image

Japanse telecombieder laat telefoons in het geheim volgen

vrijdag 20 mei 2016, 10:16 door Redactie, 11 reacties

De Japanse telecomaanbieder NTT Docomo heeft vijf nieuwe smartphonemodellen aangekondigd waarvan de locatie door opsporingsdiensten is te volgen zonder dat gebruikers hier weet van hebben. Het gaat om gps-gegevens die via de gps-locator op het toestel worden opgevraagd.

Op dit moment geven de smartphones nog een waarschuwing als de gps-locator op afstand wordt ingeschakeld. Voorheen waren telecomaanbieders wettelijk verplicht om de toestemming van gebruikers te vragen voordat dergelijke gegevens met de overheid konden worden gedeeld. Vorig jaar liet de overheid deze regel echter vallen. Daarop besloot NTT Docomo nieuwe modellen te ontwikkelen die in het geheim kunnen worden gevolgd. Het gaat om de Xperia X Performance, de Galaxy S7 Edge, de Aquos Zeta, de Arrows SV en de Disney Mobile.

Voor smartphones die al in omloop zijn zal een software-update verschijnen om de gps-locatiegegevens zonder toestemming door te geven. "Dit is een grote schending van de privacy", zegt advocaat Tsutomu Shimizu tegenover de Japan Times. "Locatiegegevens zijn erg privé omdat het de bewegingen van mensen laat zien." Volgens Shimizu is het illegaal voor telecomaanbieders om dergelijke informatie zonder toestemming van gebruikers door te geven.

Reacties (11)
20-05-2016, 11:13 door Anoniem
Dacht dat regelmatig updaten altijd meer bescherming bood maar in dit geval dus niet .
20-05-2016, 11:39 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-05-2016, 11:59 door Anoniem
Het gaat steeds verder haha. Ik denk dat we straks maar een signaal blokkerende tas,koffer e.d. moeten hebben. Google bijvoorbeeld maar op KILLYOURPHONE. [/aluhoedje]
20-05-2016, 12:12 door Anoniem
De kat de telefoon aanbinden,....
20-05-2016, 12:54 door Anoniem
Taxus: Het schijnt dat OBL een satphone gebruikte tot hij zich realiseerde dat het DoD het systeem had opgekocht, ironisch was het nav. de aanslag op de USS Cole in Aden (toegeschreven aan dezelfde OBL) dat de Amerikanen zich enigszins in paniek realiseerden dat ze wat communicatie probleempjes hadden, toen hebben ze inderhaast het bijna failliete Iridium satelliet systeem van Motolola opgekocht.
20-05-2016, 14:03 door Anoniem
De Japanse telecomaanbieder NTT Docomo heeft vijf nieuwe smartphonemodellen aangekondigd waarvan de locatie door opsporingsdiensten is te volgen zonder dat gebruikers hier weet van hebben. Het gaat om gps-gegevens die via de gps-locator op het toestel worden opgevraagd.

Lol, dat kan men doen met vrijwel iedere telefoon, door de telefoon uit te peilen. Indien justitie een crimineel met een GPS in de gaten houdt, dan tracken ze ook waar deze uithangt (indien deze de telefoon niet uitschakelt of thuis laat natuurlijk). Het tracken van mobieltjes door opsporingsdiensten is niet bepaald iets nieuws.
20-05-2016, 14:04 door Anoniem
osama bin laden had daar een mooie oplossing voor: hij gaf zijn telefoon aan iemand anders en intussen vluchtte hij de bergen uit.

Dat was toch de leider van die groep die volgens de CIA nauwelijks traceerbaar was omdat ze geen gebruik maakten van mobieltjes, internet en andere traceerbare communicatie middelen ? ;)
20-05-2016, 14:43 door Anoniem
Pffff .. waarom moet het altijd zo moeizaam en stapje voor stapje ?
Als ze nu meteen iedereen met een smartphone een echte grote update geven dan zijn we van de pijn af .

Een update dus die niet alleen de gps op commando laat inschakelen maar ook de microfoon en de camera .
Ongemerkt de telefoon zijn hele inhoud aan data laten uploaden naar een server naar keuze zou ook mooi meegenomen zijn .
20-05-2016, 14:48 door Anoniem
Wees gerust , tis alleen in geval van aardbevingen en andere rampen zodat ze je terug kunnen vinden .
Iedereen is altijd direct zo achterdochtig :p

https://www.nttdocomo.co.jp/english/info/disaster/disaster_board/index.html
20-05-2016, 17:56 door vertelheteens
Goede zaak er is toch niemand meer te vertrouwen
21-05-2016, 09:11 door Anoniem
Een smartphone kun je verliezen,waar om niet gelijk bij geboorte een chip in je arm, doen ze ook bij dieren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.