image

Gartner: tekort aan experts om Internet of Things te beveiligen

vrijdag 26 februari 2016, 12:23 door Redactie, 10 reacties

Het Internet of Things brengt allerlei beveiligingsrisico's met zich mee, maar ervaren experts die hierbij kunnen helpen zijn schaars, zo stelt martkvorser Gartner. Volgens Gartner zijn beveiligingstechnologieën vereist om alle Internet of Things-apparaten tegen aanvallen te beschermen.

Het gaat dan om zowel bekende als nieuwe aanvallen. Gartner wijst naar aanvallen waarbij aanvallers zich als bepaalde apparaten voordoen of "denial-of-sleep-aanvallen" uitvoeren, om zo de batterij van apparaten leeg te maken. De beveiliging van het Internet of Things wordt verder gecompliceerd door het feit dat veel van de apparaten eenvoudige processoren en besturingssystemen gebruiken die geen complexe beveiligingsoplossingen ondersteunen. Ook is er een tekort aan expertise.

"Ervaren IoT-beveiligingsspecialisten zijn schaars, en beveiligingsoplossingen zijn op het moment gefragmenteerd en bestaan uit verschillende leveranciers", zegt Nick Jones, vicepresident en analist bij Gartner. Jones voorspelt dat er de komende jaren nieuwe dreigingen voor het Internet of Things zullen verschijnen, aangezien hackers nieuwe manieren vinden om aangesloten apparaten en protocollen aan te vallen. Dit zou inhouden dat veel van de IoT-apparaten gedurende hun levenscyclus van hardware- en softwareupdates moeten worden voorzien.

Reacties (10)
26-02-2016, 13:33 door Anoniem
Wie de strijd om de intellectuele dominantie ook gaat winnen (kunstmatige intelligentie tegen de mensheid & algoritmen tegen het natuurlijk brein), kakkerlakken zijn de grote winnaar. Altijd.
26-02-2016, 14:00 door Anoniem
Het IOT kan helemaal niet beveiligd worden.

Het IOT gebruikt IPv6 als fundament. Dat betekend in de praktijk standaard direct aan het publieke internet. De enige laag die er tussen een planeet vol met hackers en het device zit, is de beveiliging die de fabrikant in het product stopt. Die zou dan perfect moeten zijn. En dat is een utopie. Zelfs als specialisten beveiliging van IOT devices aftermarket kunnen verbeteren, is dat onmogelijk vanwege het gigantische aantal dat het IOT moet gaan omvatten.

Het IOT is leuk in theorie. In de praktijk is het een disaster of epic proportion.

De enige manier om straks veilig te zijn in ziekenhuizen, het verkeer of in eigen huis is het met alle macht de opkomst van IOT de nek om draaien. Een betere wereld begint bij jezelf, flikker die cloud thermostaat de deur uit en schaf een exemplaar aan waar je met directe toegang in kan, en waar je zelf de toegangscontole kan regelen. Of nog beter gebruik een van de vele open source projecten op een minicomputer. Zo geef je een signaal af dat we deze rotzooi niet willen en ook niet nodig hebben.

Als er niet nu actie ondernomen word tegen het IOT dan maken we er straks allemaal gedwongen en in draadloze vorm (lora netwerk) deel van uit. Met alle risico's van dien.
26-02-2016, 14:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-02-2016, 14:46 door Anoniem
Heb je een kakkerlak zichzelf zien programmeren en verbeteren? De toekomst is aan kunstmatig intelligente systemen (gesteld natuurlijk dat dergelijke systemen bewustzijn kunnen verwerven).
Als ze nu eens gingen beginnen om het zo eenvoudige internet eens veilig te maken, en dan aan kunstmatige "noem het maar zoals je wil" beginnen.
26-02-2016, 14:55 door Anoniem
"It is popularly suggested that cockroaches will "inherit the earth" if humanity destroys itself in a nuclear war. Cockroaches do indeed have a much higher radiation resistance than vertebrates, with the lethal dose perhaps six to 15 times that for humans. However, they are not exceptionally radiation-resistant compared to other insects, such as the fruit fly."

https://en.wikipedia.org/wiki/Cockroach
26-02-2016, 16:53 door Tubamaniak
IOT, leuk bedacht, echter : 1.) heb je overal netwerkconnectiviteit nodig, waarschijnlijk draadloos. Daarvoor zijn antennes nodig. Aan antennes zitten typisch draden, die ergens naartoe moeten en die éérst moeten worden aangelegd : hetzij netspanning, hetzij netwerk, hetzij beide. Dat is al een kostbare zaak, want het is niet alleen kabeltjes leggen, maar ook overal de brandveilige muren openmaken, kabels leggen en weer brandveilig maken.
2.) Hoe controleer je de functionaliteit van IOT apparaatjes ? Met een managementpakket ? En dat kost geen mankracht ?
3.) Hoe is de beveiliging op allerlei gebied geregeld ? Zit die in de hardware gebakken ? Of zijn we kwetsbaar voor allerlei virussen, malware, power-drainage enzovoorts ?
Bedenk het maar. Er is vast veel ellende uit te halen. En waarom zou de mensheid IOT moeten willen hebben ? Wat is de business-case voor de gebruikers ?
26-02-2016, 17:21 door Anoniem
Door Muria:
Door Anoniem: Wie de strijd om de intellectuele dominantie ook gaat winnen (kunstmatige intelligentie tegen de mensheid & algoritmen tegen het natuurlijk brein), kakkerlakken zijn de grote winnaar. Altijd.

Heb je een kakkerlak zichzelf zien programmeren en verbeteren? De toekomst is aan kunstmatig intelligente systemen (gesteld natuurlijk dat dergelijke systemen bewustzijn kunnen verwerven).
U is bekend met de term "evolutie"?
Ik daag u uit een robot te maken, die alles kan wat een kakkerlak kan, ter grote van 3cm.

Daarnaast wil ik u er op wijzen, dat wij als mensheid, artificial intelligence zijn.
IoT = onze ondergang.


Door Anoniem: "It is popularly suggested that cockroaches will "inherit the earth" if humanity destroys itself in a nuclear war. Cockroaches do indeed have a much higher radiation resistance than vertebrates, with the lethal dose perhaps six to 15 times that for humans. However, they are not exceptionally radiation-resistant compared to other insects, such as the fruit fly."

https://en.wikipedia.org/wiki/Cockroach
U heeft het over ioniserende straling (fall-out). Ik doelde meer het op alle continenten (muv Antarctica) voorkomen en zich aan kunnen passen aan iedere omgeving. Pissebed is er nog zo een trouwens, die winnen ook altijd.
Het fruitvliegje echter, is dermate specialistisch, dat deze niet gaat overleven indien de omgeving niet aan zéér specifieke eisen voldoet.
26-02-2016, 20:43 door Anoniem
In de meeste gevallen gaat het er bij IoT om, dat één of enkele personen over internet communiceren met hun "thingies",
en dat het om kleine datahoeveelheden gaat. Het hoeft daarom niet razendsnel over de lijn te gaan.
Me dunkt dat kleine microcontrollers (die in rap tempo tot steeds meer in staat zijn!) wel in staat zullen zijn om zoiets
te beveiligen. Het hangt hoofdzakelijk van intelligentie/slimmigheid van mensen af of het gaat lukken.

Goeroehoedjes
26-02-2016, 21:19 door karma4
Door Anoniem: U is bekend met de term "evolutie"?
Ik daag u uit een robot te maken, die alles kan wat een kakkerlak kan, ter grote van 3cm.
:<)) Je hebt humor en gevoel voor realisme.
29-02-2016, 17:59 door Anoniem
Ik zit het nut nogsteeds niet in van het internet van dingen,
ze zien nu tog ook al dat het internet zo lek als een mandje is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.