image

Onderzoek: Nederlanders minst besmet met malware in EU

maandag 8 februari 2016, 14:16 door Redactie, 5 reacties

Van alle landen in de Europese Unie hebben Nederlanders het minst met malware te maken, zo blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van Eurostat (pdf). Ook blijkt dat Nederlanders samen met Tsjechen het minst met beveiligingsproblemen te maken kregen.

Gemiddeld kreeg 25% van de internetgebruikers in de EU met beveiligingsproblemen te maken, zoals malware, misbruik van persoonlijke informatie, financiële verliezen of kinderen die ongepaste websites bezochten. In Nederland en Tsjechië ging het respectievelijk om 11% en 10% van de internetgebruikers. De grootste problemen kenden internetgebruikers in Kroatie (42%) en Hongarije (39%).

Wordt er naar de internetgebruikers gekeken die met beveiligingsproblemen te maken kregen, dan blijkt malware het voornaamste probleem te zijn. 21% van de gebruikers in EU die problemen rapporteerden liep tegen een malwarebesmetting aan. In Nederland is dit slechts 6%. Een daling van 17% ten opzichte van 2010, toen nog 23% een infectie rapporteerde. De meeste malwareproblemen zijn erin Kroatië (41%) en Hongarije (36%).

Vanwege de veiligheidsproblemen vermijden sommige internetgebruikers in de EU bepaalde activiteiten. Zo doet 19% niet aan online shopping en wordt internetbankieren door 18% vermeden. Verder gebruikt 13% van de EU-inwoners geen wifi op andere plekken behalve thuis. Met name Nederlanders (22%) maken zich zorgen over wifi buiten de deur.

Reacties (5)
08-02-2016, 15:10 door Anoniem
" Een daling van 17% ten opzichte van 2010, toen nog 23% een infectie rapporteerde. "

De laatste keer dat ik financiele schade door een malware infectie rapporteerde zat ik anderhalf uur aan een junior agent uit te leggen want termen zoals DNS of IP betekenen.
voor mij dus nooit meer.
08-02-2016, 17:14 door Anoniem
Bij de bronvermelding Kees ik dat ze voor de resultaten inwoners van de landen een enquête hebben afgenomen. Hoe die eruit zag staat er niet, net zo min als hoe de conclusies zijn getrokken. Voor hetzelfde geld kan de uitkomst dus gelezen worden als dat Nederlanders het minst door hebben dat hun systemen besmet zijn of geen hinder genoeg ondervinden. Ik vertrouw niet heel erg op de capaciteiten van doorsnee internetters om te concluderen of er veel of weinig besmetting in een land is. Wat je niet ziet bestaat niet is geen goed uitgangspunt.
08-02-2016, 21:20 door Anoniem
Door Anoniem: Bij de bronvermelding Kees ik .. .

Kezen in de bronvermelding?
Is dat de onontdekte variant op creatief kopieren in het office voorraadhok?
08-02-2016, 21:39 door Anoniem
Door Anoniem: De laatste keer dat ik financiele schade door een malware infectie rapporteerde zat ik anderhalf uur aan een junior agent uit te leggen want termen zoals DNS of IP betekenen.
voor mij dus nooit meer.
Je rapporteerde bij een agent. Bedoel je dat je aangifte deed bij de politie? Het gaat hier niet over Europol maar over Eurostat, zeg maar het Europese CBS. Die hebben zich niet op aangiftes gebaseerd maar op enquetes, jouw aangiftebereidheid en die van anderen heeft dus geen invloed op de uitslag.

De politie raadt voor dit soort aangiftes trouwens aan:
Bij aangifte van cybercrime is het goed om te vragen of een digitaal expert aanwezig kan zijn bij uw aangifte.
https://www.politie.nl/themas/cybercrime.html
Natuurlijk zouden ze op een politiebureau zelf moeten bedenken dat dat nodig is, maar daar kan je kennelijk niet altijd op vertrouwen.
09-02-2016, 09:16 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Bij de bronvermelding Kees ik .. .

Kezen in de bronvermelding?
Is dat de onontdekte variant op creatief kopieren in het office voorraadhok?
Ik vermoed mobiel geswyped
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.