image

Patiëntendossiers in Duitsland gebruikt als confetti

zaterdag 13 februari 2016, 09:42 door Redactie, 8 reacties

In Duitsland zijn papieren patiëntendossiers versnipperd en tijdens carnaval gebruikt als confetti, zo melden Duitse media. De dossiers waren niet voldoende versnipperd, waardoor de informatie nog steeds leesbaar was. Een vrouw vond op de confettisnippers de naam van haar zus, die aan kanker lijdt.

Tussen de snippers wist ze uiteindelijk twee pagina's aan medische gegevens terug te vinden. Verder bleek dat de confetti ook medische diagnoses, roosters van artsen, röntgenfoto's, alsmede namen, adresgegevens en telefoonnummers van zowel patiënten als artsen bevatten. Onderzoek naar het incident wees uit dat een medisch zorgcentrum in Kaltennordheim in strijd met de regels de patientendossiers niet had afgevoerd. In Duitsland is geschrokken gereageerd dat patiëntendossiers als confetti worden gebruikt.

Reacties (8)
13-02-2016, 09:55 door Briolet
Het is überhaupt waanzin dat een medisch bedrijf in het bezit is van versnipperaars van een lage veiligheidsklasse die het uitlezen makkelijk toelaat. Versnipperaars worden in 7 klassen verdeeld: http://www.idealpapiervernietigers.nl/c-628025/uitleg-veiligheids-niveaus/.

Alleen de laagste 2 klassen creëren stroken. De hogere klassen hakken de stroken ook nog in mootjes. Lijkt me voor confetti ook veel bruikbaarder.
13-02-2016, 13:25 door karma4
" .. in strijd met de regels de patientendossiers niet had afgevoerd." Ah Briolet de stroken zijn in die kranten zichtbaar.
Je kan gaan denken aan opzettelijk falen, Het moest vermoedelijk goedkoper (betere hakkers zijn duurder).
13-02-2016, 19:52 door Anoniem
Lijkt me een kwestie van zulke instellingen opdoeken en de bestuurders en andere verantwoordelijken een levenslang beroepsverbod op te leggen.
Begin op zijn minst met het opleggen van ferme boetes en het afdwingen van schadeloosstelling dan wel smartengeld ongeacht of men voldoende maatregelen getroffen heeft.
Het moet maar eens afgelopen zijn met her softe beleid.
14-02-2016, 12:18 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 14-02-2016, 12:19
[Verwijderd]
14-02-2016, 16:52 door Briolet
Hogere klassen zijn inderdaad duurder door de extra messen. Maar als ik op de site uit mijn eerdere link kijk, is dat verschil niet eens zo spectaculair. De goedkoopste uit de rubriek "meest verkocht" is zelfs een van klasse P-4. Wel met een kleine capaciteit.

Wij gebruiken ook een klasse P-2 hakselaar, maar als ik er weer een moest aanschaffen zou dat ook P-3 of hoger zijn. Bij stroken heeft het afval nml een enorm volume. Bij het haksellen van één ordner houdt je een volle vuilniszak aan lange stroken over. Bij een hogere klasse heb je ook direct een veel compactere afvalberg. Dat voordeel weegt ook op tegen de hogere prijs.

Bij ons bedrijf wordt ook alles gehakseld, zelfs de prullenbakken worden door de schoonmaakster nog een doorgespit op gevoelige velletjes papier. Gelukkig zijn wij geen bedrijf waar anderen uren aan een poging besteden om een leesbaar A4-tje terug te construeren. Die stroken gaan hier gewoon in de oud papier container.
15-02-2016, 08:26 door PietdeVries
Door Briolet: <snip>, zelfs de prullenbakken worden door de schoonmaakster nog een doorgespit op gevoelige velletjes papier. <snip>

En die schoonmaakster is door jullie gevraagd de prullenbakken door te spitten op zoek naar gevoelige informatie, of wordt ze betaald door de concurrent? Want zonder dollen - vaak vergeten bij beveiliging is de schoonmaker die ongestoord overal toegang toe heeft, terwijl iedereen lekker thuis op de bank zit. EN de persoon die vaak het minst verdient van het hele bedrijf en dus een goed motief heeft...
15-02-2016, 11:29 door Anoniem
Iedereen gebruikt de term confetti maar wat je ziet (en wat bedoeld wordt, nl. stroken papier) zijn serpentines?

Van confetti maak je echt geen chocola meer hoor... dat is zoiets als je perforateur legen. Héle kleine snippertjes en er ontbreekt dan ook nog van alles.
15-02-2016, 13:53 door Anoniem

Van confetti maak je echt geen chocola meer hoor... dat is zoiets als je perforateur legen. Héle kleine snippertjes en er ontbreekt dan ook nog van alles.

Aannames zijn altijd wel leuk, als je serieus over risico's na gaat denken en daarbij ook out-of-the-box gaat (dus niet, wat weet ik dat er nu kan, maar wat zou er evt. ook mogelijk zijn met nieuwe technieken, heel veel geld, of heel veel tijd) dan kom je soms toch op mogelijkheden die je niet voor mogelijk gehouden had ;)

Bijvoorbeeld snippers via een "scan straat" digitaliseren en de computer laten puzzelen wat bij elkaar hoort. De grootste uitdaging is hier de scan straat, maar misschien dat een handige werktuigbouwkundige dat wel voor weinig geld en middelen in elkaar weet te zetten. En veel data door een computer laten processen is natuurlijk geen enkel probleem meer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.