image

Wapenhandelaren gepakt na ontsleutelen BlackBerry-berichten

dinsdag 26 april 2016, 12:20 door Redactie, 5 reacties

In Groot-Brittannië zijn verschillende wapenhandelaren opgepakt nadat versleutelde berichten die de mannen via hun BlackBerry verstuurden door de Britse politie werden ontsleuteld. De mannen waren al in het vizier van de National Crime Agency (NCA) gekomen.

Om de versleutelde communicatie van de mannen te onderscheppen werd de hulp van de Canadese politie ingeschakeld. "BlackBerry-telefoons uitgerust met de PGP-encryptiesoftware werden naar de Canadese Mounties gestuurd om te worden ontsleuteld, om zo de berichten van de mensen te onderscheppen", aldus de Britse krant de Guardian. Uiteindelijk kon de Britse politiedienst de berichten van de criminelen afluisteren.

Daaruit bleek dat de mannen wapens hadden gekocht en ontvangen. Kort hierna werden de bendeleden opgepakt, waarvan er nu twee zijn veroordeeld. Eerder verscheen al het nieuws dat de Canadese politie over de decryptiesleutel van BlackBerry zou beschikken, waardoor versleutelde berichten in een moordzaak konden worden ontsleuteld.

Reacties (5)
26-04-2016, 13:35 door potshot
meld dit dan niet stelletje malloten bij de politie..nu is elk voordeel die er was weer weg om criminelen te kunnen pakken.
26-04-2016, 13:48 door Anoniem
Dus het is nu 100% duidelijk dat de Canadezen de enterprise key hebben van RIM waarmee ze elke BB kunnen decrypten...
26-04-2016, 16:03 door Anoniem
Door potshot: meld dit dan niet stelletje malloten bij de politie..nu is elk voordeel die er was weer weg om criminelen te kunnen pakken.

Nee, dat is malloot. Iedereen heeft recht op een eerlijk proces, en een onderdeel daarvan is dat de aanklager ten alle tijden zich zal moeten verantwoorden hoe de bewijsvergaring tot stand is gekomen. Anders krijg je dit soort dingen: https://www.security.nl/posting/469000/Advocaten+hekelen+gebruik+keylogger+in+Amanda+Todd-zaak
26-04-2016, 20:47 door karma4
Door Anoniem: Nee, dat is malloot. Iedereen heeft recht op een eerlijk proces, en een onderdeel daarvan is dat de aanklager ten alle tijden zich zal moeten verantwoorden hoe de bewijsvergaring tot stand is gekomen.
De bewijsvoering in deze zaak is de wapenhandel. Hoe de mensen / contacten in beeld zijn gekomen is minder relevant. Voor je het weet bescherm je de privacy van criminelen waarbij de privacy van de gewone man aan alle kanten geschonden wordt.
Als de inhoud aard en van de gesprekken dan wel de contacten van belang zijn dan is degelijke bewijsvoering (herkomst hoe ontsloten van belang en mag niet ontbreken. Zoiets lijkt me wel te spelen met dit soort zaken. Alleen mist het in het verhaal van wie die BB''s waren die de messages konden ontvangen. Ze waren niet van de genoemde gepakte mannen.
Die werkten vroljjk verder met de hunne.

Doet me denken aan die zaak in Nijmegen en beweringen van de NFI dat bij de BB berichten kunnen.
27-04-2016, 10:22 door wizzkizz
Door Anoniem: Dus het is nu 100% duidelijk dat de Canadezen de enterprise key hebben van RIM waarmee ze elke BB kunnen decrypten...
Waaruit maak jij dat op dan?
Enterprise = BES = eigen sleutelmateriaal van bedrijven
PGP = opensource versleuteling = geen masterkey aanwezig.

Het lijkt mij waarschijnlijker dat ze bij het in beslag nemen ook meteen RAM-images hebben gemaakt, waar de (restanten van) de encryptiesleutels in te vinden waren. Of van een disk-image. Of een combinatie. Of ...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.