image

Onderzoek: Nederland beter in cybersecurity dan België

donderdag 26 november 2015, 11:37 door Redactie, 3 reacties

Nederland is beter in cybersecurity dan België, zo stelt het Belgisch-Nederlandse beveiligingsbedrijf Traxion aan de hand van onderzoek onder zowel Belgische als Nederlandse organisaties. Voor het onderzoek werd er naar het gebruik en de implementatie van TLS/SSL op websites gekeken.

Het ging om zowel 25 Nederlandse als 25 Belgische websites. De websites werden beoordeeld op het gebruik van HTTP Strict Transport Security (HSTS), Public Key Pinning (HPKP) en HTTP Server Signature. Maatregelen die het gebruik van TLS/SSL verder beveiligen. Zo zorgt HSTS ervoor dat websites die via HTTPS te bezoeken zijn alleen via HTTPS worden bezocht, ook al wordt er HTTP in de adresbalk ingevoerd.

Aan de hand van de verschillende maatregelen konden de websites punten scoren. Daarbij werden de websites per sector gegroepeerd, namelijk onderwijs, transport/logistiek, overheid, nutsbedrijven en IT-bedrijven. Nederland scoort beter bij onderwijs, overheid en nutsbedrijven, terwijl de Belgische transportsector het gebruik van SSL/TLS beter heeft geïmplementeerd dan de Nederlandse. Als het gaat om IT-bedrijven zetten beide landen dezelfde score neer. De einduitslag is dan ook 3 - 1 voor Nederland.

"Het algemene beeld is dat Nederlanders de populairste beveiligingsmaatregel op het web beter begrijpen. Toch is er geen reden voor de Nederlanders om tevreden te zijn, aangezien ze vaak beneden de maat scoren en alle onderzochte websites ernstige of zelfs kritieke kwetsbaarheden bevatten", zo concluderen de onderzoekers in hun onderzoek "Security Interland - Belgium versus The Netherlands".

Image

Reacties (3)
26-11-2015, 12:56 door Anoniem
En wie zegt niet dat Belgische websites awL@#Qsneller gepatched worden dan de Nederlandse ? Welke sites hebben de meeste fouten (XSS/SQLI/etc) ???

Lijkt me nou niet echt een gedegen onderzoek.
26-11-2015, 15:09 door Anoniem
Dus aan de hand van +/- 0,0004% van de Nederlandse websites en 0,002% van de Belgische website doen ze uitspraken over alle Nederlandse en Belgische websites... Sterk!

Ik denk trouwens niet dat er echt onderzoek nodig is om erachter te komen dat Nederland een stuk verder staat op het gebied van Cyber Security dan België. Zelfs als Belg kan ik niet anders dan toegeven dat onze Noorderburen het beter doen...
26-11-2015, 18:09 door Anoniem
Tip aan de "onderzoekers", ga eens een universitaire studie doen om te leren hoe je moet onderzoeken. Bijvak statistiek niet overslaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.