aan universiteiten voor vrouwelijke IT security studenten, gratis opvang voor werkende, vrouwelijke IT sec professionals. Haal alles van stal om deze flagrante discriminatie een halt toe te roepen!

En terwijl we bezig zijn: meer vrouwelijke autoverkopers, meer mannelijk schoonmakers en verplegers, meer vrouwelijke stratenmakers en bouwvakkers, meer mannen in de gynaecologie.

Of, we kunnen eindelijk eens accepteren dat het verschil tussen geslachten, naast de overduidelijke uiterlijke kenmerken, toch ook echt een paar innerlijke kenmerken vertoont rond aanleg, interesse en kunde.
29-09-2015, 10:10 door Anoniem
Het heeft allemaal geen zak te maken met bullshit zoals aanleg, interesse, natuur en kunde. Gewoon dat vanaf de geboorte wordt bepaald jongens zijn blauw, krijgen autotjes, voetballen en treintjes als speelgoed. Meisjes zijn roze, krijgen poppen, keukentjes, kinderwagentjes als speelgoed. Op de basisschool wordt door de meesters en juffen verkondigd dat meisjes beter zijn in taal en jongens in rekenen. Daar zouden ze een verandering in moeten aanbrengen. Niet achteraf de percentages hopen te wijzigen door dit soort nutteloze onderzoeken te publiceren en trieste awareness te creeeren.
29-09-2015, 13:48 door Anoniem
Door Anoniem: Snel, tijd voor quota en grootschalige awareness acties. Bakken subsidiegelden aan universiteiten voor vrouwelijke IT security studenten, gratis opvang voor werkende, vrouwelijke IT sec professionals. Haal alles van stal om deze flagrante discriminatie een halt toe te roepen!

En terwijl we bezig zijn: meer vrouwelijke autoverkopers, meer mannelijk schoonmakers en verplegers, meer vrouwelijke stratenmakers en bouwvakkers, meer mannen in de gynaecologie.

Of, we kunnen eindelijk eens accepteren dat het verschil tussen geslachten, naast de overduidelijke uiterlijke kenmerken, toch ook echt een paar innerlijke kenmerken vertoont rond aanleg, interesse en kunde.

Dat laatste is eerder oorzaak dan gevolg van de verschillen. Accepteer dat alle mensen verschillend zijn met verschillende talenten, en laat stereotypering achterwege.

Er zitten overigens zat mannen in de gynaecologie, dus die opmerking snap ik niet zo. Maar hieruit blijkt wel dat de schrijver man is, anders had hij dat al zelf ervaren.

Meer mannelijke verplegers lijkt me overigens prima om naar te streven, en meer kleutermeesters ook. Het is erg jammer als jongens al jong de boodschap krijgen dat een echte kerel natuurlijk niet in de verzorging of het basisonderwijs gaat, terwijl ze dat best zouden willen en er ook de talenten voor hebben.

Wel vermoed ik dat het probleem van weinig vrouwen in de techniek in Nederland, een buitengewoon conservatief land, een stuk groter is dan in de wat modernere landen zoals Turkije, Argentinië, Ierland, Irak etc. Statistiek wijst dat in ieder geval wel uit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.