image

Belgische overheid werkt aan 'internetrijbewijs'

maandag 1 februari 2016, 13:30 door Redactie, 12 reacties

Om ervoor te zorgen dat zowel particulieren als bedrijven over voldoende internetkennis beschikken werkt de Belgische overheid aan een 'internetrijbewijs'. Volgens het Belgische Centrum voor Cybersecurity zijn veel mensen niet bekend met de risico's die ze op internet lopen.

"We leren allerlei regels om ons veilig in het verkeer te begeven, maar voor het internet leren we dat niet", zegt directeur Miguel De Bruycker tegenover De Morgen. Het plan is om deelnemers via een basisopleiding uit te leggen hoe ze met hun privacy moeten omgaan, maar ook wat cookies zijn en hoe websites het onlinegedrag van internetgebruikers volgen. Ook bedrijven hebben volgens het Centrum behoefte aan een dergelijke cursus, omdat ze vaak met cybercrime te maken krijgen. "In ruil krijgen ze dan een certificaat, dat aan andere bedrijven toont dat de onderneming in kwestie te vertrouwen is", aldus De Bruycker.

Het Centrum voor Cybersecurity kreeg onder andere inspiratie door een advies van de Nederlandse Cyber Security Raad, die hier voor de invoering van een internetdiploma pleitte. Het Nederlandse burgerplatform burger@overheid maakte zich daarnaast sterk voor het invoeren van een internetrijbewijs. Iets waar België nu mee aan de slag gaat. Hoe het plan precies vorm moet gaan krijgen is nog niet bekend. Eerst zal er met scholen worden overlegd. Dit najaar volgt er een bewustmakingscampagne voor het grote publiek.

Reacties (12)
01-02-2016, 13:54 door Anoniem
Eerst de auto, straks de computer als melkkoe.
01-02-2016, 14:00 door Anoniem
En dan? Geen toegang tot internet zonder rijbewijs? Of een opleiding zo gedegen als die voor de auto, waar ouders de kinderen les mogen geven, zelfs die ouders die ooit zelf hun rijbewijs letterlijk gekregen hebben?

Wanneer zo'n rijbewijs vervolgens afgedwongen wordt, kunnen niet-inwoners in belgie niet meer internetten. En ze hebben de traceerbaarheid tot in detail. Niemand leent zijn rijbewijs uit hiervoor en tracking software houdt bij wie er wat, waar en wanneer doet.
01-02-2016, 14:59 door Anoniem
verder wordt het ook hoog tijd dat elke burger een verplaats rijbewijs krijgt. Iemand zonder auto of brommer weet natuurlijk niet hoe hij zich moet begeven in het alledaagse verkeer. Dan hebben we nog het geslachtsgemeenschap rijbewijs. Elke idioot kan maar rond****. Dan hebben we nog het kinderopvoed rijbewijs want ook daar kan veel verkeerd gaan. Voorts nog een democratierijbewijs want de meeste burgers stemmen zomaar op basis van hun 'gezond' verstand terwijl de gemiddelde burger niet weet wat democratie is. Er zijn vast nog wat politici die een baan nodig hebben en verstand van deze zaken hebben.
01-02-2016, 16:18 door Anoniem
"In ruil krijgen ze dan een certificaat, dat aan andere bedrijven toont dat de onderneming in kwestie te vertrouwen is"

Indien je je internet rijbewijs behaalt, dan ben je betrouwbaar ? Rare conclusie.
01-02-2016, 16:52 door Anoniem
Nog een reden om weer een kaartje ( met chip erin ) erbij te moeten kopen, gouden omzet bij de gemeente.
Ze willen zo graag de mensen met chips laten rondlopen tegenwoordig, je kan er niet meer omheen.
01-02-2016, 17:06 door Anoniem
Weer zo'n bedenksel uit de koker van de pseudowetenschap.
01-02-2016, 17:36 door Anoniem
Typisch een Belgisch idee, hebben die bedenkers wel een breinbewijs? :D
01-02-2016, 18:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-02-2016, 02:08 door swake - Bijgewerkt: 02-02-2016, 02:11
Ik ben een Belg , en nu het grappigste van allemaal . Zo een internet rijbewijs behalen, ik denk dat hier in België al 10 jaar of langer bestaat , maar zoals alles hier is in ons apenland zullen ze dat weeral niet weten . Eigenlijk geen nieuws voor mij dat ze het niet weten .
02-02-2016, 14:11 door ph-cofi
De teneur op deze pagina is er een van hard in de grond boren. Terwijl wij denk ik het veiligheidsbewust maken van het grote publiek een goede zaak vinden? Maar het nut van een certificaat voor het grote publiek niet inzien?
02-02-2016, 21:40 door Wadjinn
Je internet rijbewijs dien je dan op te geven alvorens je op internet kan komen. Hierdoor vervalt iedere vorm van anonimiteit en worden VPN's zinloos. We gaan dus handel in identiteit krijgen met een gekoppelde VPN. Wie biedt?
Overheden bedenken soms de meest krankzinnige dingen om de burger die zij horen te beschermen op de knieën te krijgen en uit te buiten. Wie angst zaait regeert.
08-02-2016, 10:17 door Anoniem
ben van 2001 tot 2009 werkzaam in de infobev geweest.....om de zoveel tijd weer een nieuw "security awareness" programma uit moeten voeren....... het is nu 2014....... en we zijn nauwelijks iets opgeschoten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.