image

Adblock Plus komt met betaalmogelijkheid voor online content

dinsdag 3 mei 2016, 15:42 door Redactie, 9 reacties

De populaire adblocker Adblock Plus zal binnenkort een mogelijkheid introduceren waardoor gebruikers voor content op websites kunnen betalen, zo laten de ontwikkelaars weten. Dit zou de websites deels kunnen compenseren voor de inkomsten die ze mislopen doordat bezoekers advertenties blokkeren.

De ontwikkelaar van Adblock Plus, het Duitse Eyeo, is hiervoor een samenwerkingsverband met het Zweedse Flattr aangegaan. Adblock Plus-gebruikers kunnen straks aangeven hoeveel geld ze willen geven aan de websites die ze bezoeken. Flattr en Adblock Plus houden 10% van de inkomsten die het programma oplevert en zullen dit onderling verdelen, zo meldt de Wall Street Journal vandaag.

De resterende inkomsten zullen onder de uitgevers worden verdeeld, gebaseerd op de websites waar gebruikers het meest aan zijn gehecht. Daarbij zal er een algoritme worden ontwikkeld om te bepalen hoe dit kan worden gemeten, buiten alleen de tijd om die op een website wordt doorgebracht. Het programma zal later dit jaar voor alle Adblock Plus-gebruikers beschikbaar worden. Websites en uitgevers moeten zich bij Flattr aanmelden om de betalingen te kunnen ontvangen.

Reacties (9)
03-05-2016, 15:56 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-05-2016, 16:00 door Anoniem
Door MAC-user: Je moet ook geen Adblock Plus nemen.
Wat dan wel, en waarom?
03-05-2016, 16:45 door Anoniem
Ik merk sinds een kleine anderhalve week dat er opeens meer reclame op websites door ABP wordt door gelaten dan normaal het geval was en verdomd irritant is. Mocht iemand nog andere alternatieven (Firefox etc etc) hebben, dan hoor ik deze graag :)
03-05-2016, 16:47 door Anoniem
"gebaseerd op de websites waar gebruikers het meest aan zijn gehecht. Daarbij zal er een algoritme worden ontwikkeld om te bepalen hoe dit kan worden gemeten"
Ik weet niet waar die informatie vandaan wordt gehaald (worden de nummers 1 van gebruikers doorgestuurd of de frequentie/populariteit per gebruiker).
Ik zie big data en privacy issues.

Laat ze eerst maar uitleggen hoe dit werkt voor ik ga betalen voor een (potentiële) privacyinbreuk.
03-05-2016, 16:58 door Anoniem
Je dient ze helegaar niet te compenseren, dat ABP wordt gedraait is een oorzaak voor geweest... Jammer dat het zo is dat toen men op de blaren mocht gaan zitten, het te laat is om ze echt te laten genezen... maar daarvoor wijs ik naar degene die nooit eerder zalf heeft aangebracht.
03-05-2016, 21:01 door waaromdan
Door Anoniem:
Door MAC-user: Je moet ook geen Adblock Plus nemen.
Wat dan wel, en waarom?
uBlock Origin:
https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/ublock-origin/
04-05-2016, 02:40 door Anoniem
Dat wordt overstappen!
04-05-2016, 10:31 door Anoniem
Waarom zijn we ook al weer overgestapt op ad blokkers? Was het niet omdat reclames vreselijke irritante dingen begonnen te worden. Er is ook een tijdje geweest dat reclame in popups kwamen. Gelukkig blokkeren browsers popups tegenwoordig. Reclame zo als het nu is, is irritant kost veel download tijd en brengt regelmatig allerlei troep mee. Misschien als reclame uitingen wat minder agressief waren geweest dat ad blokkers nu niet zo populair waren geweest.
Enkele sites die ik een warm hart toe draag staat mijn ad blokker wat minder strak. Misschien moet er een hartje bij komen zodat je bepaalde sites wel de inkomsten kan gunnen.

Ben al een tijdje af van Adblock Plus en gebruik uBlock Origin met uMatrix (als vervanger van Noscript en Ghostery)
06-05-2016, 16:05 door Anoniem
Het is al eerder geprobeerd, gratis content. Toen werkte het ook al niet !
In theorie zou het zo moeten zijn dat als er advertenties om content heen staan je dat hebt te tolereren als consument. Als de advertenties je te gortig worden moet je weg blijven van de site. Dat is de beste manier. Ik zeg bewust 'in theorie'.. Ik moet bekennen dat ik daar niet consequent in ben, want ik heb zelf ook een adblocker meedraaien. Als site beginnen te mekkeren over het gebruik van een adblocker, ben ik alsnog weg.

Dit gedrag geeft echter wel een vertekend beeld naar de site-eigenaren, want het bezoek wordt wel geregistreerd. Eigenlijk helpen de adblockers dus indirect het probleem in stand te houden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.