image

Inlichtingenhoofd VS: Internet of Things kans en bedreiging

dinsdag 9 februari 2016, 16:24 door Redactie, 7 reacties

Het Internet of Things vormt een bedreiging voor de privacy en integriteit van data, maar biedt ook een kans voor inlichtingendiensten om informatie te verzamelen, zo stelt James Clapper, hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten in een getuigenis aan het inlichtingencomité van de Amerikaanse senaat.

Clapper zal vandaag voor het comité getuigen. In zijn vooraf opgestelde getuigenis (pdf) stelt hij dat zowel de samenleving als inlichtingendiensten de komende jaren steeds afhankelijker van informatietechnologie worden. De manier waarop inlichtingendiensten straks hun missies zullen uitvoeren zal groter in omvang zijn en meer impact hebben dan ooit tevoren, aldus Clapper in zijn getuigenis.

"Apparaten, gemaakt met minimale veiligheidsvereisten en nauwelijks getest, en steeds complexer wordende netwerken kunnen tot grootschalige kwetsbaarheden in de infrastructuur en overheidssystemen leiden. Deze ontwikkelingen vormen uitdagingen voor onze eigen cyberverdediging en operationele werkzaamheden, maar bieden ook nieuwe kansen voor onze inlichtingendiensten", laat Clapper weten.

Hij noemt daarbij specifiek het Internet of Things (IoT), waarbij allerlei "slimme" apparaten met internet verbonden zijn. Onderzoekers hebben keer op keer aangetoond dat IoT-apparaten vol kwetsbaarheden zitten, die de integriteit en privacy van data of de continuïteit van de dienstverlening kunnen bedreigen. Toch biedt ook het Internet of Things uitgebreide mogelijkheden voor inlichtingendiensten, merkt Clapper op. "In de toekomst kunnen inlichtingendiensten het IoT mogelijk voor identificatie, surveillance, monitoring, locatietracking en rekrutering gebruiken, of om toegang tot netwerken of inloggegevens te krijgen."

Reacties (7)
09-02-2016, 16:39 door Anoniem
Ik mis Amerika in het lijstje...
09-02-2016, 20:13 door karma4
"In de toekomst kunnen inlichtingendiensten het IoT mogelijk voor identificatie, surveillance, monitoring, locatietracking en rekrutering gebruiken, of om toegang tot netwerken of inloggegevens te krijgen."
Toekomst of de realiteit van vandaag?
09-02-2016, 22:06 door Anoniem
Door karma4:
"In de toekomst kunnen inlichtingendiensten het IoT mogelijk voor identificatie, surveillance, monitoring, locatietracking en rekrutering gebruiken, of om toegang tot netwerken of inloggegevens te krijgen."
Toekomst of de realiteit van vandaag?
Sowieso toekomstmuziek. ik snap ook niet waarom we steeds meer van dit soort ongein moeten willen en uberhaupt via een openbaar netwerk moet verlopen. Ik ben fel tegen de toekomst en de hype achter iot.
09-02-2016, 23:43 door Anoniem
James Clapper, de grootste leugenaar aller tijden, heeft onder ede tegen het Congres gelogen!

Wordt hij echter vervolgd voor meineed ("'perjury")?

Nee, natuurlijk niet. Hij wordt zelfs niet uit zijn functie ontheven.

"It has been 1064 days since James Clapper
lied to Congress and the American people."

http://www.hasjamesclapperbeenindictedyet.com/
10-02-2016, 02:04 door Anoniem
Schakel het slimme koffiezetapparaat van de regenstander uit en je hebt een grote voorsprong... :-)
10-02-2016, 08:10 door karma4
Door Anoniem: Sowieso toekomstmuziek.
Speelgoed poppen slim gemaakt en die "are calling home" de verstopte microfoon is er niets bij.
Slimme deurbellen met camera de koelkast koffiemachine en natuurlijk de Slimme tv met camera. De auto alles hangt al als iot er aan.
Dat moet een walhalla voor veiligheidsdiensten zijn. Het juiste apparaat vinden en klaar... Het zijn de berichten die al langs komen ...
10-02-2016, 21:47 door Anoniem
Door Anoniem: Schakel het slimme koffiezetapparaat van de regenstander uit en je hebt een grote voorsprong... :-)

Of vergrendel de koelkast waar tijdens een snikhete avond na een lange dag werken het bier koud staat, om zo je tegenstander te breken...

Maar is het kortsluiten van een oog-implantaat, vlak voor het uitloggen van een remote sessie, dan niet effectiever?

Even ter verduidelijking: het IOT bestaat straks ook uit medische implantaten, krijgt het woordje kans dan niet een hele nieuwe betekenis...?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.