image

Schneier: Internet of Things zal samenleving veranderen

maandag 15 februari 2016, 16:26 door Redactie, 12 reacties

Het Internet of Things zal de samenleving veranderen op manieren die we nu nog niet kunnen voorstellen, zo voorspelt beveiligingsexpert Bruce Schneier. Hij stelt dat het Internet of Things de grootste robot ter wereld zal worden. Een robot die allerlei informatie over zijn omgeving verzamelt.

Daarbij zal menselijke interactie onnodig worden, aangezien de sensoren de gegevens zelf zullen verzamelen en het systeem deze data zal interpreteren, om vervolgens zelf acties te ondernemen. "Deze robot zal steeds meer autonoom opereren", laat Schneier in een column voor zakenblad Forbes weten. De robot zal voornamelijk goedaardig zijn en dingen in het belang van mensen doen.

"Maar het zal ook onze samenleving veranderen op manieren die we niet kunnen voorspellen", waarschuwt hij. Het gaat dan om zowel goede als slechte veranderingen. "Het zal totalitaire overheden mogelijk maken, criminelen en hackers allerlei nieuwe mogelijkheden bieden, de machtsbalans veranderen en samenlevingen veranderen", merkt Schneier op.

Toekomst

De expert erkent dat de toekomst koffiedik kijken blijft, aangezien technologische veranderingen door wetenschappelijke ontwikkelingen eenvoudig zijn te voorspellen, maar het veel lastiger is om de sociale veranderingen te voorspellen die hier weer het gevolg van zijn. "Misschien zal het meer als een organisme zijn, zonder één geest. Een deel ervan wordt door grote ondernemingen en overheden bestuurd. Kleinere gedeeltes door ons. Maar het gedrag zal door de miljoenen kleine taken en miljarden interacties met delen van zichzelf grotendeels onvoorspelbaar zijn."

Om het proces in goede banen te leiden pleit Schneier voor de oprichting van een apart overheidsministerie dat met alle complexiteit van deze grote robot kan omgaan. "We kunnen over de details discussiëren, maar er is geen bestaande overheidsinstantie die zowel de expertise of autoriteit heeft om iets van deze omvang aan te pakken. En de vraag is niet of de overheid deze technologieën zal reguleren, maar hoe slim ze zijn als ze het doen."

Reacties (12)
15-02-2016, 18:22 door ben987 - Bijgewerkt: 15-02-2016, 18:22
Om het proces in goede banen te leiden pleit Schneier voor de oprichting van een apart overheidsministerie dat met alle complexiteit van deze grote robot kan omgaan
orwell was een bijzonder mens.....
15-02-2016, 20:04 door Anoniem
De robot zal voornamelijk goedaardig zijn en dingen in het belang van mensen doen

Vervang het woord 'voornamelijk' maar door 'aanvankelijk'.
Maar daarna hè...
Er komt een tijd dat wij mensen geen enkele controle meer hebben over ons eigen lichaam en brein. Alles wat we doen wordt ons ingegeven door de machtige robot, de wereldheerser. Je eigen wil bestaat niet meer, die wil is eveneens ingegeven.
Dat is heel lang geleden al voorspeld. Gaandeweg wordt die voorspelling steeds meer werkelijkheid.
15-02-2016, 20:12 door Anoniem
Redenen te over om je niet compleet uit te leveren aan het internet. Redenen te over om je communicatielijnen te scheiden. Redenen te over om na te denken over zelfbescherming en het verborgen houden van wat waardevol voor je is (niet in geld, maar in waarde - wat niet per se hetzelfde is). Wie zegt dat-ie niks te verbergen heeft, heeft er in ieder geval niets van begrepen.
15-02-2016, 20:57 door karma4
Door ben987: orwell was een bijzonder mens.....
Dat mens heette Eric Arthur Blair het ander was een avatar
16-02-2016, 09:14 door Anoniem
In de toekomst zal het steeds belangrijker worden of de over jouw verzamelde en gekoppelde gegevens wel correct zijn in die gevallen die voor jou van belang zijn.

Stel. Iemand met een naam die op die van jou lijkt heeft een moord gepleegd en die gegevens worden foutief aan jouw naam gekoppeld.

Je gaat solliciteren en je wordt afgewezen i.v.m. stafblad. Dit zal je niet op die manier worden verteld omdat de werkgever er vanuit zal gaan dat je dat zelf ook wel weet.

Kortom .. je hebt er last van, maar je weet niet altijd direct waarom en of dit terecht is of niet.

Ook al heb je niks te verbergen .. je hebt behoorlijk veel te vrezen van zo'n systeem
16-02-2016, 09:29 door Skizmo
Schneier : ondanks dat ik een goeie veiligheids expert ben, lul ik, net zoals andere experts ook wel eens uit mijn nek.
16-02-2016, 10:05 door Anoniem
IoT, waarbij zelfs je koffiezetapparaat een attack vector kan zijn. Wat een hell voor security is dat zeg...
16-02-2016, 13:05 door Mozes.Kriebel
You will be assimilated
16-02-2016, 16:29 door Anoniem
Gelukkig heb ik alleen maar oude apparaten. Mijn stofzuiger bijvoorbeeld "weet" precies hoe die moet stofzuigen (al 20 jaar). Zonder connectivity, updates of wat dan ook. Het is een wonder!
Als alles "smart" is, ga ik wel naar de kringloop.
17-02-2016, 12:20 door Anoniem
Door Anoniem: In de toekomst zal het steeds belangrijker worden of de over jouw verzamelde en gekoppelde gegevens wel correct zijn in die gevallen die voor jou van belang zijn.

Stel. Iemand met een naam die op die van jou lijkt heeft een moord gepleegd en die gegevens worden foutief aan jouw naam gekoppeld.

Je gaat solliciteren en je wordt afgewezen i.v.m. stafblad. Dit zal je niet op die manier worden verteld omdat de werkgever er vanuit zal gaan dat je dat zelf ook wel weet.

Kortom .. je hebt er last van, maar je weet niet altijd direct waarom en of dit terecht is of niet.

Ook al heb je niks te verbergen .. je hebt behoorlijk veel te vrezen van zo'n systeem

Dit is niet de toekomst. Er zijn mensen die hier al zo'n 15 jaar of meer onder lijden.

In mijn ogen is corrigeerbaarheid dan ook de belangrijkste van de drie aspecten van Privacy by Design. Het kan heel vervelend zijn als de vertrouwelijkheid van je persoonsgegevens geschaad wordt maar gezien alle beslissingen die op grond ervan over je genomen worden is integriteit veel belangrijker geworden. Ipv 1984 zou ik trouwens iedereen Brasil van Terry Gilliam aanraden, dat is pas echt eng.
22-02-2016, 13:50 door Anoniem
The Deamon van Daniel Suarez; een leuke thriller over uit de hand lopende IoT.
29-02-2016, 10:15 door Anoniem
Als je blijft staren naar een onverwacht obstakel op de weg, dan rij je er juist tegenaan, toch?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.