image

430 bedrijven afgelopen weken doelwit van ceo-fraude

maandag 25 juli 2016, 09:42 door Redactie, 1 reacties

De afgelopen twee weken zijn ruim 430 bedrijven in Nederland het doelwit van ceo-fraude geworden. Bij 10 tot 15 bedrijven slaagden de criminelen in hun poging en maakten daarbij zo'n 1 miljoen euro buit. Dat laat de Nationale Politie aan BNR weten.

Bij ceo-fraude, ook bekend als business email compromise, doen oplichters zich voor als de directeur of andere bestuurders van een organisatie of bedrijf en sturen vervolgens een e-mail naar iemand van de financiële afdeling. In de e-mail wordt gevraagd om een groot geldbedrag naar een buitenlandse rekening over te maken. De afgelopen weken was er een piek in het aantal fraudemails te zien.

Dit kan met de vakantieperiode te maken hebben. "Het kan zijn dat de personele bezetting bij bedrijven minder is, waardoor het meer kans van slagen heeft. Omdat niet de hele financiële administratie bezet is", zegt Marijn Schuurbiers, teamleider van het Team High Tech Crime van de politie. De FBI liet in juni van dit jaar weten dat criminelen de afgelopen jaren via ceo-fraude in totaal 3,1 miljard dollar hebben gestolen, waardoor het één van de schadelijkste vormen van cybercrime is. De meeste getroffen bedrijven bevinden zich in de Verenigde Staten.

Reacties (1)
01-08-2016, 14:00 door Anoniem
Eh, als je eigen organisatie niet eens een fatsoenlijke authorisatieprocedure heeft voor bedragen boven 10 euro, dan eh, verdien je niet beter dan bestolen te worden...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.