Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

monitoren van internet verkeer

30-11-2015, 18:43 door nagje, 11 reacties
Heyhey,

ben nieuw hier en heb nog niet alle topics doorgelezen, dus hopelijk is het niet onlang al gevraagd, maar ik will weten of het mogelijk is om te kijken welke sites er worden bezocht via mijn router (Speedport Entry). En zo ja, hoe? Alles loopt natuurlijk via de wifi dus de cookies van mijn pc bekijken is niet de oplossing.
Op de vraag waarom; ik will in de gaten kunnen houden welke sites mijn kinderen (de eerste begint nu te puberen) bezoeken.

Alvast bedankt voor de moeite
nagje
Reacties (11)
30-11-2015, 18:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
30-11-2015, 19:43 door nagje
Dank voor de reactie. Ik kan helaas de instelling daarvoor niet vinden in mijn router software.

En ja, ik weet dat ze puberen, maar sommige dingen hoeven ze nog niet te zien. Een filter is een optie, maar will ook weten wat ze bezoeken zodat ik daarover kan praten met ze.
30-11-2015, 20:09 door Briolet
Je kunt de DNS servers van OpenDNS instellen op je router. Dan zullen alle apparaten daar het IP voor een domeinnaam ophalen. Als je vervolgens een gratis account neemt bij OpenDNS, kun je daar al het DNS verkeer laten loggen.

Je ziet dan alle sites de vanuit je netwerk bezocht worden. (Natuurijk iet de individuele paginas.) Soms zeer leerzaam. Ik heb op die manier ook al verkeerd geconfigureerde apparaten in mijn lan ontdekt doordat ze bovengemiddeld aanvragen deden.

OpenDNS kan ge-bypassed worden als men eigen DNS servers op de apparaten installeert, maar de meesten nemen de instellingen van de router over.
01-12-2015, 11:31 door Kaiser Soze - Bijgewerkt: 01-12-2015, 11:32
Door Solaris: Bijna elke router heeft een beheergedeelte. hierin kun je er voor kiezen om alles wat je wil te loggen.
Dit zou je kunnen proberen in te stellen.
Een andere optie is het installeren van een programma als K9 van BlueCoat, waarmee je restricties oplegt aan de gebruikers.
Het uitsluitend willen monitoren is naar mijn mening niet echt chic. Wil je ze beschermen dan kun je een filter ala K9 inzetten.
Maar of je gelukkig wordt van het weten welke websites ze willen/kunnen bezoeken ?
Opvoeden is deels een kwestie van vertrouwen en deels laten weten waar de grenzen liggen. Geeft minder stress en houdt de sfeer beter. Let's face it: ze gaan puberen, of je het nu wil of niet en deze periode kom je ook weer wel door.
Groet,
Solaris

en hoe controleer je of ze die grenzen overschreden hebben?
juist! vertrouwen is goed, controle is beter.
01-12-2015, 12:07 door Anoniem
Wat lijkt mij dat eng als puber zijnde. Ben heel blij dat mijn ouders dat nooit gedaan hebben.
Ze kunnen ergens informatie over willen opvragen wat ze misschien niet aan jou durven te vragen, dat soort dingen.
Als ze er achter gaan komen dat hun internet gemonitord wordt en je een gesprek met ze aangaat over de sites die ze bezoeken, maak je meer stuk dan je lief is. Dan gaan ze manieren vinden om je buiten te sluiten en dan ben je pas echt alle controle kwijt.

Pubertijd is een tijd waarin kinderen zich ontwikkelen en dat moeten ze vrij kunnen doen.
Als kinderen vragen hebben of dingen willen weten, komen ze echt wel bij je. Het voorzichtig loslaten begint nu.
Wees er gewoon voor ze als ze problemen hebben. Ga gesprekken aan over evt slechte cijfers op school. Wees een coach. Geen politie agent....
01-12-2015, 12:43 door Anoniem
En op het moment dat de kinderen doorhebben dat je controle voert is het kei-makkelijk te omzeilen daar je klaarblijkelijk niet de kennis in huis zal hebben om die methoden te detecteren.

Wat dit betreft is wederzijds vertrouwen de makkelijkste vorm van controle, anders geef je die bij voorbaat al uit handen.

Een DNS omzeilen is al niet moeilijk, maar het gebruiken van een webproxy nog minder (a la hidemyass en consorten)
Voeg daarbij toe dat ook al snel de mogelijkheid ingezet kan worden om te 'tetheren' met een telefoon en dan ligt de verbinding compleet buiten uw handen.

In dit soort situaties ben ik bang dat je beter af bent met sociale methoden in plaats van methoden die omzeild kunnen worden met behulp van kennis die u niet bezit noch dat u die enigszins gemakkelijk zouden detecteren, niet-motiveren tot dat soort acties kan dus ook belangrijk zijn.
01-12-2015, 13:05 door Anoniem
De fritzbox routers van xs4all voorzien daarin weet ik toevallig

Erg handig je kan bv ook tijden instellen wanneer ze mogen internetten en hoelang en welke sites geblacklist zijn volgens je eigen regels of algmene regels.

Maar ook alles zien waar ze naar surfen.

En ja een controle is bij tijd en wijle wel handig van kids.Als is het maar om ze te behoeden voor digitaal gespuis.

Als ouder moet je gewoon af en toe controleren (zeker als het jonge kinderen zijn) Klaar.
01-12-2015, 15:08 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-12-2015, 18:37 door nagje
Dank voor alle reacties. Denk dat er hier per generatie een mening is. Ik als vader hou graag in de gaten wat er gebeurd. En ik weet ook nog wel wat ik in mijn puberjaren deed. Maar tegenwoordig is er veel meer open te vinden dan dat je als vader lief is.

Mischien maak ik me nu te veel zorgen....het is de oudste die nu begint, en wie weet denk ik er anders over als de jongste zo ver is (ik heb 3 kinderen). Time will tell.
02-12-2015, 09:13 door Anoniem
en hoe controleer je of ze die grenzen overschreden hebben? juist! vertrouwen is goed, controle is beter.

Loopt er op straat ook een prive detective achter ze aan, ten behoeve van de controle ? Of ga je dan wel uit van vertrouwen ? Het leven van kinderen is immers maar in beperkte mate te ''controleren''

Denk je dat jouw controledrang het vertrouwen bij je kinderen in jou als vader ten goede komt ? Je geeft je kinderen immers het signaal dat je ze *niet* vertrouwt. Wat de kans dat ze niet naar je luisteren uiteindelijk eerder groter maakt, dan kleiner.

Ik snap je behoefte wel, maar zou er nog eens goed over nadenken of dit echt de beste manier is om met je zorgen om te gaan.
02-12-2015, 11:54 door Anoniem
Je kinderen controleren is niet de optie.
Je creëert er een basis van wederzijds wantrouwen mee. Dit gaat zich wreken.
Het voorkomen dat je kinderen bepaalde sites bezoeken voorkom je er ook niet mee. Dan kan ook rechtstreeks via de telefoons of via de laptops of dergelijke van anderen.
En geloof me. Die weg zullen ze zeker kiezen. Al is het maar uit pure nieuwsgierigheid omdat het verboden terrein is en wat schiet je er dan mee op. Een verziekte verhouding komt nooit meer goed. Ben je dan gelukkig?
Besteed liever tijd aan je kinderen en bouw een echte en deugdelijke vertrouwensbasis op. Wanneer je er altijd bent voor je kinderen en er ook als gelijke mee praat. Ze zijn tenslotte bijna volwassen maar kunnen de gevolgen van hun acties nog niet overzien. Dan kan je ook een basis van vertrouwen in jou verwachten. Ze zullen dan ook naar je luisteren wanneer je uitlegt waarom ze daar niet moeten komen of er niet mee in zee moeten gaan. Laat ze het desnoods ook gewoon zien en de gevolgen.
Dan ben je beter bezig dan de weg die je nu in wilt slaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.