image

PWC: banken bezorgder over cybercrime

maandag 14 december 2015, 11:59 door Redactie, 4 reacties

Banken maken zich steeds meer zorgen over cybercrime, zo stellen PwC en financieel innovatiecentrum CSFI aan de hand van eigen onderzoek (pdf) onder 672 bankiers en beleidsmakers uit 52 landen, waaronder Nederland. De deelnemers aan het onderzoek plaatsten het huidige 'macro-economische klimaat' bovenaan hun lijst van grootste dreigingen voor banken. Cybercriminaliteit stijgt met stip van plaats 9 naar 2.

De banken maken zich niet alleen zorgen over de 'alarmerende toename van cybercrime en fraude', maar ook over de noodzaak om voorop te lopen als het om technologische veranderingen gaat. "Belastingontwijking en witwassen zijn twee dreigingen die kunnen worden gecontroleerd en beheerd. Cyberaanvallen zijn een heel ander verhaal", aldus een financiële expert in het onderzoeksrapport.

"Op een gegeven moment kunnen we met een cyberaanval op een individuele bank te maken krijgen die zo krachtig is dat het de bank kan laten omvallen, waardoor ingrijpen van de staat nodig is", aldus een Britse bankconsultant. Ook andere bankexperts, waaronder een Nederlandse chief risk officer, verwachten dat een bank zal omvallen doordat het geld van de bank is gestolen. Volgens PwC-partner Erik van der Zee is cybercrime een mondiaal probleem, omdat cybercriminelen zich op de zwakke schakels in het nauw met elkaar verweven wereldwijde banksysteem richten.

Reacties (4)
14-12-2015, 12:34 door Anoniem
Tja, moet je als bank maar niet zo hard online bankieren pushen........

TheYOSH
14-12-2015, 19:38 door Rarsus
Door Anoniem: Tja, moet je als bank maar niet zo hard online bankieren pushen........

TheYOSH

En dat is nu weer een opmerking die kant nog wal raakt....

Cybercrime in relatie tot online bankieren is, met alle respect voor de slachtoffers, peanuts in vergelijking tot bijvoorbeeld een hack op de core infrastructuur van een bank. Wanneer bank2bank geldstromen zouden worden gehackt heb je het over (vele) miljarden ipv miljoenen.
14-12-2015, 19:38 door Rarsus
[Verwijderd]
14-12-2015, 20:06 door karma4
Prima dat ze bezorgder zijn over cybercriminaliteit. Cabarnak pishing en meer zoals instabiliteit niet beschikbaar zijn is niet bepaald vertrouwenwekkend https://www.security.nl/posting/454373/Cybercriminelen+wisten+1%2C7+miljoen+euro+bij+Dexia+te+stelen er vlak bij te zetten?

Ze zouden ook veel bezorgder over hun ICT invulling mogen zijn. ICT met security hoort geen sluitpost te zijn dat zo goedkoop mogelijk moet. Debacles als http://www.theguardian.com/technology/2012/jun/25/how-natwest-it-meltdown zijn een signaal voor die overtuiging. Nu is PWC ook niet bepaald vies gebleken om te helpen met een en ander onder tafel te houden http://www.z24.nl/ondernemen/afm-big-four-accountants-doen-het-beter-nog-werk-aan-de-winkel-kleinere-kantoren-593065. Ruimte voor verbetering.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.