image

Coalitie tegen VS-plan om social medianaam reizigers te vragen

dinsdag 23 augustus 2016, 15:54 door Redactie, 13 reacties

Een coalitie van Amerikaanse burgerrechten- en privacybewegingen is tegen het plan van de Amerikaanse overheid om de social medianaam van reizigers te vragen. Onlangs bleek dat het ministerie van Homeland Security twee immigratieformulieren wil aanpassen, zodat de Amerikaanse douane de naam van bepaalde reizigers op social media kan vragen. Het gaat dan om de gebruikersnamen op verschillende platformen.

"Het verzamelen van social mediagegevens zal bestaande onderzoeksprocessen verbeteren en het ministerie van Homeland Security meer inzicht in mogelijk kwaadwillende activiteiten en connecties geven", aldus het verzoek. Om welke platformen het gaat is nog niet bekendgemaakt, maar volgens de coalitie gaat dit veel te ver. Daarnaast zal de schaal en omvang van het programma tot een grote uitbreiding van inlichtingenactiviteiten leiden. Ook zou het verzamelen van online gebruikersnamen voor disproportionele risico's zorgen.

Verder stellen de organisaties dat het verzamelen van deze informatie helemaal niet effectief is voor het controleren van reizigers. Als laatste benadrukken ze dat het analyseren van social mediagegevens buitensporig kostbaar zou zijn. "Gegeven het risico op discriminatie van minderheden alsmede zorgen over de privacy vragen we om het voorstel in te trekken", aldus de coalitie die onder andere uit de American Civil Liberties Union, het Center for Democracy & Technology en de Electronic Frontier Foundation bestaat. Het Federal Register dat vroeg om op het voorstel te reageren zegt nu alle reacties te zullen gaan verwerken.

Reacties (13)
23-08-2016, 16:11 door karma4
Social media name:
-anoniem
-Obama / Clinton / trump
-jan klaasen
Volgens advies: security Awareness training.
23-08-2016, 16:23 door Anoniem
social media?
nee sorry ik werk in de informatie beveiliging.
23-08-2016, 16:28 door SecOff - Bijgewerkt: 23-08-2016, 16:29
Door karma4: Social media name:
-anoniem
Totdat het niet opgeven van al je social media accounts leidt tot het weigeren van toegang of vervolging als ze alsnog je accounts vinden....
23-08-2016, 16:30 door Dennixx
Door SecOff:
Door karma4: Social media name:
-anoniem
Totdat het niet opgeven van al je social media accounts leidt tot het weigeren van toegang of vervolging als ze alsnog je accounts vinden....

En als je dan (zoals ik) geen enkel social media account hebt? Krijg je dan geen toegang? Of moet ik dan eerst een account aanmaken voordat ik de VS in mag?
23-08-2016, 17:10 door Anoniem
Een coalitie van Amerikaanse burgerrechten- en privacybewegingen is tegen het plan van de Amerikaanse overheid om de social medianaam van reizigers te vragen.
een plan dat wel erg makkelijk te omzeilen is zeg.
wie heeft deze onzin bedacht?
23-08-2016, 17:17 door karma4
Secoff dennix, de staat waar je deel uitmaakt geeft je paspoort uit en maakt de overeenkomsten met staten waar je heen reist.
De Nederlandse overheid weet:
- waar je woont met wie wat je werk is.
- wat je inkomen is en wat je bezit (zwart daargelaten)
- welke reizen per vliegtuig je eerder deed
Ze kunnen achterhalen:
- waar je auto(s) geweest zijn en wanneer
- waar je geweest bent en wanneer met ov
- wat je telefoongesprekken en internetgedrag is
- welke betalingen je gedaan hebt
- wat je bij winkels gekocht hebt
er zal best meer zijn.
De nl veiligheidsdienst moet prima in staat zijn daar wat profilering op los te laten. Waarom zou een buitenlandse mogendheid dat opnieuw gaan doen. Als de nl veiligheidsdienst er een zooitje van zou maken dan zijn er andere wegen.

Ik ben minder bang voor de veiligheidsdiensten dan voor ongeleide projectiele als de verre vriend of naaste buur die zo nodig in de fysieke wereld persoonlijk verhaal wil halen.
23-08-2016, 17:20 door Reinder
Door Dennixx:
En als je dan (zoals ik) geen enkel social media account hebt? Krijg je dan geen toegang? Of moet ik dan eerst een account aanmaken voordat ik de VS in mag?

Nee, Als het me goed bijstaat stond in het voorstel al dat het een optioneel veld was. Wat ik wel verwacht is dat als je het niet opgeeft dat een "flag" is die omhoog gaat (En daarin zou de Amerikaanse douane niet de eerste zijn, zoek maar eens op "niet hebben facebook profiel is verdacht", en je vind talloze links over allerhande partijen zoals de Duitse politie die het een verdacht gegeven vind wanneer iemand binnen een bepaalde leeftijdsgroep geen facebookprofiel heeft. ).
Je zou dus kunnen aannemen dat het ongeveer zo werkt:
-Geen profiel opgegeven en ook niet gevonden: geen probleem
-Wel een profiel opgegeven en ook gevonden: geen probleem
-Geen profiel opgegeven maar wel gevonden: Alarm, iemand probeert iets te verbergen, reden voor weigering of nader onderzoek.

De Amerikaanse douane is zoals ik al zei niet de eerste partij die vind dat het een verdacht gegeven is als je niet op facebook e.d. zit. Zie bijvoorbeeld: http://www.tagesspiegel.de/weltspiegel/nach-dem-attentat-von-denver-kein-facebook-profil-kein-job-angebot/6911648-2.html maar dat is niet het enige voorbeeld. Zowel werkgevers als ook de politie vind het een verdacht gegeven. Wat je daarvan verder moet vinden laat ik in het midden. Duidelijk is wel dat als je niet op wilt vallen bij dergelijke partijen, je eigenlijk een profiel zou moeten aanmaken en daarin af en toe een foto van je achtertuin of de kat van de buren moet posten.
23-08-2016, 19:15 door Anoniem
Het wel of niet hebben van een Foolbook profiel mag nooit een reden zijn tot wel of niet bij voorbaat verdacht zijn. Over mijn lijk dat ik ooit iets op/met FB ga doen om maar eens iets te noemen.
23-08-2016, 19:41 door Anoniem
Grappig, maar op Twitter (puur voor promotie van mijn websites) na gebruik ik totaal geen andere social media en dat maakt mij dus verdacht of ongeloofwaardig. Maar goed ik zou niet naar dat kut land willen al zou ik gratis kunnen.
23-08-2016, 20:59 door Anoniem
Door karma4:Ik ben minder bang voor de veiligheidsdiensten dan voor ongeleide projectiele als de verre vriend of naaste buur die zo nodig in de fysieke wereld persoonlijk verhaal wil halen.

In de zin van ongeleide projectielen en het relatieve risico ben ik het met je eens, maar ik ben me er ook van bewust dat een veiligheidsdienst in het maatschappelijk verkeer een tientonner is en ik een voetganger. 3x Raden wie bij een botsing, even los van wiens fout het is, de meeste pijn heeft... Dus als het half kan zorg ik er wel voor dat ze op comfortabele afstand blijven, en ik word zeer verontwaardigd en beledigd als iemand in het wilde weg meent dat verdacht te moeten noemen, want dat is precies het soort onprofessionele gedrag waardoor ik ze graag uit mijn buurt wil houden...

Dat gezegd is NRC intussen zo ver dat ze een ander aspect waarnemen, de strijd zoals men die voert is asymmetrisch, het put de overheden uit zonder resultaat. Ze hebben intussen via een boek zelfs een goede term daarvoor: "Vlooienoorlog". De hond die zichzelf bijt in vergeefse pogingen om de vlooienbeten te doen stoppen... (http://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/22/het-leger-op-straat-is-dat-het-waard-3863916-a1517280).
23-08-2016, 22:20 door Anoniem
Door Anoniem: Grappig, maar op Twitter (puur voor promotie van mijn websites) na gebruik ik totaal geen andere social media en dat maakt mij dus verdacht of ongeloofwaardig. Maar goed ik zou niet naar dat kut land willen al zou ik gratis kunnen.

Amerika is geen kut land, maar er wonen een hoop naïeve mensen, het land is op zich wel mooi,
net als Frankrijk, mooi land maar er wonen te veel fransen.
23-08-2016, 22:29 door Anoniem
Linked-In valt ook onder social media, er zijn denk ik best veel mensen (ook hier) die geen facebook profiel hebben maar wel een op Linked-In.
23-08-2016, 22:34 door Anoniem
Door karma4:

Ik ben minder bang voor de veiligheidsdiensten dan voor ongeleide projectiele als de verre vriend of naaste buur die zo nodig in de fysieke wereld persoonlijk verhaal wil halen.

Van hetzelfde karma een pak
maar de (Linux) nerds zitten geblokkeerd in hun fantasieën. ALs ik zo'n fantasie nerd zie of denk te zien ga ik er achter aan.

https://www.security.nl/posting/479831#posting480080

Het ziet er naar uit dat je zelf de hand hebt in het verhogen of verlagen van je eigen veiligheid door je gedrag in positieve zin aan te passen.
Geen os gerelateerde trollwars blijven starten en aanwakkeren laat staan mensen stalken.

Het ongeleide projectiel ben je zelf en de spaarzame uurtjes van de veiligheidsjongens kunnen beter ingezet worden dan zelfbewaterde schoentjes helpen te drogen en met vermanende vingertjes te zwaaien (Niet meer doen hoor!) in opdracht van ene online krokodillentranende snikkie.

Vermoedelijk is er niets aan de hand, als het wel zo is dat vast door je aanhoudende eigen scheef ingestoken schaats.
Dat is geen karma maar een bewuste keuze!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.