image

App-ontwikkelaars deelden data kinderen met adverteerders

vrijdag 18 december 2015, 13:47 door Redactie, 1 reacties

Twee Amerikaanse softwarebedrijven die apps voor kinderen ontwikkelen zullen bij elkaar een boete van 360.000 dollar betalen omdat ze persoonlijke informatie van kinderen met adverteerders deelden. De boete is onderdeel van een schikking met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC).

Het gaat om de bedrijven LAI Systems en Retro Dreamer, die apps als Ice Cream Jump, Happy Pudding Jump, Ice Cream Drop, Sneezies, My Cake Shop, My Pizza Shop en Hair Salon Makeover ontwikkelden. De bedrijven stonden toe dat adverteerders speciale identifiers gebruikten om advertenties aan kinderen te tonen. Identifiers, gegevens die aan een specifieke gebruiker of apparaat zijn gekoppeld, worden sinds 2013 als persoonlijke informatie beschouwd. Bedrijven die hier geen rekening mee houden overtreden de Children's Online Privacy Protection Act (COPPA).

In het geval van LAI Systems liet het bedrijven adverteerders deze identifiers verzamelen, zonder hierbij te vermelden dat ze van kinderen waren. Ook was er niet aan de ouders van de kinderen toestemming gevraagd om de informatie te verzamelen. Het bedrijf moet als onderdeel van de schikking 60.000 dollar betalen. Retro Dreamer stond adverteerders ook toe om persoonlijke informatie te verzamelen. Daarbij waarschuwde één advertentienetwerk het bedrijf dat het mogelijk de COPPA-wet overtrad, omdat verschillende apps van het bedrijf op kinderen onder de 13 jaar waren gericht. Het bedrijf moet 300.000 dollar betalen.

Reacties (1)
19-12-2015, 13:32 door karma4
Coppa is onbekend in Nederland/Europa.Iets wat ze in de VS strakker hebben. Zeer lucratief die beinvloeding via kinderen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.