image

Terreurdreiging Nederland blijft onveranderd substantieel

maandag 11 juli 2016, 12:21 door Redactie, 17 reacties
Laatst bijgewerkt: 11-07-2016, 14:26

Hoewel er geen concrete aanwijzingen voor een terreuraanslag in Nederland zijn blijft de terreurdreiging onveranderd substantieel, zo heeft de Nationaal Coördinator Veiligheid en Terrorismebestrijding (NCTV) in een nieuw dreigingsbeeld vandaag bekendgemaakt.

"Hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn dat terroristische netwerken voorbereidingen treffen voor het plegen van aanslagen in Nederland, is er sinds eind 2015 wel een toenemend aantal verbanden met Nederland vastgesteld in onderzoek naar grensoverschrijdende netwerken en aanslagcellen", zo staat in het 42ste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van de NCTV (pdf). In Europese landen kunnen volgens de NCTV wel op korte termijn nieuwe aanslagen plaatsvinden.

Extra dreigingsniveau

Met ingang van het nieuwe dreigingsbeeld is het systeem van dreigingsniveaus aangepast, zodat ze volgens de NCTV beter op de toekomst zijn voorbereid. De dreigingsniveaus worden voortaan aangegeven met de nummers 1 (laagste niveau) tot en met 5 (hoogste niveau). De ernst van de huidige reële dreiging is niet veranderd. Daarom blijft het niveau gehandhaafd op substantieel, niveau 4 van op een schaal van 5 in het aangepaste systeem.

Actieprogramma

Als onderdeel van de aanpak van het jihadisme in Nederland heeft het Kabinet een actieprogramma opgesteld. Dit actieprogramma omvat verschillende wetsvoorstellen waaronder het wetsvoorstel computercriminaliteit III. Volgens het kabinet zijn er nu onvoldoende mogelijkheden om bijvoorbeeld wachtwoorden te achterhalen, versleuteling van gegevens ongedaan te maken en illegale acties van terroristische organisaties op het internet tegen te gaan.

Het wetsvoorstel geeft het Openbaar Ministerie en politie de bevoegdheid om heimelijk onderzoek te doen in computers van criminelen of terroristen en - indien nodig - gegevens vast te leggen of ontoegankelijk te maken. Daarbij gaat het niet alleen om het ontoegankelijk maken of het vastleggen van gegevens maar ook om observatie en het aftappen van communicatie.

Reacties (17)
11-07-2016, 13:06 door Anoniem
In mijn optiek is de dreiging verkeerd ingeschaald. We zitten al jaren op niveau 'substantieel' maar er is al jaren niets ernstig gebeurd.

Het niveau kan beter naar 0 of 1 met een tijdelijke uitschieter naar 2.

Het huidige niveau is als de jongen die altijd 'brand' riep. Op het moment dat er dan werkelijk iets aan de hand is dan luistert niemand meer en dan zijn de gevolgen groter (meer doden) dan nodig. En ik mag hopen dat dat nu niet het doel is van de NCTV.

"We zijn altijd in oorlog met Eurasia"
11-07-2016, 13:25 door Anoniem
Wat heeft dit nog met computersecurity te maken?
Jullie gaan steeds meer falen op deze site.

U bent bij deze officieel uitgeroepen tot B- site.
11-07-2016, 13:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-07-2016, 13:59 door potshot
Door OpenXOR: Substantieel, geen concrete aanwijzingen, toenemend aantal verbanden,... ja, daar kunnen we wat mee.
als ze alles wisten was er geen dreiging slimpie..want dan waren alle verdachten opgepakt.
maar wat ze ook zeggen jij weet altijd wel wat te mekkeren heh?
11-07-2016, 14:11 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 11-07-2016, 14:13
[Verwijderd]
11-07-2016, 15:01 door Anoniem
Natuurlijk is de dreiging niet hoog , de grootste terroristische dreiging gaat uit van Amerika , en laten we daar nou net een loopjongen van zijn .
11-07-2016, 15:06 door Overcome
Door Anoniem: Wat heeft dit nog met computersecurity te maken?
Jullie gaan steeds meer falen op deze site.

U bent bij deze officieel uitgeroepen tot B- site.

Het staat u geheel vrij om deze site nooit meer te bezoeken. Iedereen blij en zo te zien ook beter voor uw hart.
11-07-2016, 15:32 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-07-2016, 15:58 door Anoniem
Dit geouwehoer zegt mijn, onveranderd, helemaal niets.
11-07-2016, 17:09 door Anoniem
Door Bert Linux:
Door potshot:
Door OpenXOR: Substantieel, geen concrete aanwijzingen, toenemend aantal verbanden,... ja, daar kunnen we wat mee.
als ze alles wisten was er geen dreiging slimpie..want dan waren alle verdachten opgepakt.
maar wat ze ook zeggen jij weet altijd wel wat te mekkeren heh?

Hoe kan dat nou, wanneer alle verdachten altijd bekenden blijken te zijn van de politie.
Waarom liepen ze dan nog rond, dus waren ze al verdacht. Anders ben je geen bekende van de politie.

Mij kennen ze b.v. helemaal nergens van als ze mij zouden aanhouden of ergens voor zouden oppakken.

Dat denk jij... het kan wel zo zijn dat jij hun niet kent. Maar dat is wat anders. Bovendien, als ze je vier keer aangehouden hebben voor rijden zonder licht op je fiets ben je ook een bekende. En als je vier keer aangehouden bent voor controle en ze vinden niks, ook.

Als ze alle lui die ze *ergens van kennen* oppakken en vastzetten dan wordt het wel lekker rustig op straat.
11-07-2016, 18:03 door Anoniem
Door Anoniem: In mijn optiek is de dreiging verkeerd ingeschaald. We zitten al jaren op niveau 'substantieel' maar er is al jaren niets ernstig gebeurd.

Het niveau kan beter naar 0 of 1 met een tijdelijke uitschieter naar 2.

Nog beter is een schaal van 0 tot 255 en dan met kleurtjes. Zo kunnen kleine verandering goed zichtbaar gemaakt worden en het ziet er nog vrolijker uit.

Vandaag hebben we lichtpaars naar lila en mogen blauw achtig groen. Het zegt de Nederlandsebevolking nog altijd niks maar er gebeurt wat, dus er wordt aan gewerkt en het ziet er vrolijker uit. Daarnaast heb je wat bij de koffie automaat om over te praten ipv het weer.
12-07-2016, 08:46 door Anoniem
Voor het dreigingsniveau maakt het dus niets uit of er jihadisten binnenkomen, aanslagen in Brussel zijn, Rusland 'boos' is en de route naar GB voor vluchtelingen nog moeilijker dreigt te worden? Dan is of de schaal niet gedetailleerd genoeg of we hebben boter op ons hoofd en gebruiken dit niveau enkel als excuus om een budget vrij te houden voor veiligheidsmaatregelen.
12-07-2016, 10:41 door User2048
Door Anoniem: Voor het dreigingsniveau maakt het dus niets uit of er jihadisten binnenkomen, aanslagen in Brussel zijn, Rusland 'boos' is en de route naar GB voor vluchtelingen nog moeilijker dreigt te worden? [...]
Dit past toch precies bij het huidige niveau 4 van het DTN?
12-07-2016, 12:39 door Ramon.C
Propaganda. Er gaan vandaag de dag nog steeds meer mensen dood door bv criminaliteit. Alleen met criminaliteit als "excuus" komen ZIJ niet zover met het doordrammen van privacy schendend maatregelen.
12-07-2016, 13:00 door Anoniem
Door Muria:
Door Anoniem: Wat heeft dit nog met computersecurity te maken?
Jullie gaan steeds meer falen op deze site.

U bent bij deze officieel uitgeroepen tot B- site.

Deze site heet security.nl en dat is zoals de naam al zegt ruimer dan alleen computerbeveiliging.

Nee, ze hebben zichzelf gelimiteerd en hebben geen items welke past in hun doelstelling.
Vervolgens plempen ze maar wat ongerelateerde zooi er door heen.
12-07-2016, 19:47 door Anoniem
Door OpenXOR: Substantieel, geen concrete aanwijzingen, toenemend aantal verbanden,... ja, daar kunnen we wat mee.

Dat is in wezen het probleem in een notendop. Om dat duidelijker te maken is het misschien het best de vergelijking te trekken met de overbekende DEFence readiness CONdition of DEFCON (https://en.wikipedia.org/wiki/DEFCON).

1. Er is daadwerkelijk iets bekend over de criteria waaronder deze status op- of afgeschaald wordt.

2. Er wordt niet voor iedere scheet opgeschaald. Ter vergelijking, de Cuba-Crisis en Golfoorlog van 1991 waren DEFCON2 situaties, en dan nog alleen regionaal.

3. Er is daadwerkelijk een protocol wat vervolgens met dit alarmniveau te doen. Mensen weten wat te doen, daar is op geoefend, etc.

Alle drie de bovengenoemde punten schorten aan dit zogenaamde dreigingsniveau.

Op onze tereurdreiging schaal zou voor mijn gevoel een situatie als Irak o.i.d. een niveau 5 situatie (http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Terrorism/terrorstats.html). Dan praten we dus over honderden tot duizenden aanslagen per jaar. Voor mijn gevoel is de situatie zoals in Groot-Brittannië in de jaren '70 met de IRA (bijna een gemiddelde van 2 aanslagen per jaar, zie https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_terrorist_incidents_in_Great_Britain) een niveau 4. Frankrijk of België, met over meerdere jaren gerekend gemiddeld een aanslag per enkele jaren, zou dan een niveau 3 zijn. Nederland, met geen enkele aanslag in de afgelopen 12 jaar, maar de kans is er natuurlijk wel, komt dan op niveau 2 uit. Dat lijkt mij een objectievere verdeling.
18-07-2016, 15:16 door Anoniem
Zo lang er een hoog dreigingsniveau is hebben ze een motief (wij beschermen u , dus niet mekkeren) om in alle (tele)communicatie te gaan wroeten en met die informatie "iets" te doen .We zijn dus politiestaat onder het mom van een rechtsstaat ; clever gevonden toch ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.