image

EFF: Google volgt scholieren op meerdere manieren

donderdag 3 december 2015, 11:40 door Redactie, 8 reacties
Laatst bijgewerkt: 03-12-2015, 16:24

Google gebruikt verschillende manieren om scholieren op internet te volgen en profielen op basis van hun surfgedrag aan te leggen, zo waarschuwt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. Gisteren kwam de EFF al in het nieuws over de praktijken van Google.

Volgens de EFF kreeg vooral de 'Sync-feature' van Chrome op Chromebooks voor scholen de aandacht van de media, maar zijn er meer manieren waarop scholieren worden gevolgd. Via de Sync-feature kan Google alle websites die scholieren bezoeken, alsmede hun zoekopdrachten, bekeken YouTube-video's en wachtwoorden volgen, opslaan en voor niet-advertentiedoeleinden gebruiken, zo stelt de EFF. Het volgen is echter niet beperkt tot deze Sync-feature. Google biedt ook Google Apps voor het onderwijs aan, wat onder andere e-mail, Calendar, Talk/Hangouts, Drive, Docs, Sheets, Slides, Sites, Contacts en de Apps Vault omvat.

Google heeft aangegeven dat het geen profielen van scholieren aanlegt of ze advertenties toont bij het gebruik van Google Apps voor het onderwijs. Als een scholier echter naar een andere Google-dienst gaat terwijl hij nog steeds op het schoolaccount van Google is ingelogd, zal hij wel worden gevolgd en advertenties te zien krijgen. "Ook al weet Google dat de persoon die het account gebruikt een scholier is en het account voor educatieve doeleinden is aangemaakt", zegt Jeremy Gillula van de EFF.

Dit is ook de grootste kritiek van de EFF, namelijk dat Google ondanks de belofte om scholieren niet te volgen, toch van scholieren hun gegevens profiteert. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de Chrome Sync-gegevens door Google. "Hoewel we vinden dat Chrome Sync een zeer bruikbare dienst is, vinden we niet dat scholieren zonder toestemming van hun ouders door Google als proefkonijn moeten worden gebruikt om de diensten te verbeteren, ook als hun gegevens geanonimseerd en samengevoegd zijn", merkt Gillula op. Hij benadrukt dat hoewel er bij de Amerikaanse toezichthouder FTC een klacht tegen Google is ingediend, ook andere bedrijven zullen worden onderzocht.

Update

Google stelt in een reactie dat de gegevens van Chrome Sync eerst worden geanonimiseerd en daarna worden gebruikt voor het verbeteren van de dienstverlening. De feature wordt daarnaast niet gebruikt om gerichte advertenties aan studenten te tonen. Hetzelfde geldt voor de standaarddiensten van Google Apps voor het onderwijs. Die bevatten geen advertenties en gegevens van scholieren in deze diensten worden niet voor advertenties gebruikt. Wat betreft de overige diensten zoals YouTube en Maps kunnen scholen bepalen of deze extra diensten worden gebruikt. Daarbij zegt Google de persoonlijke informatie van scholieren ook bij deze diensten niet voor gerichte advertenties te gebruiken.

Reacties (8)
03-12-2015, 13:10 door Anoniem
Tja, men weet toch wat het business model van Google is ? Gebruik dan geen Google Chrome zou ik zeggen. Achteraf klagen dat Google dit soort dingen doet vind ik vandaag de dag achterhaald. Men had beter moeten weten.
03-12-2015, 14:40 door Ron625
Door Anoniem:Achteraf klagen dat Google dit soort dingen doet vind ik vandaag de dag achterhaald. Men had beter moeten weten.
Maar wanneer de school eist dat er een Chromebook wordt gebruikt, i.v.m. de beschikbare software van deze school, dan heb je dus geen keuze .............
Dat zelfde komt ook vaak voor, met instellingen die een iPad verplicht stellen............
03-12-2015, 15:13 door Anoniem
De school heeft niets te eisen. Die heeft zich aan de privacy wetgeving te houden. Ook die volgend jaar bekrachtigd worden. Sommige scholen hier IN nederland zijn wel erg kortzichtig.
03-12-2015, 15:58 door Anoniem
Maar wanneer de school eist dat er een Chromebook wordt gebruikt, i.v.m. de beschikbare software van deze school, dan heb je dus geen keuze .............

Klopt, maar draagt die school dan geen verantwoordelijkheid voor die beslissing ? Het lijkt mij dat een school beter moet nadenken bij dit soort beslissingen. Maar die zullen wel denken ''lekker goedkoop'', zonder stil te staan bij verdere implicaties. Wat dat betreft vind ik het onterecht om *alleen* naar Google te wijzen, en niet te kijken naar de verantwoordelijkheid van degenen die dit soort besluiten nemen.
03-12-2015, 18:42 door Anoniem
Door Ron625:
Maar wanneer de school eist dat er een Chromebook wordt gebruikt, i.v.m. de beschikbare software van deze school, dan heb je dus geen keuze .............
Dat zelfde komt ook vaak voor, met instellingen die een iPad verplicht stellen............
^ This, en helaas merk ik zelf zelden hetzelfde niveau van scepsis richting apple als dat google wel ontvangt, púúr en alleen omdat google zelf zoekopdrachten verwerkt...
Het is ondertussen een zwak iets dat je nog een OS-lockin kan ervaren wanneer zo veel elementen in feiten web-based (mogelijk) zijn... kies je oplossingen zo lang mogelijk browser-/web-based, dat kan ook met intranetoplossingen... dan maakt het apparaat eindelijk niet zo gek veel meer uit, totdat je naar wat specifiekere software gaat kijken...
03-12-2015, 20:35 door karma4
Door Anoniem:Het is ondertussen een zwak iets dat je nog een OS-lockin kan ervaren wanneer zo veel elementen in feiten web-based (mogelijk) zijn... kies je oplossingen zo lang mogelijk browser-/web-based, dat kan ook met intranetoplossingen... dan maakt het apparaat eindelijk niet zo gek veel meer uit, totdat je naar wat specifiekere software gaat kijken...
Dus je zet het maar in de cloud onder beheer van de maker van de software. Alle data komt beschikbaar bij .... Juist. Shiet niet op meer van de drup in de regen.
03-12-2015, 22:11 door ph-cofi
In Nederland hadden we toch ook dit soort "leerling-volgerijen" op iPad scholen?
En ik ga ervan uit dat onze kinderen achter de verplicht gestelde huiswerk-portals ook flink in de gaten gehouden worden door de leveranciers. Voor een school altijd nog veel aantrekkelijker dan zelf allemaal opbouwen en beheren, verwacht ik.
04-12-2015, 19:45 door Rarsus
Ohh, nu wordt EFF vast weer gekort op de funding door Google.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.