image

Zorgverzekeraar op vingers getikt wegens privacyschending

maandag 8 februari 2016, 12:40 door Redactie, 6 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een aantal grote zorgverzekeraars aangeschreven over het opvragen van verwijsbrieven en behandelplannen van verzekerde patiënten met een privacyverklaring, aangezien dit in strijd met de privacywetgeving is.

Via een privacyverklaring kunnen GGZ-patiënten regelen dat erop de declaratie aan hun zorgverzekeraar geen diagnosegegevens staan. Uit de door de zorgverzekeraars verstrekte inlichtingen blijkt dat één zorgverzekeraar om een verwijsbrief vroeg aan verzekerden met een privacyverklaring. Dit is niet toegestaan, omdat er zo diagnosegegevens naar de zorgverzekeraar gaan. Deze zorgverzekeraar heeft de overtreding op dit punt inmiddels naar aanleiding van het optreden van de Autoriteit Persoonsgegevens beëindigd.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft inmiddels álle zorgverzekeraars in Nederland het juridisch kader gestuurd dat geldt voor het opvragen van diagnose-informatie uit verwijsbrieven en behandelplannen van verzekerden met een privacyverklaring. De aangeschreven zorgverzekeraars hebben verklaard zich ook in de toekomst aan de hiervoor geldende regelgeving te houden. De Autoriteit Persoonsgegevens benadrukt dat zij zal optreden als zij aanwijzingen krijgt dat de wet op dit punt wordt overtreden.

Reacties (6)
08-02-2016, 15:14 door Anoniem
Nou de gemeente nog? Want die moet betalen voor GGZ voor de jeugd, en wil dan ook weten waarvoor precies.
08-02-2016, 15:27 door Anoniem
Je wordt op allerlei manieren gepushed om je privacy op te geven.
Laatst moest een vriendin van me pillen regelen, kreeg ze nul op het request, omdat de apotheek niet haar EPD mocht inzien.
Is toch minder handig als je normale apotheek de pillen niet meer op voorraad heeft en je de pillen dezelfde dag MOET hebben.

Ik geef het nog een jaar of 10 en dan dan de privacy-kleuters van nu (kinderen 15-25) op een positie dat zij gaan bepalen met hun facebook mentaliteit dat JIJ een afwijking bent als je privacy wilt hebben.
08-02-2016, 16:15 door Anoniem
Het is nog erger gesteld
Er is geen privacy meer in de zorg, verzekeraars kunnen alles te weten komen en gaan steeds verder.

De jacht op uw medische gegevens
http://zembla.vara.nl/seizoenen/2014/afleveringen/17-04-2014

Fijn dat we verzekerd zijn
http://zembla.vara.nl/seizoenen/2014/afleveringen/06-11-2014/schippers-verzekeraars-moeten-zich-richten-op-dure-patienten
http://zembla.vara.nl/seizoenen/2014/afleveringen/06-11-2014

Heb je geen flash?
Lees dan de letterlijke transcriptie van de uitzending onder het linkje transcriptie op betreffende pagina's.
08-02-2016, 16:17 door Anoniem
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft inmiddels álle zorgverzekeraars in Nederland het juridisch kader gestuurd dat geldt voor het opvragen van diagnose-informatie uit verwijsbrieven en behandelplannen van verzekerden met een privacyverklaring.
En dat was ze vast nog niet bekend... right. Uiteraard zijn ze op de hoogte van de regels maar deze treden ze bewust met voeten. Een torenhoge boete en de publieke schandpaal is het enige waar die gasten voor vrezen, althans de schade betalen ze wel uit de miljarden aan reserves of uit de premieverhoging voor volgend jaar.
Alleen die publieke schandpaal kost ze klanten en dat zijn hun melkkoetjes dus dat doet dan wel pijn.
08-02-2016, 22:55 door Anoniem
Duh, zo'n rekening heeft altijd een specificatie van uitgevoerde behandelingen en daar valt ook een hoop uit af te leiden...
15-02-2016, 14:16 door Anoniem
Door Anoniem: Je wordt op allerlei manieren gepushed om je privacy op te geven.
Ik geef het nog een jaar of 10 en dan dan de privacy-kleuters van nu (kinderen 15-25) op een positie dat zij gaan bepalen met hun facebook mentaliteit dat JIJ een afwijking bent als je privacy wilt hebben.
Die privacy-kleuters waar jij het over hebt, hebben massaal Facebook verlaten en hun toevlucht genomen tot platforms waar gegevens niet bewaard blijven of niet algemeen zichtbaar zijn, zoals snapchat en whatsapp. Google maar eens, je vindt tientallen artikelen over dit onderwerp.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.