image

"Nieuw kabinet moet meer aandacht voor privacy hebben"

dinsdag 30 augustus 2016, 10:16 door Redactie, 9 reacties

Het nieuwe kabinet moet veel meer aandacht voor privacy hebben aangezien dit een fundamenteel recht is, zo stelt Privacy Barometer, een particulier initiatief dat zich inzet voor de privacy in Nederland. Om dit te realiseren heeft de organisatie verschillende aanbevelingen voor verkiezingsprogramma's gedaan.

"We leven al decennia in een informatiesamenleving en toch steekt het huidige kabinet weinig energie in de gegevensbescherming van burgers. De verklaring hiervoor is dat de overheid zelf de grootste verzamelaar van gegevens is. Met die gegevens wordt het gedrag van burgers in kaart gebracht en gecontroleerd", aldus Privacy Barometer. "Dit is een verkeerde ontwikkeling. De burger is niet van de overheid, maar de overheid is van de burgers. Fundamentele rechten, waaronder het recht op privacy, zijn belangrijk om mensen in vrijheid hun leven te laten leiden."

Om ervoor te zorgen dat de privacy van burgers beter wordt beschermd richten de aanbevelingen zich op verschillende onderwerpen. Zo moeten er meer rechten voor burgers komen om zich te verweren tegen de risico's van big data. Verder moet de gegevensbescherming in het sociaal domein op orde worden gebracht en mag het medische dossier van patiënten niet zonder toestemming toegankelijk voor zorgverzekeraars of opsporingsdiensten zijn.

Anti-terreurmaatregelen

Een andere aanbeveling gaat over het invoeren van anti-terreurmaatregelen. "Anti-terreurmaatregelen worden vaak op emotionele gronden ingevoerd. Daarom moeten deze maatregelen altijd tijdelijk zijn en periodiek geëvalueerd worden. Het nieuwe wetsvoorstel voor inlichtingendiensten geeft zonder goede controle teveel bevoegdheden aan de AIVD." Privacy Barometer vindt dat het verstandiger is om de bestaande wet enigszins aan te passen.

Verder geeft de regering volgens Privacy Barometer te gemakkelijk nieuwe bevoegdheden aan de politie zonder dat de noodzaak hiervoor duidelijk is. "Dat moet stoppen", aldus de organisatie. Die wil de politie niet op de systemen van verdachten laten inbreken, zoals de wet computercriminaliteit III mogelijk maakt. Ook moet het preventief fouilleren worden gestopt en moet de politie zich versneld aan de wet voor gegevensbescherming houden.

Staatssecretaris van gegevensbescherming

Privacy Barometer pleit tevens voor een staatssecretaris van gegevensbescherming die over alle ministeries heen coördinerend optreedt voor een consistente en zorgvuldige omgang met gegevens in de wetgeving. Het briefgeheim in de Grondwet moet worden omgevormd tot een communicatie- en opslaggeheim. Als laatste komt er een constitutioneel hof dat wetgeving mag toetsen aan de Grondwet, aangezien Nederland vrijwel het enige land in Europa is dat een verbod op Grondwettelijke toetsing door de rechter kent.

Reacties (9)
30-08-2016, 10:50 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 30-08-2016, 10:55
[Verwijderd]
30-08-2016, 11:34 door Anoniem
Als laatste komt er een constitutioneel hof dat wetgeving mag toetsen aan de Grondwet, aangezien Nederland vrijwel het enige land in Europa is dat een verbod op Grondwettelijke toetsing door de rechter kent.

En wie moet dit gaan invoeren? Juist ja, de regering.

En in Nederland zijn er de laatste 50 jaar alleen maar kabinetten geweest met als hoofdrolspelers: VVD, CDA, PvdA (en soms D66).
Allemaal partijen die geen enkele behoefte hebben aan een Constitutioneel Hof om hun privacy-schendende beslissingen terug te laten fluiten. Ze hebben nu al moeite om hun roze wolkjes door zowel de Tweede als de Eerste Kamer te krijgen.
30-08-2016, 12:07 door [Account Verwijderd]
Verder geeft de regering volgens Privacy Barometer te gemakkelijk nieuwe bevoegdheden aan de politie zonder dat de noodzaak hiervoor duidelijk is.

Het parlement zou zijn controlerende taak veel serieuzer moeten nemen en met overtuigend bewijs moeten komen waarom vrijheidsbeperkende wetgeving gehandhaafd moet blijven! Al decennia lang worden we erin geluisd door die leugenaars in Den Haag, ze beloven strenge evaluaties met consequenties maar in praktijk gebeurt er geen reet met overtuigend bewijs dat bepaalde wetgeving niet deugt. Justitie heeft het heft in handen hier in NL en we drijven langzaam af richting een politiestaat, uitgevoerd door steeds agressiever wordende politiemedewerkers. (worden ze ook op geselecteerd en in getraind trouwens)

Door MAC-user: Een jarenlange gruwel is het voor mij tot op de dag van vandaag: het ontbreken van een Constitutioneel Hof in Nederland. Eindelijk is er een organisatie die hiervoor pleit. Nergens in de wereld vind je deze krankzinnige situatie als hier en je kunt het ook aan geen enkele buitenlander uitleggen dat je eigen grondrechten, die in de Grondwet beschreven zijn, zomaar met voeten kunnen worden getreden zonder dat een rechter of rechtbank hier een oordeel over mag geven.

Als je grondrechten worden geschonden, dan worden ze in ons land gewoon geschonden. Als in Duitsland, Frankrijk of de VS je grondrechten worden geschonden, fluit het Constitutioneel Hof de regering gewoon terug. Hoog tijd dus dat dit hier ook in Nederland wordt ingesteld: de burger kan dan veel makkelijker zijn grondrechten verdedigen, zoals het recht op privacy.

Een grote schande inderdaad!
30-08-2016, 12:34 door Anoniem
De regering wil de privacy van een hele bevolking opgeven in de hoop daarmee enkele criminelen te kunnen achterhalen.
Deze quote kwam ik tegen op de website van Bits of Freedom. Beter kon dit niet uitgedrukt worden!
30-08-2016, 12:52 door Anoniem
Ja ja, I promise I won't cum in your mouth and I'll pay you tomorrow.

Ze hadden om te beginnen in deze kabinetsperiode wel eens wat meer aandacht voor privacy mogen hebben.

Maar wacht eens, dat hadden ze ook, allen niet de aandacht waar het volk dat ze zeggen te vertegenwoordigen beter van is geworden.
30-08-2016, 13:28 door Anoniem
Privacy Barometer blokkeert Torbrowser volledig.

Laat privacy barometer eerst maar eens in de leer gaan bij Bits Of Freedom.
Opdat men hopelijk gaat snappen dat het nogal onhandig is om een deel van je doelgroep te blokkeren.

Omdat het adviseren op privacy gebied nogal ongeloofwaardig is als je privacyoplossingen niet erkent en precies doet wat anti privacy oplossingen doen : blokkeren , Verplichte de-anonimisatie.

Dat kan beter, maar jullie doen het maar niet.
Waarom niet?
Wie denken jullie dan eigenlijk te vertegenwoordigen Barometer?

Het goede voorbeeld: https://www.bof.nl
(Al zie ik daar af en toe wel nog een waarschuwing van een element onder http, mogelijk boosdoenertje alleen nog niet gevonden).
30-08-2016, 14:58 door Ron625
We hebben in Nederland de DigiCommissaris, daar werken mensen, die weten waar het over gaat.
Misschien moet de regering eens bij de eigen overheid om advies gaan vragen...............
30-08-2016, 16:16 door Anoniem
@ anoniem van 13:28

De ene website is de andere niet en zo zit dat.
Verschillend expertise niveau en verschillende insteek.
Het zij zo. We houden er al wel rekening mee, toch?

Het crypto-report voor de hosting van Privacy Barometer is ook niet bijster veilig geconfigureerd.
Wat opvalt is:
Een zelf gesigneerd certificaat: goedkopewebhoster.nl
Warnings
Root installed on the server.
For best practices, remove the self-signed root from the server.

Dat kan beter bij die SAT server in Spijkenisse.

Gelinkt met
whatsmyip.org What's My IP Address? Networking Tools & More
phpformgen.sourceforge.. phpFormGenerator - create professional web forms in minutes
phpwiki.sourceforge.ne.. PhpWiki: a PHP WikiWikiWeb
eset.com ESET Free Online Scanner :: Complete Malware Detection :: ESET

Twee magere F-Status detecties hier: https://observatory.mozilla.org/analyze.html?host=www.privacybarometer.nl

Hier klopt het tenminste nog: A-Status: https://sritest.io/#report/5abcdb5f-3f44-4ddd-a9af-9470eba219e1

Tor-gebruikers worden gestraft omdat ze nog een extra encryptielaag, beveiligingslaag en anonimiteitslaag wensen toe te voegen. Dat wordt kennelijk door diverse grote partijen niet zo op prijs gesteld en derhalve gefrustreerd. De gebruiker meta-data moeten immers toegankelijk zijn om te kunnen versjacheren, zoals dat bij elke bezoeker gebeurt. Wilt u niet meespelen wordt u geblokkeerd. of moet u captcha strafregels schrijven! Want ze blijven wel kinderachtig in hun oplossingen, die grote data-slurpers.

CloudFlare gaat de discussie hierover uit de weg en zij werken nauw samen met grote data slurpende surveillance maatschappijen als Google etc en die leven van de data waterhandel.

Lees hier maar eens -> http://www.makeuseof.com/tag/tor-users-blocked-major-websites/
31-08-2016, 00:28 door karma4
Door MAC-user: Een jarenlange gruwel is het voor mij tot op de dag van vandaag: het ontbreken van een Constitutioneel Hof in Nederland. ...knip ... .

De tweede kamer controleert de regering, met de sterke partijpolitiek is die controlerende functie onderuit gehaald. dwarsliggers worden uit de politieke partijen gewerkt, daarna zijn ze kansloos.
De eerste kamer controleert wat door de regering en tweede kamer gekomen is, met de sterke partijpolitiek is die controlerende functie onderuit gehaald. dwarsliggers worden uit de politieke partijen gewerkt, daarna zijn ze kansloos.
Er was zelfs een regeringsvoorstel om de eerste kamer maar op te heffen. Ze (de eerste kamer) waren maar hinderlijk.

De rechter toetst de wetten in de praktijk. Je moet wel zelf zaken aanspannen, goede advocaten er op zetten en de tijd er voor op hebben. Met de Europese wetten (een soort hogere macht) heb je nog verhaalsmogelijkheid daar. Ben je vergeten dat safeharbor overeenkomst daar onderuit gehaald is via een juridische zaak?.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.