image

Amerikaanse ambtenaar bekent malware-aanval op collega's

woensdag 3 februari 2016, 10:08 door Redactie, 0 reacties

Een voormalige Amerikaanse ambtenaar heeft bekend tientallen collega's een e-mail te hebben gestuurd die hun computer met malware moest infecteren, zodat een buitenlandse mogendheid toegang tot gevoelige informatie over kernwapens kon krijgen en kritieke systemen kon saboteren.

De 62-jarige man werkte voor het ministerie van Energie en was tot en met 2010 werkzaam voor de Nuclear Regulatory Commission (NRC). Sinds 2011 woonde hij in de Filipijnen. In 2013 bezocht hij een buitenlandse ambassade in Manila en bood een lijst met 5.000 e-mailadressen aan, waar hij 18.000 dollar voor wilde hebben. Het lijkt erop dat het land, dat verder niet bij naam wordt genoemd, de FBI tipte. De FBI liet eigen undercoveragenten zich voordoen als werknemers van het land in kwestie en benaderde de man. Die liet weten dat de lijst met e-mailadressen kon worden gebruikt om de computers van het NRC met malware te infecteren, zodat de buitenlandse mogendheid toegang zou krijgen.

Uiteindelijk verkocht hij de e-mailadressen aan de undercoveragenten. De Amerikaan stelde over nog veel meer e-mailadressen te beschikken en bood daarnaast aan om spear phishingmails te maken, die konden worden gebruikt om zijn voormalige werkgever aan te vallen. De man maakte de e-mails en kreeg van een undercoveragent een link toegestuurd die zogenaamd naar een kwaadaardige pagina zou wijzen. Uiteindelijk besloot de 62-jarige Amerikaan de e-mails inclusief link vorig jaar januari naar zo'n 80 voormalige collega's te sturen. Hierop werd hij aangehouden en heeft nu bekend. De man kan een gevangenisstraf van 24 tot 30 maanden krijgen en een boete van 95.000 dollar.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.