image

Duitse overheid lanceert testplan voor veiligheid routers

woensdag 4 mei 2016, 14:49 door Redactie, 2 reacties

Om ervoor te zorgen dat routers die particulieren en kleine bedrijven aanschaffen veilig zijn heeft het Bundesamtes für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, vandaag een uitgebreid testplan (pdf) voor breedbandrouters gelanceerd.

Het testplan, dat vooral voor internetproviders en fabrikanten is bedoeld, beschrijft waar een veilige router aan moet voldoen. Op deze manier kunnen potentiële kopers eenvoudiger modellen op het gebied van veiligheid met elkaar vergelijken. Volgens het BSI is de veiligheid van een router een belangrijk onderdeel bij het kiezen van een bepaalde fabrikant of type. De Duitse federale regering heeft onlangs de zogenoemde routerverplichting afgeschaft. Daardoor kunnen Duitse internetgebruikers straks zelf kiezen welke modem en welke router ze op hun breedbandaansluiting willen gebruiken.

"Routers zijn een centraal onderdeel in de digitalisering en netwerken. Ze vormen het hart van het thuisnetwerk, maar beschermen op hetzelfde moment tegen internetrisico's. Door de afschaffing van de routerverplichting in agustus van dit jaar hebben internetgebruikers meer keuze bij het kiezen van hun router. Gebruikers moeten hier gebruik van maken door naar de veiligheid te kijken bij het kiezen van een router", aldus Arne Schönbohm, hoofd van het BSI.

In het testplan worden verschillende onderdelen behandeld, zoals de aanwezigheid van beveiligingsmaatregelen. Zo moet elke router volgens het BSI over een firewall beschikken en mag er standaard geen portforwarding zijn ingeschakeld. Daarnaast worden verschillende aanbevelingen gedaan, zoals de aanwezigheid van een automatische updatefunctie. Verder bevat het testplan voorbeelden van veelvoorkomende kwetsbaarheden en aanvalsscenario's.

Reacties (2)
04-05-2016, 22:56 door Anoniem
Mag onverwijld vertaald en hier voorgesteld worden voor wetgeving.
09-05-2016, 13:11 door PJW9779
Door Anoniem: Mag onverwijld vertaald en hier voorgesteld worden voor wetgeving.

Dan kun je lang wachten en heb je nóg niets.
Simpelste oplossing : opnemen in TüV-keuring.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.