image

Overheid laat malafide advertenties van Marktplaats verwijderen

dinsdag 15 december 2015, 09:41 door Redactie, 12 reacties

De afgelopen maanden heeft de overheid honderd malafide advertenties van Marktplaats laten verwijderen waarin adresssen voor het plegen van adresfraude werden aangeboden of gezocht. Adresfraude wordt gepleegd om regelingen en uitkeringen aan te vragen die afhankelijk zijn van het woonadres, zoals bijstand, huurtoeslag of studiefinanciering. Of omdat iemand zich onvindbaar wil maken vanwege bijvoorbeeld schulden, uitstaande boetes of politievervolging.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt zich bezig met de bestrijding van adresfraude. Vorig jaar is besloten 13 miljoen euro op jaarbasis te investeren voor het afleggen van huisbezoeken. Naast het afleggen van huisbezoeken worden nu ook het vraag en aanbod van foute woonconstructies aangepakt. Dit heeft ertoe geleid dat er honderd van dit soort advertenties door ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken in samenwerking met Marktplaats zijn opgespoord en verwijderd van Marktplaats.

Inmiddels zijn ook afspraken gemaakt met de website '2dehands.nl'. Met Marktplaats en 2dehands is afgesproken dat de advertenties worden verwijderd. Vervolgens krijgt de aanbieder van het adres een bericht dat hij in strijd met de wet handelt. Als er adresgegevens in de advertentie staan worden deze met de desbetreffende gemeente gedeeld, zodat het adres onderzocht wordt.

Reacties (12)
15-12-2015, 10:22 door Anoniem
Kijk, dat is beter dan een beetje "het bedrijf is niet verantwoordelijk voor wat de klant doet" reutelen....
15-12-2015, 11:18 door Anoniem
En wanneer worden al die advertenties voor softwarelicenties eens verwijderd op Marktplaats?

Ik verbaas mij er over dat er adverteerders zijn met een account die al jaren bestaat en daarbij Windows en Office licenties aanbieden voor een of twee tientjes. 100% legaal staat er bij. Office 2013 professional bijvoorbeeld voor 15 euro, legaal? Daar zit natuurlijk een luchtje aan.
15-12-2015, 11:36 door Anoniem
Door Anoniem: En wanneer worden al die advertenties voor softwarelicenties eens verwijderd op Marktplaats?
Je mag je (Office) licentie gewoon doorverkopen hoor.
15-12-2015, 13:02 door Anoniem
"Office 2013 professional bijvoorbeeld voor 15 euro, legaal?"

15 euro is een normale prijs voor een Office 2013 professional HUP licentie, maar ik denk niet dat je die dan mag doorverkopen.
15-12-2015, 13:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: En wanneer worden al die advertenties voor softwarelicenties eens verwijderd op Marktplaats?
Je mag je (Office) licentie gewoon doorverkopen hoor.

Geloof je dat iemand die een profiel propvol met allerlei soorten licenties deze al jaren lang legaal doorverkoopt? Ik niet...
15-12-2015, 13:56 door Anoniem
Toch vind ik het bijzonder te noemen dat met alleen het aanbieden/vragen naar zo'n adres of woning het per definitie zou betekenen dat er sprake is van adresfraude.

De rol van Marktplaats hierin vind ik dan ook dubieus. Zonder slag of stoot werkt zij mee met het verzoek van dit ministerie, zonder daarbij het belang van hun eigen klanten als hoogste prioriteit te stellen. Sterker nog, zonder enige verdachtmaking of onderbouwing krijgt de adverteerder een waarschuwing, en mogelijkerwijs een controle.
15-12-2015, 16:00 door Anoniem
Gelukkig zal het binnenkort allemaal wat efficiënter gaan.

Dan kunnen de blauwe petten direct op afstand alles digitaal wissen wat hen verdacht voorkomt en is vragen, dreigen, ambtelijk intimideren ook niet meer nodig.

Want dit is natuurlijk het begin.
Eerst begin je met voorbeelden waarover iedereen het snel gevraagd wel eens is, daarna kan het geleidelijke oprekken en opschuiven beginnen.
Op een dag kijken we nergens meer van op en accepteren we de situatie omdat het nou eenmaal zo is en er geen weg terug meer is.

We vergeten het weleens maar de enige die beslist of iets wel of niet kan is de rechter.
Ben je het er niet mee eens dan leg je het voor aan de rechter.
Daar hoort ook een overheid zich aan te houden, ook al vinden ze dat nog zo inefficient en maar lastig.
Niet zonder reden dat de laatste paar jaar in moordendend tempo op allerlei terreinen wordt gewerkt aan het verruimen, opheffen van wettelijke regels.
Daar kan immers geen rechter tegenop!

De glijdende schaal met heel selectieve excuusjes voor het deleten van alleles wat onwelgevallig is.
Knoop het in je oren en houdt het in de gaten.
15-12-2015, 18:08 door Anoniem
Dit soort zaken doe je ook niet via marktplaats, maar via Tor. Dat is een veel betere plek waar de getrainde criminelen dit soort fraude-data doorverkopen.
15-12-2015, 19:13 door Anoniem
Door Anoniem: Gelukkig zal het binnenkort allemaal wat efficiënter gaan.
We vergeten het weleens maar de enige die beslist of iets wel of niet kan is de rechter.
Als jij een dienst levert en iemand maakt daar gebruik van zonder zich aan jou voorwaarden te houden dan is er in de meeste gevallen geen rechter voor nodig om je het recht te geven de dienstverlening stop te zetten. Het is anderzijds het goed recht van de ander om naar de rechter te stappen.
15-12-2015, 21:01 door Anoniem
Malafide heeft in de Nederlandse taal een andere betekenis dan "dat wat onwelgevallig voor de overheid is". Een dergelijke aanbieding kan zeker wel ter goeder trouw zijn aan mogelijke klanten.
16-12-2015, 02:59 door Anoniem
Door Anoniem: Malafide heeft in de Nederlandse taal een andere betekenis dan "dat wat onwelgevallig voor de overheid is". Een dergelijke aanbieding kan zeker wel ter goeder trouw zijn aan mogelijke klanten.
Het is klink klare onzin dat marktplaats een advertentie zou verwijderen omdat een ambtenaar van een ministerie er een mening over heeft.
16-12-2015, 09:14 door Jvds1987
Door Anoniem: Toch vind ik het bijzonder te noemen dat met alleen het aanbieden/vragen naar zo'n adres of woning het per definitie zou betekenen dat er sprake is van adresfraude.

De rol van Marktplaats hierin vind ik dan ook dubieus. Zonder slag of stoot werkt zij mee met het verzoek van dit ministerie, zonder daarbij het belang van hun eigen klanten als hoogste prioriteit te stellen. Sterker nog, zonder enige verdachtmaking of onderbouwing krijgt de adverteerder een waarschuwing, en mogelijkerwijs een controle.

Mee eens, erg enge ontwikkeling dat dit zonder tussenkomst van een rechter toch wordt uitgevoerd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.