image

Vandaag stopt support oude IE-versies en Windows 8

dinsdag 12 januari 2016, 14:51 door Redactie, 3 reacties

Vanavond zal Microsoft voor de laatste keer beveiligingsupdates voor oude IE-versies en Windows 8 uitbrengen. Nieuwe beveiligingsproblemen zullen dan niet meer worden gepatcht. Consumenten, bedrijven en organisaties die nog wel updates willen ontvangen zullen dan ook moeten upgraden.

In het geval van Internet Explorer moeten gebruikers van Windows Vista IE9 gebruiken, terwijl voor Windows 7 en Windows 8.1 Internet Explorer 11 de enige ondersteunde versie is. De oudere IE-versies worden nog door miljoenen mensen gebruikt. IE6, IE7, IE8 en IE10 hebben wereldwijd bij elkaar een marktaandeel van 14%, zo blijkt uit cijfers van Net Applications. StatCounter geeft de oude IE-versies een gezamenlijk marktaandeel van zo'n 5,2%. In deze cijfers zijn ook gebruikers van Windows XP verwerkt, die al geen beveiligingsupdates meer ontvingen.

IE9 wordt volgens Net Applications nog door 6,7% van de internetgebruikers gebruikt, maar doordat deze IE-versie nog wel op Vista wordt ondersteund en niet meer op Windows 7, is de impact lastig te bepalen. StatCounter laat een kleiner marktaandeel voor deze IE-versie zien, namelijk 2,3%. Al met al gaat het bij elkaar om miljoenen IE-gebruikers die vanaf morgen niet meer worden ondersteund.

Het zijn daarbij niet alleen consumenten, maar ook bedrijven die moeten upgraden. Een land met een groot aantal IE-gebruikers is Japan, zo meldt de Japan Times. Volgens Microsoft gebruikt 80% van de Japanse bedrijven en gemeentes Internet Explorer. Van deze groep werkt ongeveer een derde met een oudere IE-versie. Het is echter de vraag wanneer deze partijen zullen overstappen, aangezien organisaties zeker willen weten dat applicaties met de nieuwere IE-versie blijven werken en daarom eerst een testtraject ingaan. Microsoft laat weten dat het op deze manier gebruikers naar een veiligere IE-versie wil krijgen, die over de meest recente beveiligingsmaatregelen beschikt.

Windows 8

Ook gebruikers van Windows 8 moeten upgraden om nog op ondersteuning van Microsoft te kunnen rekenen. Het gaat in dit geval om een upgrade naar Windows 8.1, dat sinds 17 oktober 2013 gratis beschikbaar voor gebruikers is. Windows 8.1 bevatte ten opzichte van het zeer kritisch ontvangen Windows 8 allerlei verbeteringen. Volgens cijfers van Net Applications heeft Windows 8 echter nog een marktaandeel van 2,8%, terwijl StatCounter deze Windowsversie op 3% van de computers ziet. Het zou naar schatting om 48 miljoen computers wereldwijd gaan, zo meldt Computerworld. In Nederland werkt zo'n 1,6% van de computers op Windows 8.

Reacties (3)
12-01-2016, 19:46 door Anoniem
RIP IE, t wordt allemaal beetje bij beetje uitgefaseerd. Ze willen een ieder naar W10 hebben met Edge
13-01-2016, 00:55 door Righard J. Zwienenberg - Bijgewerkt: 13-01-2016, 00:56
Door Anoniem: RIP IE, t wordt allemaal beetje bij beetje uitgefaseerd. Ze willen een ieder naar W10 hebben met Edge

Ja, maar met nog wat problemen :-( Niet alleen Edge, maar ook W10.

En zolang MS zelf vraagt om een IE 6.0 of later versie, zelfs op hun eigen pagina's zoals beschreven door Aryeh Goretsky:http://www.welivesecurity.com/2016/01/12/microsoft-ends-support-for-old-internet-explorer-versions/ dan is er nog een hoop werk te doen.

"Of course, not even Microsoft is ready to replace Internet Explorer quite just yet. Visiting the Microsoft Update Catalog website in the Mozilla Firefox web browser returns the following error page, recommending the use of Internet Explorer 6 or later. Internet Explorer 6.0 was the web browser included with Microsoft Windows XP in 2001."
13-01-2016, 19:33 door Anoniem
Door Anoniem: RIP IE, t wordt allemaal beetje bij beetje uitgefaseerd. Ze willen een ieder naar W10 hebben met Edge

IE zit gewoon in W10 hoor.

En gelukkig maar, want Edge heeft mooi kunstjes (zoals de reading mode), maar is ook nog wel wat aan te verbeteren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.