image

EU-liberalen willen nieuwe regels na Safe Harbor-uitspraak

donderdag 8 oktober 2015, 14:08 door Redactie, 3 reacties

De EU-liberalen in het Europarlement hebben een brief naar de Europese Commissie gestuurd waarin wordt opgeroepen om direct actie te ondernemen vanwege de Safe Harbor-uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Deze week verklaarde het Hof het Safe Harbor-verdrag met de VS ongeldig.

Volgens de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) moeten er duidelijke regels komen voor het versturen van persoonlijke data naar de VS. Sophie in 't Veld heeft in naam van de ALDE-groep nu een brief naar de Europese Commissie gestuurd. Ze stellen dat er nieuwe regels moeten komen, vergezeld van adequate handhavingsmaatregelen. Volgens de ALDE-groep is een dergelijk raamwerk nog niet eerder opgesteld, ondanks herhaaldelijke signalen dat Safe Harbor tekort schoot. De commissie moet daarom direct met de Amerikaanse autoriteiten de onderhandelingen beginnen, zo stellen ze.

Verder moet de Europese Commissie gaan uitzoeken wat de uitspraak voor gevolgen heeft voor bestaande en toekomstige wetgeving, alsmede internationale afspraken en andere instrumentaria waarbij op grote schaal persoonlijke informatie wordt verzameld en verstuurd. Zo wordt er gevraagd of de overeenkomst voor het uitwisselen van passagiersgegevens met de VS en de Terrorist Financing Tracking Programme (TFTP)-overeenkomst wel aan de uitspaak voldoen. "Vanwege het vacuüm dat door de uitspraak is ontstaan is het belangrijk dat burgers en bedrijven zo snel als mogelijk juridische zekerheid krijgen", aldus de ALDE-groep.

Reacties (3)
08-10-2015, 14:13 door Anoniem
En daar heb je het al, 2 dagen na de poging van Timmermans om de boel te sussen. :)
08-10-2015, 14:59 door Anoniem
Door Anoniem: En daar heb je het al, 2 dagen na de poging van Timmermans om de boel te sussen. :)

Kleine wolkjes wellicht bij andere politici....
http://www.nu.nl/internet/4141192/inlichtingenwet-plasterk-losse-schroeven-uitspraak-europees-hof.html
08-10-2015, 20:17 door Anoniem
Damage control met benefits... goede spindoctors hebben ze in de VS of d66
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.