image

Verkeersovertreders vaker naar Digitaal Loket van CJIB

dinsdag 28 juni 2016, 10:06 door Redactie, 2 reacties

Bestuurders die een verkeersovertreding begaan maken vaker gebruik van het Digitaal Loket van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), zo laat het Openbaar Ministerie vandaag weten. Na de officiële opening in juni vorig jaar is het aantal bezoekers per week van 4.000 naar 30.000 gestegen.

Verkeersovertreders kunnen via het Digitaal Loket zien of er nog een boete openstaat en bijvoorbeeld de flitsfoto bekijken. Ook kunnen de relevante documenten worden gecontroleerd. Verder is het mogelijk om de verkeersboete via iDeal te betalen of in hoger beroep te gaan. Inmiddels verloopt 80% van de foto-opvragen via het Digitaal Loket en wordt 46% van de beroepen bij de officier van justitie digitaal ingediend.

Het CJIB heeft het afgelopen jaar verschillende aanpassingen doorgevoerd. Zo is het Digitaal Loket geschikt gemaakt voor smartphones en tablets, wat volgens het OM voor een toenemend aantal bezoekers heeft gezorgd. Dit jaar zal het voor gebruikers mogelijk worden gemaakt om de betaling van de boete via iDeal in te plannen en wordt het Digitaal Loket nog deze zomer toegankelijk voor buitenlandse overtreders. België gaat als eerste land er gebruik van maken waarna andere landen volgen.

"Doordat de informatie over overtredingen digitaal toegankelijk is geworden, is de handhaving transparanter en makkelijker controleerbaar. Hiermee levert het Digitaal Loket een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de digitale dienstverlening van de overheid", aldus het Openbaar Ministerie. Inloggen op het Digitaal Loket gebeurt via DigiD. Hoe verkeersovertreders in andere landen straks zullen inloggen is nog niet bekendgemaakt.

Reacties (2)
28-06-2016, 11:19 door Anoniem
Laten we hopen dat het nu wat beter werkt dat vroeger.

Een paar jaar geleden reed een familielid eens door een flitspaal wat volgens opgave 50 km/h heette te zijn. Bij het bekijken van de foto's van Google streetview stonden borden van 70 km/h. Helaas was mijn familielid niet ter plaatse op de hoogte van deze veranderingen en kreeg de bekende CJIB-bon. Maar omdat hij in Portugal woonde, zond het CJIB de bon vanuit Nederland naar Portugal. Daar kwam het bij familie terecht die er niets mee kon en stuurde het weer terug naar mij in Nederland. Omdat mijn familielid op dat moment in de Verenigde Staten verbleef kon de bon niet direct betaald worden en dus heb ik het moeten voorschieten.

Maar nu de opvraag van de flitsfoto, dat is toch een verhaal apart.
Op de bon stond een telefoonnummer om de flitsfoto op te vragen, want ik had enige vragen over wat ik op streetview had aangetroffen. De foto's op streetview zijn verouderd, maar ik wilde zekerheid hebben. Ik niet lui, ik bel dat nummer. Werd aan de andere kant van de lijn doodleuk beweerd dat ik de foto alleen binnen een bepaald uur van de dag kon opvragen, alhoewel dit niet op het formulier stond aangegeven (!) Ik heb de dame aan de lijn verteld dat ik van zulks niets wist. In de tussentijd maak je wel telefoonkosten omdat een of andere ambtenaar niet communiceert.

Een beetje verbouwereerd heb ik daarop maar besloten de foto te laten rusten (wie weet wat je voor opmerkingen krijgt als je eindelijk de juiste persoon aan de lijn hebt!) en heb de boete betaald voor mijn familielid die - op dat moment dus - in het buitenland verbleef.

Moraal van het verhaal: ook de personen die niets te maken hebben met het CJIB kunnen alsnog van kastje naar de muur worden gestuurd. Hopelijk is dat nu voorbij.
28-06-2016, 17:19 door Anoniem
Ik heb eens een boete van 99 euro moeten betalen,dat heb ik ook op deze manier ingediend.
Tja beroep had geen zin,omdat ik geen foto had van de plaats van de overtreding en of een verkeersbord wat mij de boete opleverde er daadwerkelijk stond.
Als ik kon bewijzen of dat bord er stond dan had ik ook betaald.
Nu heb ik ook natuurlijk betaald,tegen verdere scanties.
Maar toch zou ik het pretttig vinden omdat ik nergens naar mijn weten geflitst zou zijn,of ben aangehouden,of de boete terecht was.
Want iedereen heeft recht op verweer,en in deze situatie is het wel heel moeilijk geweest om eventuweel in verweer te kunnen gaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.