image

Politie gaat dit jaar al drones voor politiewerk inzetten

maandag 11 januari 2016, 09:37 door Redactie, 10 reacties

De politie gaat dit jaar al drones inzetten voor politiewerk, zoals het monitoren van grote mensenmassa's en het oplossen van misdrijven. Dat meldt de NOS. Wanneer de eerste politiedrones zullen vliegen is nog onbekend. De korpsleiding neemt er waarschijnlijk in de loop van dit jaar een besluit over.

"Bij grote evenementen is het belangrijk om te weten hoe druk het is en langs welke routes het publiek loopt. Met drones kun je dat binnen twintig minuten in kaart brengen. Dat bespaart een kostbare politiehelikopter", zegt projectleider drones Casper Steenstra-Praamsma. Op dit moment worden vijftien agenten tot vlieger opgeleid, die waarschijnlijk over enkele maanden hun brevet zullen halen. De politie is tevens van plan om later dit jaar drones aan te schaffen die voor de luchtvaart zijn goedgekeurd.

Martin Hemmer van AKD Advocaten in Rotterdam stelt tegenover de NOS dat het bij evenementen voor bezoekers duidelijk moet zijn dat drones worden ingezet. "Om minder impact te hebben op de privacy, kunnen ook drones ingezet worden met camera's die niet zo gedetailleerd beeld opnemen. Als van minder gedetailleerde beelden gebruik wordt gemaakt, zal de inzet eerder als proportioneel worden gezien."

Volgens Hemmer moet de inzet van drones proportioneel zijn. Er moet ook rekening worden gehouden met de belangen van mensen die niet worden gezocht. Tevens moet de politie middelen gebruiken die zo min mogelijk impact op burgers hebben. In het geval van drones bij evenementen kan dan ook meespelen of de beelden alleen live worden bekeken of ook worden bewaard. In dat laatste geval zal de inzet minder snel als proportioneel worden gezien, zo laat de advocaat weten.

Reacties (10)
11-01-2016, 11:51 door Anoniem
Ik beeldde me net een situatie in waarin de politie'drone' een andere drone* achtervolgt. Het klinkt wel cool en futuristisch. Als amateurvlieger vraag ik me af waarmee ze de lucht in gaan en of het tegen de racers op kan. Sommige fixed-wings voor 150 euro (wat dus nog prima betaalbaar is) halen bijna autoweg-snelheden voor vijf tot tien minuten.

* Ik gebruik het woord drone maar even als UAV in het algemeen. Fout misschien, maar duidelijker voor de meesten.
11-01-2016, 14:49 door Anoniem
"Op dit moment worden vijftien agenten tot vlieger opgeleid..." Beetje vreemd, ik denk dus dat dit geen drones zijn, maar quatrocopters met een camera. Het kenmerk van een drone is juist dat deze zelfstandig opereert en juist geen 'vlieger/piloot/iemand met een afstandbediening' nodig heeft.

Ik denk dus dat de term 'drone' hier verkeerd wordt gebruikt door de korpsleiding en (natuurlijk weer) de NOS. Zodra het vliegt en een camera heeft wordt het meteen 'drone' genoemd, terwijl ze eigenlijk een UAV (unmanned aerial vehicle ) bedoelen....
11-01-2016, 16:53 door Anoniem
Drones heb ik afgelopen zomer al boven (ons) Eindhoven zien vliegen, zelfs twee. Maar dat waren geen copter(tjes), mogelijk weer 'andere' (met de militaire basis Welschap in het achterhoofd?!).

GreetZ,
Lafolie
11-01-2016, 16:56 door Anoniem
Dus als ik het goed begrijp zal in een nabije toekomst een politie drone voor mijn raam kunnen hangen om naar binnen te kijken, omdat dit nu ook mag vanaf de straat, alleen woon ik twee hoog. Of krijg ik eerders een sirene en zwaailicht voor me raam die mij verzoekt om mijn ID te tonen en deze te laten scannen.. Fantasie sure, maar langzaam aan wordt het van de nu genoemde smoes door gedrukt naar survailance onder het mom van Terrorisme, Criminaliteit etc etc.

Zo ging het ook met de ID plicht, was voor terrorisme, toen werd draagplicht heel stilletjes omgezet in toonplicht en de twee jarige evaluatie die zou komen.... nooit gebeurd. Dus dit soort berichten over politie met drones zou je als normaal denkend mensen de genoemde scenarios niet moeten of kunnen uitsluiten.
11-01-2016, 19:20 door karma4
Door Anoniem: Ik denk dus dat de term 'drone' hier verkeerd wordt gebruikt door de korpsleiding en (natuurlijk weer) de NOS. Zodra het vliegt en een camera heeft wordt het meteen 'drone' genoemd, terwijl ze eigenlijk een UAV (unmanned aerial vehicle ) bedoelen....
synoniemen homoniemen taal staat er bol van https://jandirksnel.wordpress.com/tag/drone/
UAV en drone worden als symoniemen gezien ook op https://nl.wikipedia.org/wiki/Onbemand_luchtvaartuig het woord drone is nederlands/inheems in tegenstelling tot UAV dat een engelstalige afkorting is. Onbemand Vliegend Object OVO gaat hem niet worden niet zo min als UFO (unmanned flying object) .
11-01-2016, 19:48 door Anoniem
De verengelsing van de Nederlandse taal is sowieso een gebed zonder end.
11-01-2016, 20:15 door Anoniem

UAV en drone worden als symoniemen gezien ook op https://nl.wikipedia.org/wiki/Onbemand_luchtvaartuig het woord drone is nederlands/inheems in tegenstelling tot UAV dat een engelstalige afkorting is. Onbemand Vliegend Object OVO gaat hem niet worden niet zo min als UFO (unmanned flying object) .

UAV Unmanned Airial Vehicle ~> Onbemand Vliegend Voertuig OVV

;P no offence
11-01-2016, 21:52 door Anoniem
Door Anoniem: Ik beeldde me net een situatie in waarin de politie'drone' een andere drone* achtervolgt. Het klinkt wel cool en futuristisch. Als amateurvlieger vraag ik me af waarmee ze de lucht in gaan en of het tegen de racers op kan. Sommige fixed-wings voor 150 euro (wat dus nog prima betaalbaar is) halen bijna autoweg-snelheden voor vijf tot tien minuten.

* Ik gebruik het woord drone maar even als UAV in het algemeen. Fout misschien, maar duidelijker voor de meesten.
Raven RQ 11B https://nl.wikipedia.org/wiki/AeroVironment_RQ-11_Raven en grote broer ScanEagle https://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_Insitu_ScanEagle

Die Raven is ongeveer vergelijkbaar met wat jij aanschaffen kunt, die ScanEagle is van Boeing, en kan 24u lang op een kilometer of 6 hoog vliegen.
Beide zijn overigens strikt bedoeld voor militair gebruik, de Nederlandse overheid is de enige (voor zover mij bekend) die haar burgers als vijandelijke militairen beschouwt.


Door Anoniem: "Op dit moment worden vijftien agenten tot vlieger opgeleid..." Beetje vreemd, ik denk dus dat dit geen drones zijn, maar quatrocopters met een camera. Het kenmerk van een drone is juist dat deze zelfstandig opereert en juist geen 'vlieger/piloot/iemand met een afstandbediening' nodig heeft.

Ik denk dus dat de term 'drone' hier verkeerd wordt gebruikt door de korpsleiding en (natuurlijk weer) de NOS. Zodra het vliegt en een camera heeft wordt het meteen 'drone' genoemd, terwijl ze eigenlijk een UAV (unmanned aerial vehicle ) bedoelen....
Het betreft hier toch echt military-grade UAV's.
Dat ze daar ook maar wat mee prullen spreekt voor zich: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/04/10/drone-piloten-niet-goed-opgeleid


Door karma4: ... het woord drone is nederlands/inheems in tegenstelling tot UAV dat een engelstalige afkorting is.
Drone is zeker geen Nederlands woord, het komt van het Engelse 'to drone' wat zoveel betekent als "dreunen" (letterlijk) of "brommen" (betere vertaling in deze context).
U(nmanned) A(erial) V(ehicle) is de correcte term, drone spreektaal, beide zijn leenwoorden.
Maar zelfs de "Bond Tegen Leenwoorden" (ja die bestaat echt!) heeft géén Hollands alternatief: http://bondtegenleenwoorden.nl/D.html
12-01-2016, 02:34 door Anoniem
Daar gaat onze geld.
23-03-2016, 12:32 door No Jesus, no security
Wat we er ook van vinden, het gaat niets uitmaken. Zolang de criminaliteit doorgaat en we naar de overheid wijzen om ons te beschermen, zullen dit soort plannen blijven komen. Iedereen wil veiligheid, maar niemand wil dat er op hem of haar gelet wordt, ofwel wil dat de overheid hem/haar moet vertrouwen. Zo werkt het niet, er zullen altijd mensen zijn die onbetrouwbaar zijn. Dus ontkom je niet aan dit soort plannen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.