image

Deadline nadert voor miljoenen IE-gebruikers

dinsdag 1 december 2015, 16:07 door Redactie, 3 reacties

Miljoenen gebruikers van Internet Explorer hebben nog slechts enkele weken de tijd om naar een modernere versie van de browser te upgraden, want vanaf 12 januari 2016 ondersteunt Microsoft namelijk nog maar één versie van de browser per Windowsversie.

In het geval van Vista moet dan IE9 worden gebruikt. Gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 die nog beveiligingsupdates voor Internet Explorer willen ontvangen moeten op IE11 overstappen. Volgens onderzoeksbureau Net Applications heeft IE een marktaandeel van 50%. Wordt er specifiek naar het aandeel van de verschillende IE-versies gekeken, dan gebruikt 24,8% IE11. Internet Explorer 6, 7, 8, 9 en 10 hebben bij elkaar een aandeel van 22,4%, terwijl 2,8% van de internetgebruikers via Microsoft Edge Surft.

Microsoft stelt dat er 1,5 miljard Windowscomputers zijn. Het is echter lastig om de bovenstaande percentages op dit getal los te laten, omdat er ook Windows XP-computers tussen zitten die allang niet meer worden ondersteund en IE9 op Vista nog wel updates zal ontvangen. Daarnaast stelt marktvorser StatCounter dat het aandeel van IE veel kleiner is dan Net Applications beweert, namelijk 16,8%. IE11 heeft hierbij een aandeel van 11,3%, wat inhoudt dat mogelijk 5,5% van de IE-gebruikers straks geen ondersteuning meer krijgt. Hoewel een exact getal onmogelijk is te geven gaat het zowel in de cijfers van StatCounter als Net Applications om vele miljoenen IE-gebruikers.

Voordelen

De maatregel om oude IE-versies niet meer te ondersteunen heeft volgens Microsoft voor zowel gebruikers als ontwikkelaars voordelen. Oudere IE-versies ondersteunen niet altijd nieuwe webstandaarden, wat lastig is bij het ontwikkelen van nieuwe websites en web-apps. Voor bedrijven die van Internet Explorer afhankelijk zijn en op Windows 10 zijn overgestapt biedt Microsoft Internet Explorer 11 met Enterprise Mode. Microsoft Edge is de standaardbrowser in Windows 10, maar veel bedrijven werken met applicaties en technologieën die specifiek voor IE zijn ontwikkeld. Deze bedrijven kunnen in Windows 10 ervoor kiezen om het personeel standaard met Edge te laten surfen, maar dat intranet-sites of legacy bedrijfssites alleen in IE11 worden geopend.

Reacties (3)
02-12-2015, 10:44 door Anoniem
Ze kunnen wel beginnen over voordelen voor het ondersteunen van 1 versie, maar het zou natuurlijk nog veel meer
voordelen hebben als ze de nieuwste versie gewoon voor alle ondersteunde operating systems uitbrengen, zoals de
concurrenten ook doen.
Dan zouden 9 en 10 gewoon uitgefaseerd kunnen worden en hoefden de ontwikkelaars daar ook niet meer naar te
kijken.

Maar kennelijk is het commerciele belang (door gebruikers voortdurend in te peperen dat ze met iets ouds werken en
iets nieuws moeten kopen om weer bij de tijd te zijn) toch groter dan die voordelen en gemakken.
02-12-2015, 14:16 door Anoniem
zoals de concurrenten ook doen.
Nou, het is pas zeer recent dat Apple zijn laatste Safari versie voor oudere OSX versies heeft uitgebracht, dus zo standaard is het niet. Firefox is een van de weinige die zelfs nog out-of-support OS-en ondersteunt (https://www.mozilla.org/en-US/firefox/42.0/system-requirements/).
02-12-2015, 16:23 door Anoniem
Door Anoniem:
zoals de concurrenten ook doen.
Nou, het is pas zeer recent dat Apple zijn laatste Safari versie voor oudere OSX versies heeft uitgebracht, dus zo standaard is het niet. Firefox is een van de weinige die zelfs nog out-of-support OS-en ondersteunt (https://www.mozilla.org/en-US/firefox/42.0/system-requirements/).
Voor zover mij bekend hebben zowel Firefox als Google Chrome/Chromium dezelfde versie voor alle ondersteunde
operating sytems. Niet-ondersteunde operating systems had ik het niet over maar in ieder geval Firefox en ik geloof ook
Chrome werkt nog gewoon op XP, en is dan dezelfde versie die regelmatig geupdate wordt als op de nieuwste systemen.

Dit is het verschil met Microsoft IE, daar doet men dat dus niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.