image

Betrouwbaarheid Apple- en Windowslaptops vergeleken

donderdag 3 december 2015, 15:23 door Redactie, 16 reacties

Betrouwbaarheid en beschikbaarheid zijn twee belangrijke onderdelen van informatiebeveiliging en houden in dat informatie beschikbaar en correct moet zijn. In dat licht is het ook belangrijk dat de systemen waarop de informatie staat beschikbaar zijn en blijven werken.

Het Amerikaanse consumentenmagazine Consumer Reports besloot de betrouwbaarheid van zowel Apple- als Windowslaptops te onderzoeken. In totaal deden aan het onderzoek 58.000 mensen mee die tussen 2010 en 2015 een laptop hadden gekocht. De Apple MacBook Air- en MacBook Pro-modellen komen als betrouwbaarste laptops naar voren, met een geschatte gemiddelde uitval van respectievelijk 7% en 9%. Apple scoort over alle modellen genomen een uitval van 10%.

Bij de Windowslaptops komen de NV- en LT-serie van Gateway (13% en 14%), Samsung ATIV Book (14%), Lenovo Thinkpads (15%) en Dell XPS (15%) als beste uit de bus. Daarbij doen duurdere laptops het niet automatisch beter dan de goedkopere modellen. De premium HP Envy-series eindigen met een uitval van 20% bijna onderaan, terwijl de goedkopere HP Pavilion-serie het met 16% uitval net iets beter doet. De hoogste uitval werd bij de Lenovo Y-serie gemeten, namelijk 23%.

Reacties (16)
03-12-2015, 15:38 door Anoniem
Dit zegt niets over Windows, zo wordt het gebracht met Windowslaptops...
Probleem zit in de hardware, die is van de leverancier, die valt uit.

Een Macbook Air/Pro met Windows erop geïnstalleerd, gaat niet eerder stuk dan met OSX.

Eigenlijk moet het zijn Apple laptops en overige leveranciers.
03-12-2015, 16:02 door Anoniem
Mijn Lenovo was ook dood, ook een Y variant.
Gamers versie, met 2 videokaarten, was helaas dood na een half jaar.
Zit nu op een MSI, werkt verder super, extra geheugen in gedaan (moest moederbord los halen), en is al eens wat water op toetsenbord gemorst.
Doet het nog verder prima (hardeschijf had eerst vocht problemen, maar werkt weer prima), en makkelijk schoon te houden.
Jammer dat niet de meeste Laptop fabrieken zijn meegeneomen, MSI heeft behoorlijk goed spul, voor de prijs.
03-12-2015, 17:14 door Anoniem
Dell....Lenovo? Ik kijk wel uit!
03-12-2015, 17:24 door Anoniem
Misschien zijn mensen zuiniger met een prive macbook van 3000 euro dan met een werkpaard Lenovo van 300 euro
03-12-2015, 17:55 door Anoniem
Ja,inderdaad bij Apple gaat het om computers die relatief door het design,zo duur zijn ook de kwaliteit is erg goed.
Daarbij hoort dan ook hun eigen OSX,en bij de mobiele apparaten van Apple IOS.
Dus ja betrouwbaarheid,is een te groot woord,mensen kopen computers wat binnen hun budget past.
Vaak zijn dat computers met dus alleen Windows erop.
Je kan dan later er altijd Linux op zetten of een ander OS naar keuze,maar ja dan vervalt de garantie misschien als er met een laptop wat is.
03-12-2015, 18:32 door Anoniem
Appels met echte computers vergelijken... Als er op de goede manier naar het artikel werd gekeken, had men kei en kei-veroordelend over de 10% van apple's relatief voorspelbare scenario's mogen spreken... Fanboyism of te dom om je met dit soort vraagstukken te bemoeien?

Wees eerlijk en gooi dan meteen op alle geteste notebooks zowel een hackintosh-variant als een linux-variant, en probeer het dan nog eens opnieuw.
03-12-2015, 20:39 door karma4
Titel is verkeerd. Het gaat om een vemdor lockin met propierty software (Apple) versus een open markt waar je een OS naar keuze hebt. Toevallig is Windows een vaak gekozen iets. De aandacht gaat ook uit naar hardwarestoringen.
Je kunt ook "applicaties "er bij proberen te nemen, dan wordt het heel onoverzichtelijk.
03-12-2015, 21:41 door N4ppy
http://www.zdnet.com/article/consumer-reports-notebook-reliability-survey/

Geen aanpassing voor de aanschafprijs en apples gaan vaker kapot nadat de garantie is afgelopen.

Heb zelf overigens al 15 compaq hp laptops en nog nooit iets gehad maar is allemaal duur high end spul.
03-12-2015, 21:48 door Anoniem
Windows machines zijn duur. Apples hebben een hoge prijs.
03-12-2015, 22:06 door ph-cofi - Bijgewerkt: 03-12-2015, 22:25
(off-topic)
Door karma4: (...) een open markt waar je een OS naar keuze hebt (...)
Is UEFI open dan? Er zit op zijn minst een ontmoedigingscomponent in om een PC helemaal vanaf de basis opnieuw in te richten met een OS naar keuze. Enige mate van vendor-lockin is de non-Apple fabrikanten niet vreemd.
04-12-2015, 00:06 door Ron625
Door ph-cofi: (off-topic)Is UEFI open dan?
Een hoop Linux distributies worden door UEFI herkend, die geven geen probleem.
Daarnaast zijn er systemen, waarin UEFI uitgezet kan worden, of waar b.v. save-boot kan worden uitgezet.
Voor iedere PC/Laptop is er wel een Linux distributie te vinden die er goed op werkt.
04-12-2015, 05:02 door [Account Verwijderd]
Als ik een technisch product koop wil ik feitelijk dat het een dikke 5 jaar meegaat en het raakt me absoluut niet of het een koffiebonenmaler is of een computer (laptop/notebook/macbook) Doen! blijven doen, jaar in jaar uit moet dat ding het! Klaar.
Naar mijn mening moet er veel te breed gebabbeld worden over de levensduur van producten omdat de daarin geïntegreerde belangen van de producent veel zwaarder zijn gaan tellen. Oorzaak? De consument wordt niet meer als mens gezien maar als nevenprodukt van economische strategieën cq winstmodellen.

Hartelijk dank voor deze reuze gewaardeerde participatie heer Jobs, Gates en IBM adepten!

DUS... omdat het hier over computers en aanverwanten gaat hoor ik de opmerkingen al aanzwellen. Mag ik a.u.b. voor mezelf bepalen of een processorsnelheid van 0,6 GHz o.i.d. uit 2010 voor mij nog voldoet? Ja? Dank u.
Maar zover komt het bij mij persoonlijk zelfs niet meer. Hardware geschiedenis: MacMini 2009 na 2,1 jaar: naar de sloop. HewLett Packard na ook amper twee jaar: chemisch afval, dan Macmini 2012 ook na net 2 jaar rijp voor de vuilstort. Dus je bent ontspoord als je hier nog van incidentele/maandagmorgen wanprodukten spreekt!
Van ver vóór de hiervoor aangehaalde periodes heb ik nog een een Mac G3 uit 1997 met daarop Classilla waarmee ik nog regelmatig mijn Gmail inzie als ik te lui ben.
Het zal allemaal wel weer zwaar gerelativeerd/aangemerkt worden door 'die anderen' die er zo van overtuigd zijn dat het anno 2015 onzin is om te poneren dat een apparaat de volgens mijn visie verwachte levensduur in het breedste kader moet hebben maar die opmerkingen hoor ik wel vaker (ik lok dat blijkbaar uit) m.a.w. voor mij is het gewoon een muurdikke stelling en alle discussies daaromtrent heb ik al geboekt als archief. (met een dikke punt erachter)

Hoe dan nu? Vertrouwen heb ik feitelijk niet meer in welke netwerk hardware dan ook. Slechts op het vaststaande feit dat het allemaal een te vroege dood sterft stel ik mijn enigste vertrouwen en dat is nu een Asus VivoPC van €279,-
04-12-2015, 09:26 door karma4
Door ph-cofi: (off-topic)
Door karma4: (...) een open markt waar je een OS naar keuze hebt (...)
Is UEFI open dan? Er zit op zijn minst een ontmoedigingscomponent in om een PC helemaal vanaf de basis opnieuw in te richten met een OS naar keuze. Enige mate van vendor-lockin is de non-Apple fabrikanten niet vreemd.
uefi is open http://www.linuxfoundation.org/publications/making-uefi-secure-boot-work-with-open-platforms en http://uefi.org/members Als iets beschermd wordt door een OS is het niet leuk als je via een boot met een ander OS er ineens wel bij zou kunnen. Zowel diskencryptie als uefi zijn de reacties op dat soort acties.

Door Aha: Als ik een technisch product koop wil ik feitelijk dat het een dikke 5 jaar meegaat en het raakt me absoluut niet of het een koffiebonenmaler ...
Prima instelling. Hang die koffiebonenmaler TV auto en je koelkast maar als IOT aan het open internet. Wat verwacht je dan van de levensduur dat het werkt? Er komen te veel gadgets aan basisfuncties wat allemaal stuk kan gaan of fout lopen. En moet alles nu 5 jaar mee? Ik maak keuzes tussen een paar weken (b.v. met vakantie) of veel langer (woning). En dan is er met alles een prijs/lwaliteitsverwachting.

Voor de pubers moet natuurlijk altijd alles anders dan bij hun ouders en niets hetzelfde naar een half jaar. Het hoort bij het opgroeien. Denk nog eens terug aan die tijd, hoe je er zelf in stond en je vriendjes/vriendinnetjes jou zagen.
04-12-2015, 09:58 door Anoniem
@Aha
Dan zal het wel aan mij liggen, even afkloppen, maar ik heb tot op heden nog geen enkele hardware failure gehad, anders dan 2 defecte notebook HDD's en 1 bankje RAM.

- Alle mobieltjes die ik ooit heb gehad zijn volledig werkend 'uit dienst' gegaan. De meeste heb ik nog, werkend.
- Geen enkele desktop, laptop of tablet is bij mij overleden. Dat geldt voor Macs van € 2,5k+ tot Android tablets van 3 tientjes.
- Nog nooit heeft een netwerkcompontent (switch, router, modem) bij mij de geest gegeven.
- Slechts eenmaal heb ik een defecte voeding meegemaakt.

En dit gaat over de periode 1996 - heden, dus ik snap je klachten over de kwaliteit niet zo. Ik zie juist het omgekeerde: de kwaliteit is gigantisch veel beter geworden voor een fractie van de prijs. Kijk naar auto's, die gaan tegenwoordig met gemak 20+ jaar mee (ik rij er één :-)), audio apparatuur is in de afgelopen 10 jaar enorm goedkoop geworden met een kwaliteit die bijna tot aan perfectie reikt (versterkers bijvoorbeeld) en de eenvoudigste tablets zijn nu goedkoper dan menig boek. En die vervloekte Mac's die u aanhaalt? Die draait nu (na 6+ jaar nog volledig in support met het laatste OS) sneller en soepeler dan toen ik hem kocht. Zelfs een Macbook van ruim 10 jaar oud draait nog als nieuw.

Zegt dit alles iets over de markt in het algemeen? Nee, het zijn slechts mijn ervaringen. Net zoals uw ervaringen niets zeggen over de staat van apparatuur in de wereld.
04-12-2015, 12:06 door [Account Verwijderd]
Een reactie en toevoegingen:
Wat ging er nog meer defect? M.b.t. netwerk-hardware: een FritZBoX die dood was (ondersteunde ook voip) en 2 maal een printer: een Samsung laserprinter en Canon Inkjet. Dan een Nokia GSM van nog geen 5 maanden oud met oververhittende accu.
Deze feiten zijn dus eigenlijk al off-topic Maar omdat het toch aangehaald wordt in de reacties ontspoor ik nu ook maar even:
Ik weet niet hoe gesteld kan worden dat een auto van tegenwoordig makkelijk 20 jaar meegaat. Ik kan slechts stellen dat ik een Volvo uit 1989, 3,45K op de teller 2 jaar geleden uitstekend rijdend heb afgedankt omdat de al steeds moeilijker verkrijgbare 98ROZ brandstof à €1,76/L gepaard aan verbruik van ten uiterste 1:11 mij de keel uitkwam.
Met betrekking tot audio-apparatuur, vorige week nog een Dual CS 420/2 o.i.d draaitafel met een – nu al – waggelplateau van 3 jaar oud moeten repareren.
Mijn audio apparatuur: Alles uit de jaren 70 uitgezonderd een draaitafel uit 1966.

Maar omdat het hier over computers gaat mag anoniem 09:58uur mij verklaren hoe een + 6 jaar Mac sneller en soepeler draait dan voorheen terwijl de bus-speed hetzelfde is als bij productie. Akkoord soms kan een gepushte hardware-update geïnjecteerd in het ROM, zoals bijvoorbeeld mijn 'recentst' bekende voor de MacMini uit 2009 ten behoeve van de SuperDrive een verbetering geven maar snelheidsverbeteringen… zeldzaam.
Neen, alle gunstige vergelijkingen van nieuwe Apple Hardware met de oude (classic) Mac hardware wijs ik van de hand. Ga maar eens snuffelen op MacFreak.nl Het aantal topics over falende Apple/Mac is… verontrustend. Neen, sorry, ik ga niet de moeite nemen hier daarvan voorbeelden aan te dragen want dan krijg je in dit topic getrol. Dus surf zelf naar MF. Daar lees je eerlijke Apple/Mac-gebruikerservaringen. Niet de interpreteerbare of erger: soms gemanipuleerde uitkomsten van onderzoeken.
04-12-2015, 14:37 door Anoniem
Kijk, nu kan ik natuurlijk gekscherend zeggen dat de enige gemeenschappelijke factor uzelf bent, maar dat zou te makkelijk zijn :-)

Mbt al uw falende hardware, dat lijkt me eerder een probleem met het stroomnet, zoveel uitval in één huishouden, dat is wel opmerkelijk. Mijn apparatuur zit achter overspanningsbeveiliging (geen overbodige luxe in een stad, alwaar de spanning na sluiting van de winkels regelmatig door de 255V heen schiet) en de computerapparatuur achter een UPS.
Ik weet niet hoe gesteld kan worden dat een auto van tegenwoordig makkelijk 20 jaar meegaat.
Auto's van tegenwoordig zijn kwalitatief vele malen beter (en beter uitgerust) dan 20 jaar terug. Veel merken gebruiken dezelfde onderdelen waardoor er goedkoper én beter geproduceerd kan worden. Ook is de steeds maar dalende autoverkoop (en de gigantische tekorten in de occasion wereld) een teken aan de wand. Kijk eens rond op de snelweg en het is niet uitzonderlijk om auto's uit het vorige millennium te zien rijden.
Met betrekking tot audio-apparatuur, vorige week nog een Dual CS 420/2 o.i.d draaitafel met een – nu al – waggelplateau van 3 jaar oud moeten repareren.
Mijn audio apparatuur: Alles uit de jaren 70 uitgezonderd een draaitafel uit 1966.
Ah, de tijd dat je voor een matige versterker nog Fl 2000,- (toen had geld nog échte waarde) mocht neerleggen, terwijl ik nu voor € 300,- een versterker koop die in elk opzicht (geluidskwaliteit, stroom efficiëntie, uitgangsvermogen enz) ver superieur is. En zulke versterkers kunnen ook zeker 10+ jaar meegaan, zeker wanneer er goede relaisschakelingen zijn gebruikt.
Maar omdat het hier over computers gaat mag anoniem 09:58uur mij verklaren hoe een + 6 jaar Mac sneller en soepeler draait dan voorheen terwijl de bus-speed hetzelfde is als bij productie.
Ja, de bus is wel even breed (in mijn geval 1,5Gbps), maar dan moet je die natuurlijk wel uitnutten. En dat ga je met een 5400rpm schijfje niet halen. Met een SSD wel. Daarnaast, bent u de Snow Leopard update vergeten? Dat was hetzelfde OS als Leopard, maar dan met 30% minder source code. Dat in zichzelf is een efficiëntieslag die zijn weerslag zeker had op zaken als boot-tijden, responsiveness van het systeem enz.
Neen, sorry, ik ga niet de moeite nemen hier daarvan voorbeelden aan te dragen want dan krijg je in dit topic getrol. Dus surf zelf naar MF.
Nee, het leven is te kort om me ook nog eens te gaan verdiepen in de problemen van anderen, waarbij het vaak ook nog een gevalletje PEBKAC is. Zo lang bij mij alles goed werkt, prijs ik me gelukkig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.