image

Eerste hostingproviders op AbuseHUB aangesloten

maandag 4 april 2016, 10:15 door Redactie, 4 reacties

De eerste Nederlandse hostingproviders zijn aangesloten op AbuseHUB, een gezamenlijk initiatief van ISPConnect, de Dutch Hosting Provider Association en Abuse-IX om gezamenlijk tegen abuse en cybercrime op internet op te treden. De samenwerking is onderdeel van het project "Nederland schoon", een samenwerking van de internetsector, overheid, wetenschap en toezichthouders om cybercrime uit Nederland te weren.

In 2012 is de Vereniging Abuse Information Exchange opgericht waaraan een groot aantal internetproviders deelneemt. Met de oprichting en de realisatie van een AbuseHUB wordt het tijdig signaleren en uitwisselen van informatie over cyberaanvallen gefaciliteerd en wordt het volgens de initiatiefnemers cybercriminelen moeilijk gemaakt hun praktijken uit te oefenen. Het programma werd eerder ingezet om besmette thuiscomputers van klanten van internetproviders te detecteren. Nu hebben de Nederlandse hosting- en cloudproviders zich bij het initiatief aangesloten.

In januari is er een eerste groep met het AbuseHUB-pilotprogramma gestart. "AbuseHUB stelt ons in staat om zonder handmatige interventie onze klanten op een snelle en doeltreffende manier te wijzen op potentiële beveiligingsrisico's en/of misbruik van hun meest kritische infrastructuur", zegt Lennert den Teuling van ISPConnect-lid PCextreme. De komende maanden zal de pilot worden voortgezet. Het streven is om het merendeel van de bij DHPA en ISPConnect aangesloten hosting- en cloudbedrijven op AbuseHUB aan te sluiten.

Reacties (4)
04-04-2016, 13:05 door Anoniem
Rare naam AbuseHUB
Het suggereert juist een connectie met misbruik, allemaal aan de Abuse.
De Anti-AbuseHUB, een No- of None AbuseHUB was logischer en meer te begrijpen geweest.

Tenzij je vooruit denkt, met betrekking tot terughack activiteiten bijvoorbeeld?
De verhalen zijn positief. Lennert den Teuling van ISPConnect lid PCextreme hier over: "AbuseHUB stelt ons in staat om zonder handmatige interventie onze klanten op een snelle en doeltreffende manier te wijzen op potentiële beveiligingsrisico's en/of misbruik van hun meest kritische infrastructuur. De hoeveelheid werk die AbuseHUB bespaart en de relatief lage kosten die dit met zich meebrengt zorgen er voor dat er gemakkelijk een business case te maken valt. Daarnaast is het een extra service naar je klanten toe."
Het is maar afwachten waar die gekoppelde infrastructuur toe gaat leiden en wie er via dit netwerk ook een ander stukje automatische service naar de klant gaat brengen als de hack en tap wet erdoor komt.
Het begrip potentiële beveiligingsrisico's en 'cybercrime' is een begrip waar je van alles onder kan vatten, als burgerhackende overheid.
04-04-2016, 14:32 door Anoniem
Door Anoniem: Rare naam AbuseHUB
Het suggereert juist een connectie met misbruik, allemaal aan de Abuse.
De Anti-AbuseHUB, een No- of None AbuseHUB was logischer en meer te begrijpen geweest.

Het heet ook de abuse desk bij providers. Het gebruikte e-mail adres is vaak abuse@provider.

Dat is abuseHUB (als HUB waar alle abuse afdelingen samenwerken) een goede naam.

Peter
04-04-2016, 16:06 door Anoniem
Uiteraard alleen zinvol bij het obsolete HTTP protocol.
05-04-2016, 08:50 door Anoniem
> Uiteraard alleen zinvol bij het obsolete HTTP protocol.

/dev/zero > /dev/sense
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.