image

Adblockers omzeilen adblocker-oplossing Facebook

donderdag 11 augustus 2016, 17:09 door Redactie, 10 reacties

Er is een nieuw filter voor adblockers zoals Adblock Plus uitgekomen dat de adblocker-oplossing van Facebook omzeilt. Deze week maakte Facebook bekend dat het adblockers gaat omzeilen door de code van advertenties aan die van organische Facebookcontent gelijk te maken.

Zodoende krijgen Facebookgebruikers met een adblocker toch advertenties te zien. Ben Williams van Eyeo, het bedrijf achter Adblock Plus, noemde het een spijtige ontwikkeling, omdat Facebook op deze manier tegen de wens van gebruikers ingaat. Ook zal er nu een wapenwedloop ontstaan waarbij adblockers weer zullen proberen om de advertenties op Facebook toch te blokkeren, net zoals spammers continu spamfilters proberen te omzeilen, zo waarschuwde hij gisteren.

En zoals voorspeld heeft Williams gelijk gekregen, want het nu verschenen filter zorgt ervoor dat ook de nieuwe manier van advertenties tonen op Facebook wordt geblokkeerd. Adblockers werken met filters waarin regels staan om advertenties te blokkeren, bijvoorbeeld gebaseerd op afmeting of advertentienetwerk. Gebruikers van adblockers kunnen hun filterlijst updaten om het nieuwste "EasyList-filter" binnen te halen en zo advertenties op Facebook te blokkeren, maar het betreffende filter kan ook handmatig worden toegevoegd.

Williams waarschuwt dat Facebook mogelijk weer gaat proberen om ook dit adblockfilter te omzeilen, waardoor er een kat-en-muisspel ontstaat. Vervolgens zal de adblockgemeenschap weer met een tegenoplossing komen, zo voorspelt hij. "Voor deze ronde van het kat-en-muisspel lijkt het erop dat de muis gewonnen heeft", aldus Williams.

Reacties (10)
11-08-2016, 18:22 door Anoniem
Muis? Facebook mag dan groter zijn, in mijn optiek zijn de adblockers toch echt de katten van dit "spel".
11-08-2016, 20:44 door Anoniem
Hulde! Ik snap niet waarom er geen "betaalde" variant als extra optie komt. Ik wil zelf niet dat de websites zoals b.v. ook Security.nl uiteindelijk failliet gaan maar wil ook geen gevaarlijke advertenties. Ik heb al een aantal abonnementen of betaalde accounts op websites waardoor je geen advertenties meer krijgt. Dit is naar mijn mening een goede oplossing.
11-08-2016, 22:29 door Anoniem
Door Anoniem: Muis? Facebook mag dan groter zijn, in mijn optiek zijn de adblockers toch echt de katten van dit "spel".
Best, maar dan zie ik de advertentieboeren als de ratten in het spel.
12-08-2016, 08:14 door Anoniem
En terecht! Dit is net zo iets als een adres op reclame plakken om zo de Nee/Nee sticker te omzeilen.
Zou verboden moeten worden :P
12-08-2016, 08:52 door Anoniem
Door Anoniem: Muis? Facebook mag dan groter zijn, in mijn optiek zijn de adblockers toch echt de katten van dit "spel".
Meer de straatveger welke alles schoon maakt en je zonder de stank van de advertentie het internet op kan :P
12-08-2016, 09:18 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Muis? Facebook mag dan groter zijn, in mijn optiek zijn de adblockers toch echt de katten van dit "spel".

Totdat je naar Tom & Jerry kijkt :). Dan zijn de ad-blockers wellicht meer de muis (Jerry), en facebook de kat (Tom). Althans, mijn herinnering is dat de Jerry altijd overwint toch?
12-08-2016, 12:58 door Anoniem
Door Anoniem: En terecht! Dit is net zo iets als een adres op reclame plakken om zo de Nee/Nee sticker te omzeilen.
Zou verboden moeten worden :P
Zoals de postcodeloterij doet?
12-08-2016, 15:41 door Anoniem
Door Anoniem: Hulde! Ik snap niet waarom er geen "betaalde" variant als extra optie komt. Ik wil zelf niet dat de websites zoals b.v. ook Security.nl uiteindelijk failliet gaan maar wil ook geen gevaarlijke advertenties. Ik heb al een aantal abonnementen of betaalde accounts op websites waardoor je geen advertenties meer krijgt. Dit is naar mijn mening een goede oplossing.

Omdat de centjes gewonnen uit reclameboodschappen niet de echte moneymaker zijn. Facebook is een dataminer, het feit OF jij een advertentie interessant vindt (of niet) is interessant om je te profilen. Jouw profiel is wat veel geld waard is, niet het feit dat je via een advertentie iets koopt. Een betaald facebook "abonnement" brengt dus voor Facebook geen geld in het laadje. Jij bent namelijk niet hun klant!! Hun klanten zijn de kopers van de verzamelde informatie, jij bent slecht de melkkoe. Reden waarom ik niks van Facebook gebruik (dus ook geen Whatsapp, oftewel het minen van je contactpersonen).
12-08-2016, 23:21 door Anoniem
Ja maar je gaat toch niet betalen voor content met mogelijk geïnfecteerde advertenties? Daar zit de kneep. Mensen gebruiken een adblocker om niet op mal-ads te hoeven klikken.

Ik vind het al hoogst irritant dat smartphone apps vol zitten met Google's admob advertenties en die van mopub die bijna niet te omzeilen zijn. Ik heb sterk het idee dat er straks weinig verschil meer zal zijn in de ervaring op de smartphone, de tablet en de laptop of desktop.

Het zal steeds meer op commerciële TV gaan lijken, die ervaring dan.
Nu nog even voor elke taal en spraak apart rechten heffen en de bedenkers van deze ongein lopen weer goed binnen.

De rol van de eindgebruiker als product wordt steeds minimaler.
15-08-2016, 14:26 door Anoniem
Je kunt wel zeuren over al die advertenties en ze vervolgens blokkeren. Maar als iedereen dat doet zal Facebook snel ophouden te bestaan. Prima natuurlijk (wat mij betreft), maar wees dan ook zo consequent om Facebook gewoon niet te gebruiken. Voor niets gaat de zon op, jammer, dat er blijkbaar weinig mensen zijn die dat begrijpen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.