image

Consumentenbond: adblocker bespaart dataverkeer

donderdag 5 november 2015, 10:06 door Redactie, 7 reacties

Consumenten met een iPhone die een adblocker installeren kunnen tot 83% op hun dataverkeer besparen, zo stelt de Consumentenbond aan de hand van eigen onderzoek op 30 Nederlandstalige websites. Consumenten verbruiken met adblockers veel minder MB's van hun internetbundel.

Zo is de besparing met de adblocker Purify gemiddeld 1,1 MB per website. IPhone-bezitters die elke dag tien webpagina's bezoeken via een mobiel netwerk, kunnen met een adblocker per maand ruim 300 MB op hun databundel besparen. Het blokkeren van advertenties bespaart consumenten volgens de Consumentenbond ook ergernis en tijd, doordat webpagina's veel sneller laden, en het biedt privacyvoordelen, omdat advertenties vaak privégegevens verzamelen. Bovendien kunnen advertenties malware verspreiden.

Als het gaat om websites die via advertenties dataverkeer veroorzaken spant Weeronline.nl de kroon. De adblocker-app Purify houdt op de website maar liefst 83% van het dataverkeer tegen. Andere websites waarbij een adblocker veel dataverkeer bespaart zijn Voetbalzone.nl (79%), Nujij.nl (75%) en Buienradar.nl (70%). De Consumentenbond vergeleek de effectiviteit van 3 adblockers, waarbij Purify het meeste dataverkeer blijkt te blokkeren, gemiddeld 38% per website, gevolgd door Crystal (31%) en Blockr (30%). Sinds de lancering van iOS 9 zijn adblockers beschikbaar voor iPhones en iPads.

Image

Reacties (7)
05-11-2015, 10:48 door Anoniem
Goh, de consumentenbond wordt wakker.
Volgens mij roepen we dit al jaaaaaaaaaren, maar omdat er nu een adblocker is voor de rijken onder ons die een iPhone kunnen betalen gaan we het toch maar eens onderzoeken en kunnen ze een conclusie trekken die er 10 jaar geleden ook al was?
05-11-2015, 10:56 door Anoniem
Ik vind het zacht uitgedrukt slecht dat dit nooit eerder de focus op het onderwerp is geweest... zeker wanneer het diensten betreft die zich op de mobiele markt richten dienen zij geen onredelijke hoeveelheid data verstookt te laten worden door advertenties... je hebt te maken met een markt die last heeft van databundels, zorgen dat je app meer data verstookt is zodoende ook jezelf in eigen voet schieten... behalve dat de gebruiker eigenlijk de enige is die het effect indirect ervaart...

Het probleem wordt ook pas duidelijk als je kijkt naar de feiten dat de gemiddelde mobiele internetverbinding afgelopen 5 jaar met een 50-voud vergroot (van pakweg 3,5mbit/s naar 200mbit/s, echter hebben we nu te maken met DataBundels en FUP's van nog geen viervoud van wat het destijds was, dat dit compleet uit verhouding staat moge duidelijk wezen. Maar dat men zich niet realiseert dat door de overdaad aan over-verstookte data dankzij ons advertentienet (ipv internet) het als vanzelfsprekend is dat men in een zelfde tijdspanne ook meer data verstookt wanneer de maximale internetsnelheid toeneemt is toch wel erg logisch.

Hoe onvoorspelbaar is dat effect nou daadwerkelijk te noemen wanneer een gemiddelde site voor het meerendeel uit normale hypertext bestaat en een gemiddelde advertentie gegarandeerd een afbeelding is of zelfs een geluids- of videofragment? Op het moment dat iemand dat ook maar enigszins onvoorspelbaar vindt, dient die zich misschien in het algeheel niet met (internet-)reclame of laat staan IT/webtechniek bezighouden... houd die eer dan ook aan jezelf in plaats van het toch te doen omdat je er een slaatje uit kan slaan. Over de afgelopen jaren is zelfs de frequentie waarbij een pre-, mid- of endroll verschijnt tijdens een filmpje zelfs met een absurd veelvoud omhoog geschoten... maar nee, het zijn vast allemaal onderbuikgevoelens aan alle kanten geweest voor de consument dat ze de adblocker zo populair liet worden afgelopen tijden...
05-11-2015, 11:13 door Anoniem
Niet gaat de laadtijd tijd omlaag door dat er geen extra gegevens binnenkomen maar ook het wachten op die tig extra externe verbindingen. Als die dan nooit worden opgebouwd dan gaat surfen veeeel vlotter.
05-11-2015, 11:14 door Anoniem
Je zou ook een test kunnen doen hoeveel dataverkeer er bespaard kan worden door websites als ze wat minder spaties
versturen in hun HTML of wat minder standaard javascript bibliotheken waar ze maar 1 functie uit gebruiken of stylesheets
met allerlei ongebruikte styles naar de klant sturen... dat lijkt me ook wel een aardige.
05-11-2015, 12:58 door sloepie
En wat dacht je van de besparing op het energieverbruik van je batterij? Veruit de grootste energievreters zijn immers de mobiele datacommunicatie en wifi. Des te minder data er over de lijn gaat des te langer dat je batterij meegaat.

Sinds ik een naast een goede adblocker ook een firewall op mijn (android) telefoon heb gezet doe ik in plaats van 1 dag zelfs 3-4! dagen met een enkele batterij.

Het vervelende met Android is dat Google (en ongetwijfeld ook Apple) dusdanig diep met het OS is verweven dat je lang niet alles van Google op je telefoon uit kan zetten. Een mooi voorbeeld daarvan is het Google toetsenbord dat in principe al je toetsaanslagen kan registreren en naar hun servers kan sturen. (hello NSA, dag AIVD!) Dan kan je wel een ander toetsenbord installeren, maar die doet in principe precies hetzelfde.

En dat zijn dan alleen nog maar de overheidsdiensten. Kan je nagaan hoe je verder ook nog wordt bespioneerd door al die apps op je telefoon die continu je hele handel en wandel naar hun thuisfront doorsturen.

Dat gaat zelfs zo ver dat ik (en dus ook Google en ander gespuis) aan het energieverbruik van mijn batterij exact kan zien hoe laat ik naar bed ga en hoe laat ik weer opsta doordat ik de wifi en datacommunicatie op mijn telefoon uitzet als ik naar bed ga.
Met een heel gering energieverbruik (1-2% over de hele nacht) wanneer ik slaap en een heel duidelijk piek in mijn batterijverbruik van 5-10 minuten direct nadat ik mijn telefoon weer aan heb gezet als ik ben opgestaan, zonder verder ook nog maar iets op mijn telefoon te doen.
Dit omdat alle spionagetools op je telefoon doorgeven wat je tijdens offline periode hebt uitgespookt, bijvoorbeeld om te zien of je nog bent gebeld en door wie, of zelf iemand hebt gebeld enz.

Het zou naar mijn mening daarom eerder zaak zijn dat de heren adverteerders ons eens gaan betalen voor het ongevraagde misbruik van onze data-abonnementen in plaats van te roepen dat we geen adblockers mogen gebruiken en te vinden dat ze het recht hebben ons continu met advertenties te bestoken, ons voortdurend te tracken en in het beroerste geval ook nog eens met virussen en malware te besmetten. Wat een waanzin.
05-11-2015, 14:38 door Anoniem
Door sloepie: Het zou naar mijn mening daarom eerder zaak zijn dat de heren adverteerders ons eens gaan betalen voor het ongevraagde misbruik van onze data-abonnementen in plaats van te roepen dat we geen adblockers mogen gebruiken en te vinden dat ze het recht hebben ons continu met advertenties te bestoken, ons voortdurend te tracken en in het beroerste geval ook nog eens met virussen en malware te besmetten. Wat een waanzin.

Ik zou zeggen, start een rechtzaak tegen de adverteerders.
05-11-2015, 15:47 door Anoniem
Het verbruikt zelfs minder stroom!!! :D:D:D Wat blijft de consumetenbond weer achter in de oertijd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.