image

Mozilla: internet verandert in groot glazen huis

woensdag 2 december 2015, 10:25 door Redactie, 7 reacties

Het internet verandert in een groot glazen huis waar persoonlijke informatie aan allerlei partijen wordt blootgesteld die het voor hun eigen doelen verzamelen en gebruiken, zonder dat gebruikers dit doorhebben, zo stelt Jascha Kaykas-Wolff, Chief Marketing Officer bij Mozilla.

Omdat online tracking voor veel mensen onzichtbaar is besloot de opensourceontwikkelaar begin november een privacy-evenement in Hamburg te organiseren. Daarbij werd gekeken of online privacy voor het grote publiek zichtbaar kon worden gemaakt. Het resultaat is onderstaande video, waarbij mensen denken zich in een afgeschermd appartement te bevinden. Zodra ze echter verbinding met wifi-netwerk maken worden alle muren verwijderd en kan het publiek op straat naar binnen kijken.

Naast het experiment vonden er tijdens het evenement ook verschillende debatten over privacy plaats. Daarbij werd ook het gebruik van trackingbescherming besproken, zoals Mozilla onlangs aan Firefox toevoegde. Volgens de browserontwikkelaar is het belangrijk dat mensen via eenvoudige tools hun privacy kunnen beschermen. Mozilla kreeg ook kritiek, omdat de trackingbescherming advertenties blokkeert.

"We zijn niet tegen online advertenties. Het is een legitieme bron van inkomsten en garandert mooie content op het web. Maar het volgen van gebruikers zonder dat ze dit weten of ze te volgen als ze hier tegen zijn gaat gewoon niet werken. Het open en vrije web is een waardevol iets dat we moeten beschermen. Gebruikers moeten dan ook de controle over hun eigen data houden", zegt Mozilla's Winston Bowden.

Image

Reacties (7)
02-12-2015, 11:06 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-12-2015, 11:08 door Anoniem
Mozilla kreeg ook kritiek, omdat de trackingbescherming ook advertenties blokkeert.
Blokkeert Mozilla advertenties, of blokkeren de advertenties zichzelf omdat hun tracking cookie niet werkt? Dat is een groot verschil. Indien het eerste het geval is ben ik het er mee eens dat Mozilla in gesprek moet gaan met de bedrijven om te kijken hoe ze dit kunnen oplossen. Wanneer de advertenties niet getoond worden omdat de bedrijven niet kunnen tracken is dit hun business keuze geweest en kunnen ze de schuld niet op Mozilla afschuiven.
02-12-2015, 11:38 door Anoniem
Wat niet wordt gedaan, wordt niet gezien.
Wat er niet is, wordt niet misbruikt.
02-12-2015, 14:48 door Anoniem
Het artikel noemt dat Mozilla onlangs (bij de FFox 42 update) trackingbescherming toevoegde.
(Zie: https://www.security.nl/posting/449804/Mozilla+lanceert+Firefox+met+ingebouwde+adblocker )
Deze tracking protection werkt echter alleen in Private Browsing mode.

Wellicht nuttig om nogmaals even te melden:
Tracking Protection AAN ook bij normaal surfen (dus niet alleen in Private Browsing mode) lijkt mogelijk.

De Mozilla WiKi [wiki.mozilla.org/Security/Tracking_protection] geeft aan:
privacy.trackingprotection.enabled: to enable TP globally
privacy.trackingprotection.pbmode.enabled: to enable TP in Private Browsing mode (not needed if the global pref is enabled)

E.e.a. is in FFox via about:config in te stellen.
02-12-2015, 16:20 door Anoniem
Wat ook wel eens gezegd mag worden is dat Mozilla op een groot aantal manier hun gebruikers bespioneren. Het aantal calling home's is groot. Stel maar eens een proxy in en bekijk in de logs wat er wordt bezocht. Zelf na rigoureus editen van de config blijft het doorgaan.

Ook Google laten ze dat doen (o.a. met controle van web sites).

Het afficheren van Mozilla als privacy voorvechter is op zijn minst dubieus.
02-12-2015, 16:22 door Anoniem
Een varkensboer heeft meer respect voor zijn dieren dan de IT-wereld voor zijn gebruikers.
02-12-2015, 19:17 door karma4 - Bijgewerkt: 02-12-2015, 19:18
peasants / plattelander terug naar de standenmaatschappij met zoveel mogelijk horigen. Het lijkt het ideaal van de toppers te zijn. https://nl.wikipedia.org/wiki/Standenmaatschappij
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.