image

Telecomtoezichthouders publiceren regels voor netneutraliteit

dinsdag 30 augustus 2016, 14:35 door Redactie, 0 reacties

De Europese telecomtoezichthouders, verenigd in het samenwerkingsverband Berec, hebben vandaag de regels gepubliceerd waarin zij uitleggen hoe zij de Europese netneutraliteitsregels gaan toepassen. De richtlijnen voor een open internet gelden sinds eind april van dit jaar in Europa.

Netneutraliteit houdt in dat internetaanbieders geen content mogen blokkeren en ze ook bepaalde diensten niet mogen vertragen, beperken of discrimineren. In juni lanceerde Berec een conceptversie van de richtsnoeren voor netneutraliteit waarop geïnteresseerden commentaar mochten geven. Deze consultatie leverde een half miljoen reacties op. Zo ontving Berec inbreng van burgers, belangenorganisaties, onafhankelijke experts, providers en online dienstenaanbieders.

Inmiddels heeft Berec alle reacties beoordeeld: hierbij is ongeveer een kwart van de tekst van de regels aangepast. Zo zijn punten verduidelijkt waarover misverstanden bleken te bestaan. Ook is de tekst van de richtlijnen op verschillende punten meer in overeenstemming gebracht met de Europese verordening over open internet. In Nederland houdt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de gaten of internetaanbieders geen onderscheid maken bij het doorgeven van verschillende soorten data. Zodra zij de bevoegdheid daartoe krijgt zal ACM handhavend optreden. Het wetsvoorstel dat dit regelt, ligt op dit moment in de Eerste Kamer.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.