image

Duitse minister wil rugzakverbod en gezichtsherkenning

maandag 22 augustus 2016, 10:33 door Redactie, 29 reacties

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière wil een rugzakverbod tijdens evenementen en gezichtsherkenningscamera's op vliegvelden en treinstations. Volgens de minister zijn de maatregelen nodig om aanslagen te voorkomen. Hij vindt het echter geen inperking van de vrijheid.

"We zullen aan strengere veiligheidsmaatregelen gewend moeten raken, zoals langere rijen, strengere controles en persoonsgebonden tickets. Dit is vervelend en ongemakkelijk en kost tijd, maar dit vind ik geen beperking van de vrijheid. Als we Oktoberfest zouden annuleren zou het een beperking van de vrijheid zijn. Maar niet als je bijvoorbeeld een rugzakverbod overweegt", aldus de minister tegenover Bild am Sonntag.

Daarnaast pleit de Maizière voor het invoeren van gezichtsherkenningssystemen op treinstations en vliegvelden. Op deze manier moeten verdachten kunnen worden opgepakt. De minister wijst naar een systeem dat al wordt ingezet en onbeheerd achtergelaten koffers na een aantal minuten automatisch herkent. "De autoriteiten moeten technisch doen wat juridisch mogelijk is", zo merkt hij op.

Reacties (29)
22-08-2016, 11:09 door Anoniem
Wat een onzin. Mensen kunnen in enkele maanden omslaan van doorsnee burger naar geradicaliseerde terrorist. Die ga je er hiermee niet uitpikken.
Daarnaast is dit wel degelijk een beperking van de vrijheid. Dat security theater gedoe op vliegvelden zorgt ervoor dat ik vrijwel niet meer vlieg. En die belachelijke controles zoals laatst bij Sensation zorgt ervoor dat ik wel naar andere festivals ga. Die geforceerde sfeer ga ik niet vrijwillig opzoeken.
22-08-2016, 11:24 door Anoniem
Explosieven kun je ook onder je kleren dragen, de z.g. bomgordels.
Krijgen we straks ook een verbod op het dragen van kleren??
22-08-2016, 11:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-08-2016, 11:55 door Anoniem
al die mooie plannetjes zullen niet werken.
22-08-2016, 11:58 door Reinder
We zijn een gek verwijderd van verplicht naakt moeten reizen in plexiglazen treinen.
22-08-2016, 12:13 door Reinder
Is er iemand die beter Duits leest die kan vertellen waarom specifiek een rugtas? Kunnen bommen niet zitten in handtassen en rolkoffers? En als je een zonnebril en baseball-pet draagt, is dat dan een daad van terrorisme omdat je de gezichtsherkenning probeert te omzeilen? En als je dat niet meer mag dragen, hoe is het dan niet een inperking van de vrijheid?
22-08-2016, 12:18 door Anoniem
Stukje zegt: "Tasche oder Ruck­sack", dus niet exclusief voor rugzakken.
22-08-2016, 12:44 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 22-08-2016, 12:46
[Verwijderd]
22-08-2016, 12:47 door Anoniem
Misschien moet deze minister maar eens een goed gesprek hebben met Merkel over de gevolgen van een overheid die het volk overal in de gaten wil houden ( Merkel groeide op in Oost-Duitsland ).
22-08-2016, 13:10 door Anoniem
Bah! De Duitsers zouden beter moeten weten, zeker de Oost-Duitsers. Of zijn we nu al vergeten wat de Stasi allemaal heeft uitgevreten en hoeveel levens daardoor vernietigd zijn? Juist door informatie was de Stasi zo ontzettend machtig.

Schande, Duitsland, ronduit een schande.
22-08-2016, 13:14 door Anoniem
Hij vindt het echter geen inperking van de vrijheid.
Wie is hij omdat te bepalen, je hoeft niet naar school zijn geweest om te weten dat het wel zeker een beperking is.
In die tijd van de R,A,F werd iedere auto gecontroleerd, de leden van die clup reden gewoon met een motorfiets,
en werden niet aangehouden bij wegblokkades.
22-08-2016, 13:29 door Anoniem
Zo'n gezichtsherkenningscamera ziet door "religieuze" kleding heen?
En dan nog dan weet je wie zichzelf opblaast... whooptie f*cking doo...
22-08-2016, 13:53 door Anoniem
@11:58 door Reinder mensen verdoven in slaap en vervoeren dat is de toekomst van de luchtvaart. /sarcasmemode off.
22-08-2016, 14:40 door Anoniem
Als we Oktoberfeste zouden annuleren zou het een beperking van de vrijheid

Winos do not march
22-08-2016, 14:40 door Anoniem
Verbied dan ook meteen snelkookpannen (Boston weten we nog?)
Verbied ook mobiele telefoons (aanslag Madrid)
Verbied dan ook paspoorten (nogal wat vervalsingen door terroristen gebruikt)
Verbied dan ook keukenmessen..
Verbied dan ook horloges (want terroristen kunnen anders hun zaakjes niet coördineren)
Verbied Google maps, verbied het internet en verbied vooral vliegtuigen en luchthavens..
22-08-2016, 14:44 door Anoniem
Door Reinder: Is er iemand die beter Duits leest die kan vertellen waarom specifiek een rugtas? Kunnen bommen niet zitten in handtassen en rolkoffers? En als je een zonnebril en baseball-pet draagt, is dat dan een daad van terrorisme omdat je de gezichtsherkenning probeert te omzeilen? En als je dat niet meer mag dragen, hoe is het dan niet een inperking van de vrijheid?
Er staat idd tassen en rugzakken, maar het gaat over evenementen, en daar nemen veel mensen toch wel een rugzak mee naar toe.
22-08-2016, 16:39 door Anoniem
Wat betreft gezichtsherkenning worden de begrippen identificatie en herkenning van intentie door elkaar gehaald. Twee totaal verschillende dingen. Gezichtsherkenningscamera's kosten zowel in betrouwbare als onbetrouwbare vorm maatschappelijk het een en ander (in betrouwbare vorm enigszins beperkt doordat direct buiten de knooppunten het spoor -voorlopig- weer bijster is), maar leveren vermoedelijk niets op, omdat herkenning van intentie het doel is, en dat kan er onmogelijk mee. Beginnersfout.

Wat betreft verbod op alledaagse voorwerpen van welke aard ook, persoonlijk geef ik de voorkeur aan het afschaffen van de eventuele 'feesten', of die verplaatsen uit de steden naar afgelegen gebieden. Het probleem is dat men met heel dagelijkse dingen bezig kan zijn en zonder het te weten in zo'n gebied terecht kan komen. Je kan ook moeilijk van mensen vragen om een 24/7 taak te maken van waar op hun dagelijkse routes misschien toevallig een 'no normal use product' 'feest' bezig is... Om meteen al het Oktoberfest als voorbeeld te nemen, tussen Arnhem en München bevinden zich zo'n 11 grote steden (Oberhausen, Duisburg, Düsseldorf, Köln, Koblenz, Frankfurt, Mannheim, Karlsruhe, Stuttgart, Augsburg), om nog maar te zwijgen van de kleinere plaatsen waar je misschien even wat te eten opsnort. En voor mij blijft er zo weinig ontspanning over bij het bedenken door welke hoepels ik nu weer moet springen dat het feest er sowieso af is.
22-08-2016, 17:08 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 22-08-2016, 17:09
[Verwijderd]
22-08-2016, 17:21 door Anoniem
Afgelopen Lowlands 2016 in de data room geweest die door IBM in ontwikkeling gebracht wordt voor gezichtsherkenning. Veel hangt uiteraard vanaf hoe de invoerders beschikbare gegevens interpreteren. Veel kan al afgelezen worden uit gezichtsuitdrukkingen. We doen daar allemaal aan mee in onze dagelijkse leven in onze contacten. We hebben allemaal onze vooroordelen als we iemand zien. Niks nieuws wat dat betreft. Ik sta echter niet erom te springen dat mijn data openbaar wordt en voor iedereen toegankelijk. En wie kan welke garanties geven wat er met al die data gebeurt? Big Brother is watching you is allang realiteit. We lijken al niet meer zonder internet, smartphone, twitter, google, apple enzovoorts te kunnen voor onze communicatie.......
22-08-2016, 18:08 door karma4
Deze minister gelooft nog de verkooppraatjes van computer mensen dat als je alle dat hebt je alles weet en kan voorspellen.
De wens: een groot ict project waar flink aan verdiend kan worden.
De tegengeluiden welke nuttig zouden kunnen zijn komen van een Dirk Helbling (NRC) en staan oa in het WRR rapport big data en privacy.
22-08-2016, 19:07 door [Account Verwijderd]
Straks klapt er weer ergens een semtex duo uit elkaar en dan is de Maizière de medialul van de dag omdat hij onvoldoende de veiligheid bevorderende maatregelen heeft voorgesteld.

Een uitvoerend politicus doet het ook nooit goed hèh?

Misschien moeten de huiscritici als alternatief voor via politieke afwegingen voorgesteld maatschappelijke beleid een dictatortje voorstellen. Ja?
Neen dat is ook weer niet ok.

(zucht)
22-08-2016, 19:26 door Anoniem
@ iedereen.
Wat een azijnpissers allemaal.
Je zult eens echt te maken hebben met aanslag.
Er zijn al veel voorkomen in Frankrijk door allerlei maatregelen.
Wordt toch eens wakker mensen,dit is 2016 niet de sixties.
22-08-2016, 19:50 door karma4
Door Aha: ...
Een uitvoerend politicus doet het ook nooit goed hèh? ...
Door Anoniem: ....
Wordt toch eens wakker mensen,dit is 2016 niet de sixties.
Ja jullie hebben gelijk. Je moet big data etc. kunnen gebruiken, echter maar ook de beperkingen meenemen met een nut/effort (risico impact) overweging. Ik verwees naar die Dirk Helbling en het WRR rapport juist omdat het niet zwart/wit is.
Uh sixties....."Nixon go home" een erfenis van Johnson. dat was naast de flower power ... peace man. Ook niet echt jofel.
22-08-2016, 20:51 door Anoniem
Of we reizen gewoon niet meer en maken die andere landen niet rijker dan ze al zijn????
22-08-2016, 23:48 door Anoniem
Door Anoniem: @ iedereen.
Wat een azijnpissers allemaal.
Je zult eens echt te maken hebben met aanslag.
Er zijn al veel voorkomen in Frankrijk door allerlei maatregelen.
Wordt toch eens wakker mensen,dit is 2016 niet de sixties.
De emotie heeft u wel opgemerkt, maar de zinloosheid van de maatregelen niet.
23-08-2016, 08:50 door PietdeVries
Door Anoniem:
De emotie heeft u wel opgemerkt, maar de zinloosheid van de maatregelen niet.

Tja - het is natuurlijk makkelijk alles waar de overheid mee komt af te katten als onzinnig en weer een inperking van de vrijheid of de privacy - maar, heren en dames van security.nl, komt u zelf eens met een oplossing?

Du moment dat de overheid versleutelde berichten wil lezen om aanslagen te voorkomen is het forum hier te klein. En als dan een voorstel wordt gedaan om (heel ouderwets want niet digitaal) gewoon tassen & rugzakken te verbieden (waar nota bene ook de hogedrukpan van Boston in zat!) is het ook niet goed.

Dus de terrorist mogen we niet afluisteren, en we mogen hem ook niet verbieden zijn bom mee te nemen naar een feestje. Waar houden we de bommenleggers dan tegen? Of laten we het dan maar gewoon gebeuren?
23-08-2016, 10:20 door [Account Verwijderd]
Klopt! En daarom ben ik groot voorstander voor een algeheel verbod op het gebruik van bagage op wat voor manier dan ook bij trein- en busstations en vliegvelden!

Zo, dat zal de terroristen leren!
23-08-2016, 13:32 door Anoniem
Door PietdeVries:
Door Anoniem:
komt u zelf eens met een oplossing?

Misschien dat terrorisme een oorzaak heeft, en dat encryptie verbieden (i.e. dat soort maatregelen) meer symptoom bestrijding is?

Terrorisme van nu zie ik als het gevolg van de afgelopen 15-25 jaar aan buitenlandbeleid.

We oogsten nu wat we gezaaid hebben.

Om de kansen voor de toekomst te verbeteren, zouden we kunnen stoppen met het leveren va wapens voor bombardementen in Jemen, Saoedie Arabie niet meer handje boven hoofd houden, in Syrie wat daadkrachtiger optreden, etc. etc.

Of, als we dat niet belangrijk vinden, de consequenties aanvaarden dat we veel vijanden maken.
24-08-2016, 21:38 door Anoniem
Het is vooral de VS die gezaaid heeft, maar Europa zit met de gebakken peren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.