image

Adblock Plus in beroep tegen uitspraak Duitse rechter

vrijdag 24 juni 2016, 13:32 door Redactie, 7 reacties

De ontwikkelaar van de populaire browserexensie Adblock Plus gaat in beroep tegen een uitspraak van de Duitse rechter die bepaalde dat het advertenties van de Duitse uitgever Axel Springer gratis moet whitelisten. De uitspraak volgt in een serie van rechtszaken waarbij Duitse uitgevers het gebruik van adblockers wilden verbieden. De Duitse rechters oordeelden steeds dat het gebruik van dergelijke software legaal is.

Axel Springer ging daar tegen in beroep. Wederom oordeelde de rechter dat internetgebruikers vrij zijn om adblockers te installeren. De Duitse uitgever had ook een tweede verzoek bij de rechter neergelegd, namelijk het verbieden van adblockers als die adblockers bepaalde advertenties toestaan en vereisen dat uitgevers hiervoor moeten betalen. Volgens de advocaten van Springer is dit oneerlijke concurrentie en de rechter ging hierin mee.

Whitelisting

Adblock Plus heeft een zogeheten 'Acceptable Ads Initiative' waarbij alleen advertenties worden toegestaan die aan bepaalde eisen voldoen. Grote uitgevers, zoals Springer, moeten betalen om op deze whitelist terecht te komen. Door de uitspraak moet Adblock Plus nu de manier waarop het whitelisting aan Axel Springer aanbiedt veranderen en de uitgever, in het geval de advertenties aan de gestelde eisen voldoet, gratis whitelisten. De ontwikkelaar van Adblock Plus gaat dan ook bij het Duitse hooggerechtshof in beroep en verwacht dat de uitspraak hier ongedaan zal worden gemaakt.

Reacties (7)
24-06-2016, 14:18 door Skizmo
Adblock Plus is een fucking oplichter... ben blij dat er nu andere blockers zijn.
24-06-2016, 14:30 door johanw
Dus vanaf nu zijn alle advertenties van Axel Springer onacceptabel? Er is altijd wel iets aan te vinden als je goed zoekt.

Ik gebruik sowieso een fatsoenlijke adblocker die alle blockt. De enige acceptabele ad is een geblockte ad.
24-06-2016, 14:38 door Anoniem
Enige advertenties die acceptabel zouden moeten zijn:

geen links
geen scripts
geen gifs
geen filmpjes
geen musiek

Dus heel simpel, een advertentie op een webpagina van een krant moet er uitzien als in de krant.
24-06-2016, 15:18 door Anoniem
Sinds de commercialisering van Adblock plus zijn de mensen die beter weten natuurlijk al lang overgestapt op uBlock origin, totdat die ook hun populariteit te gelde gaan maken en dan komt er wel weer een ander groepje dat een goede plugin maakt, de EFF bijvoorbeeld heeft ook een leuke tool met een iets andere insteek.
24-06-2016, 16:55 door Anoniem
Wie de tekst goed leest, zal ook tot de overtuiging komen, dat die laatste uitspraak van de rechter logisch en terecht is.
Immers niet de gebruiker van Adblock Plus bepaalt welke advertenties wel zichtbaar mogen zijn, maar de eigenaar van de Adblock Plus, die daar dan wel geld voor wil hebben. Het is gewoon een vorm van afpersing, en hun geloof in een hoger beroep uitspraak in hun voordeel lijkt mij misplaatst.
24-06-2016, 21:52 door quikfit
@Anoniem 15.18.... ;-)
25-06-2016, 19:00 door Anoniem
Ik gebruik sinds kort Adguard samen met noscript op Firefox browser en dat bevalt mij goed.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.