image

KNVB wil stadionverbod met vingerafdruk-app handhaven

donderdag 25 augustus 2016, 07:29 door Redactie, 36 reacties

De KNVB heeft een nieuw plan om stadionverboden van voetbalsupporters te handhaven door een mobiele telefoon met vingerafdrukherkenning en locatiegegevens in te zetten. De persoon aan wie het stadionverbod is opgelegd krijgt gedurende het verbod een smartphone met vingerafdrukherkenning.

Dat meldt de Telegraaf vandaag. Voordat er een wedstrijd van zijn club plaatsvindt krijgt de supporter een bericht om zich via de telefoon te melden. Dit kan via een vingerafdruk-app die de locatiegegevens van de supporter aan de KNVB doorgeeft. Gedurende de wedstrijd moet de supporter zich nog drie keer via de app melden. Na de wedstrijd moet voor de vijfde en laatste keer via de vingerafdruk-app de locatie worden doorgegeven. Reageert de supporter niet of is hij in de buurt van het stadion, dan wordt hij strafrechtelijk vervolgd. De KNVB, die al een proef met de mobiele meldplicht heeft uitgevoerd, lobbyt nu voor het plan bij politiek en justitie.

Reacties (36)
25-08-2016, 07:36 door Anoniem
Lijkt me absurd. De KNVB legt zelf stadionverboden op, dat mag, maar om daar buiten het terrein verplichtingen aan te koppelen - of zelfs strafrechtelijke consequenties - gaat veel te ver. De enige die vrijheidsbeperkingen op kan leggen is de rechter, laten we dat vooral niet veranderen.
25-08-2016, 08:11 door Anoniem
" krijgt gedurende het verbod een smartphone met vingerafdrukherkenning. "

Dat gaat ze een hoop smartphones kosten die allemaal verdwijnen en zoek raken.
Waarom niet een enkelbandje of zo iets, daar hebben ze niks aan.
25-08-2016, 08:16 door Anoniem
Ja en straks een vingerafdruk bij het huren van een auto of het binnengaan van de trein

En een DNA sample voor een vakantiehuisje of het lenen van een bibliotheekboek.

Of misschien als mijn kortste route toevallig langs een stadion loopt op een speeldag (I wouldnt know, dont give a shit)

Rot toch eens op met deze flauwekul. Private instanties hebben NIKS te zoeken in biometrie.
Regel het op een normale manier en anders speel je voortaan alleen met thuisteamsupporters.
Scheelt ook een hoop overlast voor de >95% van nederland die niet naar wedstrijden gaat.

Iets met de kerk in het midden laten. Ofzo.

Maar we kunnen gewoon beginnen met alle overheidskosten voor handhaving te verhalen op de clubs.
Als het dan niet commercieel uitkan, prima. Kan iedereen weer een normaal salaris gaan verdienen en
loop je het risico dat voelbal nog eens een leuke sport wordt in plaats van een combinatie van ego, geldgraaiers en relschoppers.
25-08-2016, 08:16 door Anoniem
Waarom heb ik nou het idee dat dit plan gedoemd is om te falen?

"De persoon aan wie het stadionverbod is opgelegd krijgt gedurende het verbod een smartphone met vingerafdrukherkenning."

Ik wil ze alleen al het bovenstaande zien doen, met daarnaast alle privacy issues, etc....

Daarnaast, als je op vakantie bent, betalen zij ook de 3/4G kosten mocht je geen wifi hebben?

Ik vind het echt een heel slecht plan....
25-08-2016, 08:27 door Anoniem
En dan maar hopen dat ze de juiste maatregelen hebben genomen tegen GPS spoofing.
25-08-2016, 08:31 door Anoniem
weet de KNVB eigenlijk wel hoe makelijk is om een vingerafdruk na te maken is?
Dan is melden met legitimatie bij een Lokaal politieburea toch makelijker uit voerbaar?
25-08-2016, 08:51 door Anoniem
Door Anoniem: " krijgt gedurende het verbod een smartphone met vingerafdrukherkenning. "

Dat gaat ze een hoop smartphones kosten die allemaal verdwijnen en zoek raken.
Waarom niet een enkelbandje of zo iets, daar hebben ze niks aan.
Wist niet dat de voetbalbond ook voor rechter mag spelen.
25-08-2016, 08:54 door Anoniem
Slecht plan. Het is bijvoorbeeld niet zo moeilijk je locatie te faken op een mobieltje. Hetzelfde geldt voor de vingerafdruk. De communicatie tussen de app en KNVB home base zal nooit zo veilig worden dat deze niet kan worden gemanipuleerd. Kortom, leuk voor de buhne dit idee. Maar erg onpraktisch. Als het toch doorgaat, laat die supporter (waarom noemen we die niet gewoon hooligan) dan in ieder geval zelf het mobieltje betalen.
25-08-2016, 09:14 door Anoniem
Ondanks dat het nergens op slaat, moesten hooligans bij het begin van elke wedstrijd zich altijd melden bij een politiebureau. Vervolgens heeft de knvb dat omgetoverd tot een smartphone die de locatiegegevens uitzenden gedurende de wedstrijd. Dat het ontzettend ver gaat ben ik met iedereen eens. Maar de hooligan zelf heeft er wel baat bij. Zelf ben ik van mening dat ze bij een dergelijke overtreding direct een voorwaardelijke gevangenisstraf moeten toevoegen aan de straf.
25-08-2016, 09:33 door Anoniem
Heeft de Autoriteit Persoonsgegevens dit al goedgekeurd dan?
Ik denk dat ik ze vandaag even ga contacteren...
25-08-2016, 09:38 door Anoniem
In één woord, KNETTERGEK !
25-08-2016, 09:50 door Anoniem
Tijd voor het AP om tegen deze "proef" een stokje te steken. Een stadionverbod is prima, maar de KNVB heeft helemaal niks er mee te maken waar die persoon zich op het moment van de wedstrijd zelf wél bevind. Dit is weer typisch een gevalletje van niet in verhouding staande maatregelen.
Daarnaast lijkt het me inderdaad vrij makkelijk om deze locatiegegevens gewoon te spoofen waardoor het praktisch nut van deze maatregel ook vrij laag wordt. Zeker voor iemand die echt "gepassioneerd is voor voetbal" is het uitgeven van een paar tientjes om de locatiegegevens extern te spoofen niet onbedenkelijk, mochten ze het softwarematig dicht hebben gezet.
25-08-2016, 10:23 door Anoniem
Door Anoniem: Heeft de Autoriteit Persoonsgegevens dit al goedgekeurd dan?
Ik denk dat ik ze vandaag even ga contacteren...
De minister van veiligheidszaken heeft de wet aangepast (of is daar mee bezig) en zijn goedkeuring verleend. Verder heeft onze overheid schijt aan de uitspraken van de autoriteit persoonsgegevens en is zelf de grootste privacyschender
25-08-2016, 10:42 door Anoniem
Hooligans moesten helemaal niets. De meldplicht is nooit doorgezet en is nooit in praktijk uitgevoerd, omdat de politie daar geen personeel voor heeft. Iemand moet dan in het weekend die gasten opvangen tijdens de wedstrijden en daar zaten zij niet op te wachten. De beslissing over een voetbalwet die hierover duidelijkheid en houvast moet geven is keer op keer uitgesteld door de politiek.

Daarom is dit dus als alternatief verzonnen. Of het technisch waterdicht is weten we niet, maar het is iig iets. Die gasten hebben strafbare feiten gepleegd en verpesten het voor duizenden andere. Dus ga nou niet zeuren dat de KNVB voor rechtertje speelt, dit zal vast wel in overleg met justitie gaan.
25-08-2016, 11:47 door Anoniem
Dus ga nou niet zeuren dat de KNVB voor rechtertje speelt, dit zal vast wel in overleg met justitie gaan.
Dus mag een winkelier ook zijn eigenregels maken tegen winkel diefstal,buurt preventie ook, en ga zo maar door.
Ja dat is liberaal, nog even en we hebben geen overheid meer nodig, de sterkste maakt de wetten.
Ik vind dat ze die hooligans gewoon in de bak moeten zetten, maar ja dat is te duur.
25-08-2016, 11:49 door Anoniem
Ook wanneer er wetten voor zijn aangepast, toets e.e.a. eens aan internationale verdragen. Kan me voorstellen, dat er binnen de EU regels zijn, die hier lastig over doen. Dan is de KNVN het haasje, want alles wat in ons land is geregeld, wordt daarmee overruled.

Anders leuk model voor bijverdienste in een café tijdens de wedstrijd. Ga buiten het verbodsgebied in een café zitten, leg alle mobieltjes met gespoofde vingerafdrukken klaar en doe wat de KN vraagt. Vraag een leuke vergoeding en het geld loopt binnen.
25-08-2016, 12:00 door Anoniem
Door Anoniem: Slecht plan. Het is bijvoorbeeld niet zo moeilijk je locatie te faken op een mobieltje.

Vertel maar eens hoe dan?
25-08-2016, 12:23 door Ron625
De KNVB is toch een vereniging?
Sinds wanneer heeft een vereniging dit soort mogelijkheden?
Dit gaat m.i. Regelrecht tegen de Nederlandse wet in.
25-08-2016, 12:28 door PietdeVries
Ik denk dat die hooligans graag meewerken... Het alternatief is je melden bij de politie, of meteen vervolging door de KNVB. Nu lost de KNVB het min of meer "in house" op, zonder daar openbare resources (de politie) bij de betrekken. De KNVB zal zelf ook wel beseffen dat die "volkssport" het land klauwen met geld kost en dat daar steeds meer kritiek op komt...

Qua privacy zou je een en ander best moeten kunnen regelen. Hooligan haalt telefoon op bij KNVB. Legitimeert zich, slaat vingerafdruk op en vertrekt weer. KNVB hoeft die vingerafdruk niet te hebben - die hoeft alleen maar in de telefoon te zitten. Hooligan kan weinig tot niks met die telefoon: geen gebruikersrechten. Na afloop levert hooligan telefoon in en app wist de vingerafdruk. Kosten voor de maatschappij: nul. Kosten voor de KNVB: nihil. Kosten voor hooligan: beetje tijd, maar beter dan melden bij politie. Win-win-win situatie...
25-08-2016, 13:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Heeft de Autoriteit Persoonsgegevens dit al goedgekeurd dan?
Ik denk dat ik ze vandaag even ga contacteren...
De minister van veiligheidszaken heeft de wet aangepast (of is daar mee bezig) en zijn goedkeuring verleend. Verder heeft onze overheid schijt aan de uitspraken van de autoriteit persoonsgegevens en is zelf de grootste privacyschender

"Minister van veiligheidszaken"

Waarom kan ik met zulke termen, net als "wapenwet" etc. een reactie niet meer serieus nemen.
25-08-2016, 13:46 door Anoniem
Door Anoniem: Daarom is dit dus als alternatief verzonnen. Of het technisch waterdicht is weten we niet, maar het is iig iets. Die gasten hebben strafbare feiten gepleegd en verpesten het voor duizenden andere. Dus ga nou niet zeuren dat de KNVB voor rechtertje speelt, dit zal vast wel in overleg met justitie gaan.

Maar niet met de rechter - en daar zit het probleem. Als ze echt strafbare feiten hebben gepleegd dan kan een rechter hen dergelijke beperking en verplichting opleggen. Zonder rechter moet dit gewoon niet kunnen.
25-08-2016, 14:38 door Anoniem
Tegen GPS spoofing is geen moer te doen plus als het geen iPhone is want je kan de Android vingerafdruk ook faken


Dan nog iets PRIVACY meldplicht bij de politie oke en een een stads verbod is zo weer zo onhaalbaar dit is een plan die nu al de prullenbak in kan
25-08-2016, 14:43 door Anoniem
Voor de mensen die denken dat lokatie faken niet kan of moeilijk is kinderen doen het met Pokémon go haha

Apple is heel makkelijk met Xcode en zei al dat de vinger afdruk van Android te faken is lees net dat het ook mogelijk is voor de iPhone.

Dus als kinderen het kunnen kan de meest hersenloze dat ook op YouTube stikt het van de filmpjes
25-08-2016, 15:32 door Anoniem
Sowieso is het bezopen dat je in een sport iemands botten mag breken zonder vervolgd te worden. Moedwillig tackelen zou gewoon strafrechtelijk bestraft moeten worden.

Boxen en andere "sporten" waarbij het doel is mensen te beschadigen idem dito. Als er iemand uit een andere cultuur kijkt naar onze cultuur en ziet dat het is toegestaan om te mishandelen kan dat terecht beschouwen als een barbaarse cultuur.

Misschien is onze cultuur toch niet zo superieur als we denken.
25-08-2016, 15:51 door Briolet
Door Anoniem: weet de KNVB eigenlijk wel hoe makelijk is om een vingerafdruk na te maken is?
Dan is melden met legitimatie bij een Lokaal politieburea toch makelijker uit voerbaar?

Of leg die smartphone bij de portier van het politiebureau en laat de hooligans zich daar melden. Ik snap sowieso niet dat dit soort mensen zo zwak gestraft worden. De maatschappelijke schade door hooligans is groter dan de schade door moordenaars. Dus zou een serieuze gevangenisstraf voor dit soort tuig veel beter gepast zijn.
25-08-2016, 16:05 door Anoniem
Door Anoniem: Tegen GPS spoofing is geen moer te doen

Ik wil jouw installatie zien die in een stadion een vals GPS signaal verspreidt zodat de in dat stadion aanwezige
telefoons van hooligans aangeven dat ze lekker thuis zitten, en die je hebt aangeschaft voor een bedrag wat een
clubje hooligans zich kan veroorloven.
Kun je die niet laten zien dan ook aub ophouden met dit soort "alles is toch te misleiden" claims.
25-08-2016, 16:08 door Anoniem
Door Anoniem:
Dus mag een winkelier ook zijn eigenregels maken tegen winkel diefstal,buurt preventie ook, en ga zo maar door.

Klopt en dat gebeurt ook. Mensen hier die denken dat ze alles maar moeten kunnen doen en dat de samenleving niks
mag doen om dat te voorkomen die gaan van een koude kermis thuiskomen.

Regels en rechters zijn leuk, maar als er maar genoeg volk is dat zich daar geen bal van aantrekt dan komt er op een
gegeven moment behoefte aan een wat laagdrempeliger handhaving.
Zo kan een winkelier een boete van een dief vragen zonder tussenkomst van politie en rechter.
Erg he? Nou daar denkt een winkelier anders over.
25-08-2016, 16:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Slecht plan. Het is bijvoorbeeld niet zo moeilijk je locatie te faken op een mobieltje.

Vertel maar eens hoe dan?

Telefoon rooten, fake gps app en de locatie ergens anders op vastzetten. Zo moeilijk is dat niet, gebeurt bij Pokemon Go nu ook veel....
25-08-2016, 16:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Slecht plan. Het is bijvoorbeeld niet zo moeilijk je locatie te faken op een mobieltje.

Vertel maar eens hoe dan?

Je hebt echt geen kaas gegeten van IT, als je zelf niet kunt uitvogelen hoe je je GPS locatie faked.
Deze opmerking zou ik normaal gesproken achterwegen laten, echter kan ik je vertellen dat een gemiddelde pokemon GO speler van 12 jaar oud, prima in staat zijn hun GPS locatie te 'faken' zowel op iOS als Android.
Of vroeg je het stiekem omdat je ze ook allemaal wilt vangen?
25-08-2016, 17:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Dus mag een winkelier ook zijn eigenregels maken tegen winkel diefstal,buurt preventie ook, en ga zo maar door.

Klopt en dat gebeurt ook. Mensen hier die denken dat ze alles maar moeten kunnen doen en dat de samenleving niks
mag doen om dat te voorkomen die gaan van een koude kermis thuiskomen.

Regels en rechters zijn leuk, maar als er maar genoeg volk is dat zich daar geen bal van aantrekt dan komt er op een
gegeven moment behoefte aan een wat laagdrempeliger handhaving.
Zo kan een winkelier een boete van een dief vragen zonder tussenkomst van politie en rechter.
Erg he? Nou daar denkt een winkelier anders over.
Geweldig kunnen alle rechters de straat op, geld dit ook bij een aanrijding, kan ik mijn eigen
smartengeld vergoeding bepalen.
25-08-2016, 20:14 door ph-cofi
Door Anoniem: ... Misschien is onze cultuur toch niet zo superieur als we denken.
Nope. It isn't. Maar blijkbaar wel zo stabiel, dat velen hier hun leven willen doorbrengen.
25-08-2016, 22:26 door Anoniem
Door Anoniem: Hooligans moesten helemaal niets. De meldplicht is nooit doorgezet en is nooit in praktijk uitgevoerd, omdat de politie daar geen personeel voor heeft. Iemand moet dan in het weekend die gasten opvangen tijdens de wedstrijden en daar zaten zij niet op te wachten. De beslissing over een voetbalwet die hierover duidelijkheid en houvast moet geven is keer op keer uitgesteld door de politiek.

Daarom is dit dus als alternatief verzonnen. Of het technisch waterdicht is weten we niet, maar het is iig iets. Die gasten hebben strafbare feiten gepleegd en verpesten het voor duizenden andere. Dus ga nou niet zeuren dat de KNVB voor rechtertje speelt, dit zal vast wel in overleg met justitie gaan.

Stadionverbod/meldplicht.. is dat een straf? Ik ga uit mezelf al nooit naar een stadion, en ik heb niets misdaan.
Celstraf en boetes dat werkt het beste, en is makkelijk uitvoerbaar.

Wat ook wel vreemd is:
Als ik in de binnenstad terrastafels omschop en met stoelen ga gooien zit ik zo op het politiebureau.
Als voetbalsupporters het doen krijgen ze een escorte naar het stadion...
26-08-2016, 07:05 door Anoniem
Door Anoniem: Maar niet met de rechter - en daar zit het probleem. Als ze echt strafbare feiten hebben gepleegd dan kan een rechter hen dergelijke beperking en verplichting opleggen. Zonder rechter moet dit gewoon niet kunnen.
Ze regelen dit soort dingen via hun algemene voorwaarden. Als je een kaartje voor een voetbalwedstrijd koopt ga je ermee accoord dat ze je bij wangedrag een stadionverbod kunnen opleggen dat zelfs de directe omgeving van het stadion betreft.

Vanuit een praktisch oogpunt snap ik echt wel dat de KNVB een serieus probleem heeft met zich ernstig misdragende hufters, en ik heb er op zich geen moeite mee dat die hun harde gedrag met harde maatregelen beantwoord zien worden. Maar als jij een kaartje voor mij koopt dan ben ik zelf nergens mee accoord gegaan. Ik kan bedenken dat ik me binnen de gebouwen en terreinen van de KNVB en hun leden te gedragen heb zoals zij dat willen, maar dat ze daarbuiten nog iets over me te zeggen kunnen hebben ligt niet voor de hand. Dat wringt voor mij, ook al snap ik waar het vandaan komt.

Politie en justitie hebben het probleem dat er veel te veel op ze bezuinigd is. In 2012 was de Minister van Veiligheid en Justitie van plan de kosten van politieinzet bij voetbalwedstrijden in rekening te brengen bij de clubs, maar na protest van onder meer KNVB is dat niet doorgegaan. Een van de argumenten was dat orde en veiligheid buiten de stadions primair de verantwoordelijkheid van de overheid is.

Hm, vergeet KNVB dan niet wat hun eigen standpunt een paar jaar geleden was? Als ze vinden dat ze mensen buiten het stadion moeten kunnen volgen dan vind ik dat op gespannen voet staan met hun standpunt dat ze niet gaan over wat zich buiten hun stadions afspeelt. En als ze daar opeens toch wel mee te maken hebben dan mogen ze van mij ook opeens toch wel een rekening voor politieinzet krijgen.
26-08-2016, 08:35 door Anoniem
Wat ook wel vreemd is:
Als ik in de binnenstad terrastafels omschop en met stoelen ga gooien zit ik zo op het politiebureau.
Als voetbalsupporters het doen krijgen ze een escorte naar het stadion...
Ja hier zie je de zwakte van deze rechtstaat onder deze regering, geen lef om op te treden tegen criminelen,
maar wel tegen de zwakkere.
26-08-2016, 09:15 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Dus mag een winkelier ook zijn eigenregels maken tegen winkel diefstal,buurt preventie ook, en ga zo maar door.

Klopt en dat gebeurt ook. Mensen hier die denken dat ze alles maar moeten kunnen doen en dat de samenleving niks
mag doen om dat te voorkomen die gaan van een koude kermis thuiskomen.

Regels en rechters zijn leuk, maar als er maar genoeg volk is dat zich daar geen bal van aantrekt dan komt er op een
gegeven moment behoefte aan een wat laagdrempeliger handhaving.
Zo kan een winkelier een boete van een dief vragen zonder tussenkomst van politie en rechter.
Erg he? Nou daar denkt een winkelier anders over.

Dat is dus GEEN boete. Dat is een forfaitaire vergoeding van de kosten (m.i. aan de hoge kant) die gemoeid zijn met de afhandelijk. Civiel dus. Kunnen we alsjeblieft ophouden met alles boetes te noemen. Een boete is een straf in de zin van bedoelde leedtoevoeging als vergelding. Voorbehouden aan de overheid. Er is maar een zeer beperkt aantal partijen die boetes mogen uitdelen en dat wil ik graag zo houden.
Alle andere zaken, in ieder geval zo gauw er private partijen bij komen, is het (of zou het moeten zijn) een restitutio ad integrum (hertstel oude toestand door het ongedaan maken van de kosten die de derde partij heeft opgelopen) of het moet zijn dat de nederlanse overheid afziet van zijn 'gewelds'monopolie. Maar dan wil ik dat graag even horen. Dan ga ik eens verzinnen wat ik kan doen aan automobilerende aso's die me bijna van m'n motor rijden omdat ze zonodig met dr telefoon moeten spelen tijdens het rijden.
26-08-2016, 21:33 door Anoniem
Het eigenlijke probleem is: De KNVB kan de niet gewenste supporters niet buiten het stadion houden. Met andere woorden: alle verzonnen oplossingen zijn bagger zolang het eigenlijke probleem: hoe hou je mensen tegen bij de poort, niet kunt oplossen. Misschien iets voor een IAM expert?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.